SON DAKİKA
SON DAKİKA


Gözden Kaçmasın!
3.02.2021

Bir ay sonra koronavirüs salgını ile mücadelede bir yılı geride bırakmış olacağız.

Dile kolay, neredeyse bir yıldır ülke olarak çok zor bir süreçten geçiyoruz.

Hepimizin önceliği koronavirüse yakalanmamak olsa da süreç, pek de konuşulmayan psikolojik sorunları da beraberinde getiriyor. 

Hastalığın daha ne kadar süreceğinin belirsizliğini koruması, her durumdan tedirgin olma hali, izolasyon süreçleri, uzun süredir rahatça istediğini yapamamak sonucu bazı olumsuz ruhsal sonuçlar ortaya çıkabiliyor.

Tabii ki bu yazdıklarım kurallara uyanlar için geçerli diyebilirim. Mecburiyeti olmadığı halde pandemi yokmuş gibi hayatına devam eden bir kesimin olduğu da ne yazık ki bir gerçek. 

Yani süreç uzadıkça, koronavirüsün yarattığı ve gözden kaçan ruhsal sorunların da artık daha fazla konuşulması gerekiyor diye düşünüyorum.

Hastalığı geçirdiği sırada sıkıntı yaşayan ya da ne zaman yakalanacağım korkusu içerisinde olan çok sayıda insan, farkında olmadan kaygı problemleriyle karşı karşıya kalıyor.

Bu noktada uzmanlar da “Kaygılar, zihnimizdeki olumsuz düşüncelerle ortaya çıkan bir problemdir. Belirsizlik durumu kaygıyı artırıyor. Günlük hayatımızda birçok şey ile ilgili endişeler görüldüğü gibi koronavirüse karşı da bu kaygılar ortaya çıkmaktadır. Psikolojik sağlamlığımızı artırmaya yönelik atacağımız her adım, sürecin elimizden geldiğince en iyi şekilde atlatılmasına ve tekrar olağan hayatlarımıza döndüğümüzde adaptasyonun daha hızlı ve kolay olmasına yardımcı olacaktır” ifadelerini kullanıyor.

Bu noktada Sağlık Bakanlığının psikolojik dayanıklılığı artırmak amacıyla yayın organlarını kullanarak etkin bir çalışma gerçekleştirmesi gerektiğini düşünüyorum.

*

Psikolojiden bahsetmişken, sosyal medyada gördüğüm bir yazıyı herkesin kulağına küpe yapması adına paylaşmak istedim.

Bu da mı pandeminin etkisidir bilinmez, insanlar kendilerinden çok başkalarının hayatları ile meşgul olmanın derdine düşmüş durumda. Adeta herkesin birbiri hayatına karışmayı kendinde hak gördüğü bir dönemden geçiyoruz. Kendi başarısızlıklarını, hayatla olan sıkıntılarını sorgulamadan, gözleri hep başkasının üzerinde olan ve herkesle ilgili fikir yürütebileceğine inanan bir kesim var.

Bu doğrultuda ünlü Klinik Psikolog ve Yazar Beyhan Budak, “Birisi size fikrinizi sormadığı sürece asla yorum yapmamanız gereken 7 şey” başlıklı yazısında maddeleri şöyle sıralamış;

“Bedensel Görünüm: Çok kilo aldın, göbek almış başını gidiyor; çok zayıflamışsın, yanakların çökmüş, hasta değilsindir umarım.

Giyim Tarzı: Neden bu kadar kapalı giyiniyorsun, neden bu kadar açıksın, böyle giyinen kimse kalmadı, neden çok rengarenksin, neden çok koyu giyiyorsun?

Duyguları: Güçlü durman, üzülmemen lazım, korkmaman lazım, örnek olman lazım, kafana takmaman lazım, sevmemen lazım.

Verdiği Kararlar: Keşke bunu almasaydın, buna para mı verilir? Çocuk böyle mi yetiştirilir?

Dini Yaşam Tarzı: Neden namaz kılmıyorsun, neden oruç tutmuyorsun, neden oruç tutuyorsun, neden tesettüre girdin?

Özel Hayatı: O adam ya da kadın sana yakışmıyor. Bu ilişki yürümez, bence boşanmalısın. Neden evlenmiyorsun? Hemen çocuk yapın ya da yapmayın.

Sosyal Medya Paylaşımları: Neden profil fotoğrafını değiştirmedin, neden kandilimizi ya da milli bayramımızı kutlamadın.”

Evet Beyhan Budak’ın saydığı yapılmaması gereken maddeler, istenirse daha da uzayıp gider.

Kısaca zaten zor olan hayatı insanlara daha fazla zorlaştırmayın… 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap