SON DAKİKA
SON DAKİKA


Onların sesi olalım!
6.10.2020

Dünya Hayvan Hakları Günü, önceki gün tüm Türkiye’de çeşitli etkinliklerle kutlandı. 

Belediyeler, kamu kurumları, sivil toplum örgütleri ve hayvanseverler, günün anlamına binaen kamuoyunu bilinçlendirmek adına çeşitli etkinlikler düzenlediler.   

Sessiz dostlar, gerek koronavirüs salgını gerekse de ülkenin yoğun gündemi arasında ne yazık ki zaman zaman unutuluyor.

Bilindiği üzere uzun zamandır caydırıcı cezaları olan hayvan hakları yasası bekleniyor. Hayvanseverler, Meclisin yeni yasama yılında hayvanlarla ilgili kanun teklifinin önceliklendirilmesini istiyor.

Artık hayvanlara haklarını eksiksiz teslim ederek tüm vicdanları rahatlatacak yasa bir an önce çıkarılmalı. 

Ünlü yazar Yaşar Kemal’in içerisinde büyük anlamlar barındıran “Bu ülkede dört şey olmayacaksın; Kadın, çocuk, ağaç ve sokak hayvanı” sözünü tersine çevirmek için el ele vermenin zamanı geldi de geçiyor bile…

Bu doğrultuda Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu, halen hayvanların haklarını koruyacak, onların yaşamalarını güvence altına alacak bir kanun çıkarılması için mücadelesini sürdürüyor. Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu Kurucular Kurulu Üyesi Şebnem Aslan, kamuoyuna bilgilendirmede bulunarak, yasada bulunması gereken taleplerini şu şekilde sıraladı:

“5199 sayılı kanunun Türk Ceza Kanunu kapsamına alınmasını, mevzuatta sahipli-sahipsiz hayvan ayrımının ortadan kaldırılmasını istiyoruz.

Cezalar kısmında öldürme, tecavüz, dövüş, işkence, bir hayvanın neslini yok etme tarzındaki suçlarda ceza alt sınırının 3 yıldan başlatılmasını, cezanın asla ertelenmemesini, para cezasına çevrilmemesini ve takdiri indirim gibi seçenek yaptırımların uygulanmamasını talep ediyoruz. İhlallerde şikayet şartının aranmamasını, savcılıkların re’sen soruşturma açabilmesini, savcılıklarda mutlaka hayvan hakkı ihlali soruşturma büroları kurulmasını talep ediyoruz.

Biz hayvan hakkı savunucularının kırmızı çizgisi, mevcut kanundaki 6. madde olan sahipsiz hayvanların rehabilitasyonu yapılmak üzere alındığı yere bırakılması maddesidir. Bu maddenin asla değiştirilmemesini, hiçbir şekilde ekleme ya da çıkarılmamasını, aynen olduğu gibi bırakılmasını istiyoruz.”

Hayvanseverlerin 6. maddeye verdiği önem doğrultusunda, Trabzon Büyükşehir Belediyesine de bir parantez açmak gerekiyor. Büyükşehir Belediyesi Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi, Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’nun göreve başlamasının ardından hayvanların sürekli kaldığı yer olmaktan çıkarıldı. Sahipsiz hayvanların rehabilite edilip, tedavileri yapıldıktan sonra ait oldukları yere bırakılmaları, hayvanseverlerden tam not alıyor. Sahiplendirme çalışmaları ile de dikkat çeken Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Hayvanları Koruma Günü’nde bakımevindeki köpeklerle gerçekleştirdiği defile ile de herkesin beğenisini kazandı.

“Her Eve Bir Pati” ismiyle düzenlenen etkinliğe katılanların bir kısmının sevimli dostlarımızı sahiplenmeleri ise mutluluk yarattı.

Kısaca içerisinde bulunduğumuz zor süreçte artık onların sesi olalım...

Çünkü bu yasa çıkarılmadıkça insanları bile gözünü kıpmadan öldürenlerin hayvanlara neler yaptığını her gün üzülerek izlemeye devam edeceğiz…

Bu nedenle yasa bir an önce çıkarılsın…

Bizlere de sadece onları sevmek kalsın…

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap