SON DAKİKA
SON DAKİKA


Kınamak artık yetmiyor
28.07.2020

Kabus gibi bir haftayı daha geride bıraktık… Yine kadınlar peş peşe katledildi…

Kadınlarımız öldürülüyor, ülke olarak kınıyoruz ta ki başka bir cinayet haberi gelene kadar. Bir kısır döngü içerisinde debelendikçe daha çok batıyoruz. Katillere, canilere lanet okumak, kınamak hiçbir işe yaramıyor… Bizim elimizden de ne yazık ki bu kadarı geliyor… Hak ettiği cezaları almayan, üstüne bir de hafifletici sebeplerle bir süre sonra tekrar dışarı salınan katiller, potansiyel tehlike olarak dolaşmaya devam ediyor.    Önce hayatının baharındaki Pınar Gültekin öldürüldü… Hem de öyle bir öldürülme ki, en kötü korku filmi senaryolarında görülmeyecek şekilde…

Düşünün ki bir insan bir diğerini önce boğarak öldürüyor, cesedini çöp varilinde yakıp, üzerine beton döküyor...

İnsanın okurken kanı donuyor… Bir kadın öldürülüyor, binlerce kadın sıradaki ben miyim endişesi ile psikolojik travma yaşıyor.  Daha Pınar’ın ölümünün üzerinden 6 saat geçmedi ki, Seher Fak isimli kadın oğlu tarafından öldürülüyor… Ve bir gün sonra iki çocuk annesi kadın, 8 yıllık eşi tarafından uykusunda boğularak katlediliyor…  Azınlıkta da olsa gencecik bir kızı neredeyse öldüğü halde suçlu çıkarmaya çalışan grup, peki bir kadının oğlu ve eşi tarafından öldürülmesi karşısında ne düşünüyor?

Artık olaylara bütün olarak bakmalı, yarın kimin başına geleceği belli olmayan bir konuda sesimizi daha çok çıkarmalıyız…

Düşünün ki haziran ayında 27 kadın cinayeti işlenirken, 23 kadın ise şüpheli şekilde öldürüldü.

Ve Türkiye’nin Pınar’a ağladığı gün, 11 maddelik sosyal medya düzenlemesi, TBMM Başkanlığına sunuluyor. Birbiri ardına öldürülen kadınlardan daha mı önemliydi bu düzenleme diye sormadan edemiyor insan.  Toplum vicdanlarını kanatan bu cinayetler işlendikçe, söz sahibi isimler nasıl rahat uyuyor insan merak ediyor.

Artık kadın cinayetleri ile ilgili düzenleme bir an önce yapılmalı.  Hatta öyle bir düzenleme yapılmalı ki; kadına el kaldırmaya kimse cesaret edememeli… Her cinayet sonrası kendilerine ezberletilen “Çok seviyordum, kıskanıyordum, başkasıyla görüştüğünden şüphelendim, beni bıraktı” gibi ipe sapa gelmez senaryo ifadelerle bir yere varamayacaklarını artık herkes bilmeli… Birbiri ardına işlenen cinayetlerle ilgili Trabzonlu yazar-şair Sunay Akın da önemli bir öneride bulundu. Akın’ın “Toplumumuzun değerlerinde ciddi bir çürümenin olduğunun göstergesi olan kadın cinayetleri konusu, pandemi sürecinde olduğu gibi bir bilim kurulu tarafından ele alınmalı ve bu kurulun aldığı kararlar politikacılar tarafından ciddiyet ve ivedilikle ele alınmalıdır. Susmak ya da seyirci kalmak cinayete ortak olmaktır ve bu sadece politikacılar için değil hepimiz için geçerlidir” şeklindeki sözleri, çok ama çok şey anlatıyor.  Sunay Akın’ın önerisi, siyasiler tarafından dikkate alınmalıdır.  

Ne yazık ki bir şey yapılmadıkça cinayetlerin önüne geçilemiyor. Kınamak artık yetmiyor…  

Sadece ceza boyutu değil, bilimin ışığında önleyici etkenler de bir an önce göz önünde bulundurulmalıdır.  Sözün özü bu ülkede kadın olmak zor ama kadın ölmek artık kolay olmasın!

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap