SON DAKİKA
SON DAKİKA


Ercüment Ovalı'yı hatırladınız mı?
31.03.2020

Koronavirüs salgını nedeniyle herkes farklı bir ruh haline bürünürken, vaka ve ölüm sayılarındaki artış da hepimizi tedirgin ediyor.


Herkes çaresizlik içerisinde gözünü “Aşı bulundu mu ya da hangi ülke buldu?” gibi haberlere çevirmiş durumda.


İşte bu noktada Türkiye, üç gündür bir bilim insanını konuşuyor...


O isim; Prof. Dr. Ercüment Ovalı...


Acıbadem Üniversitesi’nde Kök Hücre Nakli Bölümü Öğretim Üyesi ve Acıbadem Üniversitesi Labcell Laboratuvarları Direktörü,Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Ercüment Ovalı ile ‘28 kahraman Türk çocuğu’ dediği ekibinin koronavirüse karşı antikorla yaptığı çalışma, Sağlık Bakanlığından onay aldı.


Ve klinik çalışmanın 6 Nisan’da başlayacağının açıklaması, umut ışığı yarattı.


Peki kimdir Ercüment Ovalı?


Trabzon kendisini iyi tanır!


KTÜ’de yetişmiş, başarılı çalışmalara imza atmış, 38 yaşında profesör unvanı almış ve 20 yıl önce KTÜ’ye Hücre ve Gen Tedavi Merkezi kazandırmak için çok büyük çabalar göstermiş bir bilim insanı...


Türkiye’nin ilk kök hücre laboratuvarının Trabzon’da kurulmasını sağladı.


Hücre ve Gen Tedavi Merkezi kurulum sürecinde kendisiyle çok sayıda röportaj yapmış bir gazeteci olarak nasıl özveri ve heyecanla çalıştığına, önüne hangi zorluklar çıkarıldığına bizzat tanık oldum.


Bu ülkede ‘hiçbir başarı cezasız kalmaz’ sözü misali, yıldızı her geçen gün parlayan Ercüment Hoca’nın önünü kesmek için meslek yaşamı ile ilgili mesnetsiz iftiralar atıldı...


Ve 2008 yılında Ergenekoncu suçlamasıyla FETÖ’cüler tarafından gözaltına alındı.


Öyle ki sabahın 6'sında evine giden 15 polis, bahçesinde sözde Ergenekon'un silahlarının gömülü olduğu krokiyi bulmak için arama yaptı. Gözaltına alındı ve serbest bırakıldı.


Bu arada KTÜ ve değer bilmez sonra da “Kaçan balık büyük” olur diye hayıflanan Trabzon, üç maymunu oynadı.


Ve süreç Ercüment Ovalı’yı Trabzon’dan kopardı...


Amaçlanan olmadı, Ercüment Hoca yılmadı ve sessizce kök hücre tedavisinde çok önemli çalışmalar yapmaya devam etti.


2017 yılında “Kan ve Kök Hücreden Yapay Deri Üretimi” projesiyle ABD Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Derneği’nin ‘En İyi Deneysel Araştırma’ ödülüne layık görüldü. 


Bir anlamda tıp dünyasının en prestijli ödüllerinden birinin sahibi oldu.


Prof. Dr. Ovalı ödül haberini aldığında sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Dermoplastiği ilk Trabzon’da eliştirmeye başlamıştım. Bir gün belki trajikomik öyküsünü de anlatırım... Ama bu ödülü Orlando’da alırken o kahraman çocuğa Eren Bülbül’e ithaf edeceğim” şeklindeki sözleri çok ama çok anlamlıydı.


Ercüment Ovalı işte böyle bir bilim insanı...


Türkiye’nin gözü şimdi 6 Nisan’da ekibi ile laboratuvara girecek ve ilk çalışmasını yapacak olan Prof. Dr. Ercüment Ovalı ve ekibinde...


Bizlere umut olmak adına, adını duymaktan bile imtina ettiğimiz virüsü laboratuvarda milyonlarca kez 15 santim mesafede çalışacaklar.


Hayat mottosu “Zoru başarırız. İmkansız biraz zaman alır” olan, bu sözü derslere başlamadan önce tahtaya yazan, laboratuvarlarına

asan Ercüment Hoca için bu iş de imkansız değil.


Yine başaracaktır...

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap