SON DAKİKA
SON DAKİKA


Türkiye tek yürek!
11.02.2023

5 Şubat pazar gecesi merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 şehirde yıkıcı etkiler yaratan deprem,tüm Türkiye’yi yasa boğdu.

Trabzon’da hissedilen kadarının üzerimizde yarattığı etki, felaketin boyutunu gözler önüne seriyor.Cumhuriyet tarihinin en büyük felaketleri arasında gösterilen depremin ardından ölü ve yaralıların sayısı sürekli artarken, basına yansıyan fotoğraf kareleri ve videolar insanın yüreğini dağlıyor.

Depremden etkilenen 10 şehirde OHAL ilan edilirken, gerek enkaz altında kalanlar gerekse de yakınlarına ulaşamayanların sosyal medyadan yaptığı yardım çağrıları için tüm Türkiye tek yürek oldu.

AFAD, Kızılay, Türk Silahlı Kuvvetleri başta olmak üzere devletin tüm kurumları depremin ilk anından itibaren seferber olurken, sanatçı Haluk Levent tarafından kurulan AHBAP Derneği de çalışmalarıyla göz doldurdu.

İlk günden itibaren telefon operatörlerine seslenen ve şikâyetçi olan Haluk Levent, 4. gün olmasına rağmen görüşme yapılamadığını belirterek sitem etti.

Şu an en çok ihtiyaç duyulan iletişim konusunda günler süren sıkıntı ile ilgili operatörlerden herhangi bir açıklama yapılmaması da tepkilere neden oluyor.

Tüm Türkiye yardım göndererek ve bizzat gönüllü olarak bölgeye giderken, İTÜ Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Cenk Yaltırakson yaşanan depremle ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Yaltırak özetle şunları söyledi;

“Şimdi size kısaca herkesin anlayabileceği sadelikte 2 depremin aslında kaydedilen 7.7/7.6 değil, şiddet/enerji boşalımı parametresine göre 11 şiddetinde olduğunu anlatmaya çalışacağım. Depremde gerçek güç tanımlaması ve ölçümü yeryüzüne yakınlığı ve süresine bakılarak hesaplanır.

Bu ana kritere göre bakınca ‘9 saat gibi çok kısa bir zaman aralığında’ 7'nin üzerinde aynı bölgede deprem olduğu bugüne kadar dünyada hiç görülmemiş ve yaşanmamış bir olay.

Bu o kadar büyük ve şiddetli bir deprem ki Trabzon'dan Hatay'a (885 km) Eskişehir'den Kars'a kadar (1340 km) büyük bir coğrafyada çok ciddi şekilde hissedildi.

Peki, bu depremin yıkım gücünü bilmeyenlere nasıl gösterebiliriz?

8 şiddetindeki bir deprem 60 megatonluk bir atom bombası kadar enerji üretir.

Dünkü 2 deprem 7.7 ve 7.6 şiddetindeydi. Şu an dünyadaki en güçlü nükleer savaş başlığı sadece 2 megaton! İşte bu kadar büyük coğrafyada, bu kadar etkili olmasının sebebi, yere olan yakınlığı ve çok uzun sürmesindendir.

Yani son deprem; 120 megaton güç çıkışı ile tarihte görülmemiş bir enerji boşalmasına sebep olmuştur.

İşte biz arka arkaya ‘tarihte eşi benzeri yaşanmamış devasa büyüklükte’ iki deprem yaşadık. Son 200 senede Türkiye'de 13 tane 7'nin üzerinde deprem yaşanmış.

İlk defa 9 saat arayla bu kadar şiddetli 2 deprem bu coğrafya da meydana gelmiş.

Daha önce böylesi hiç olmamış, görülmemiş! Bu bir ilk.”

Uzmanından afetin boyutunu gözler önüne seren şaşırtıcı açıklamalar…

Uzun süre hafızalarımızdan silinmeyecek bir felaket…

Evet, afetin boyutu çok büyük ama umarım bundan sonrası için gerekli önemler alınır ve hiç değilse görkemli açılışlar yapılan 1-2 yıllık binalar yıkılmaz… 

Depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum…

Allah bir daha yaşatmasın…

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap