SON DAKİKA
SON DAKİKA


Koronavirüs şiddeti!
14.04.2020

Ülke olarak bir aydır koronavirüsle mücadele ediyoruz.

Neredeyse yaşama dair her şeyi bir kenara bıraktık!

Her gün vaka sayılarını ve kaç kişinin yaşamını kaybettiğini merak ediyor, açıklama yapıldıktan sonra alınan tedbirler yeterli mi değil mi diye düşünerek kaygı içerisinde bir sonraki akşamın rakamlarını beklemeye başlıyoruz… 

Adeta bu kısır döngü içerisinde günlerimizi geçirirken, ülkemizin önemli gerçekleri arasında yer alan birçok olayı da ne yazık ki gözden kaçırıyoruz.

Mesela aile içi şiddet ve kadın cinayetleri…

Malum koronavirüs salgınından korunmak için insanlar yapılan çağrılar ve kısıtlamalar üzerine evde daha fazla vakit geçirmeye başladı.

Ne yazık ki daha bir aylık karantina sürecinde ortaya çıkan rakamlar, ülkemizde kanayan bir yara olan şiddetin boyutunun her geçen gün arttığını gösteriyor.

Bir düşünün evden çıkmama çağrılarının yapıldığı 11 Mart ile 31 Mart arasında geçen 20 günde 21 kadın öldürüldü.

9 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulundu.

Nisan ayının ilk 14 gününde de çeşitli illerde kadın cinayetleri işlenmeye devam ediyor.

Yine ülke genelinde yapılan bir araştırmada kadına ve çocuğa yönelik şiddetin yüzde 27.8 arttığı açıklandı. Diğer yandan aile içi şiddetten dolayı boşanma başvuruları da 4 kat artmış durumda.

Sürecin bu yöndeki sosyal ve psikolojik etkileri ne yazık ki göz ardı ediliyor ve neredeyse haberlerde bile yer bulmuyor diyebiliriz.  

Koronavirüs günlerinde kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri görünmez kılındıkça, önümüzdeki günlerde bu sayı daha da artacaktır.

Öyle ki son günlerde yaşanan şiddet olaylarını değerlendiren Sosyolog Tuba Demirci Yılmaz önemli noktalara parmak bastı…

Diyor ki;

“Eşler hiç geçirmedikleri kadar birlikte zaman geçiriyorlar.

Bu süreçte özellikle hiç şiddet görmemiş kadınların da çeşitli şekilde devleti, polisi ve var olan bir takım yardım hatlarını aradığını biliyoruz.

Yani bugünlerde ilk kez şiddet görenlerin oranı da arttı. Bir de zaten şiddet mağduru olup bu kapanma yüzünden daha fazla şiddete maruz kalanlar var.

Mağdur sadece eşler olmuyor. Anne, baba, ağabey, kardeş, çocuk... Bazen kadınlar da saldırgan olabiliyor. Özellikle çocuklar için. Yaşlılara yönelik şiddet de var. Bunların da arttığını biliyoruz.”

Uzmanların işaret ettiği gibi koronavirüs salgınının birkaç ay daha süreceğini düşündüğümüz ve bugün yaşanan şiddet olaylarına baktığımız zaman evlerdeki gerginliklerin daha da artmasını önlemek için bir an önce harekete geçilmeli…

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bu süreçte daha büyük görev ve sorumluluklar düşmektedir.  

Herkesin stres yüklü olduğu bugünlerde kadınlara gerekirse prosedürlere gerek kalmaksızın bir telefon kadar yakın olunması gerekmektedir.

Ayrıca belirlenecek yöntemlerle evlerinde olan tüm kesimler için psikologlar tarafından bilgilendirme çalışmaları da yapılabilir.

Yoksa zaten özellikle kadına şiddetin ve kadın cinayetlerinin 12 ay konuşulduğu ülkemizde bu rakamların gün geçtikçe artması sürpriz olmaz…

Evet evde kalalım…

Ama sabırla ve huzurla kalalım…

Koronavirüsü yenmeye çalışırken şiddete yenilmeyelim…

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap