SON DAKİKA
SON DAKİKA


Bu işin şakası yok!
20.01.2021

 
Geldi geliyor denilerek merakla beklenen koronavirüs aşıları, sonunda Türkiye’ye ulaştı.

Acil kullanım onayı verilen koronavirüs aşısı, ülkemizde ilk olarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve bazı siyasi parti liderlerinin de örnek olmak adına aşı vurulmasıyla, süreç tam olarak başladı.

Bakan Koca’nın daha önce aşının 11 Aralık’ta uygulanmaya başlanacağı yönündeki açıklaması, bu süreçte tartışmaları beraberinde getirse de, sağlık çalışanları ile başlayan aşılama çalışması çok yoğun bir hızla devam ediyor. 4 aşamada gerçekleştirilecek aşılamada, sağlıkçıların hemen ardından yaşlı, engelli ve koruma evleri gibi yerlerde kalan kişiler aşılanacak. 65 yaş üstü kişilerin de aşılanmasıyla ilk aşama sona ermiş olacak.

Bir yandan bu gelişmeler yaşanırken, diğer yandan görüyoruz ki toplum henüz aşılanmaya hazır değil. Birçok insan özellikle Çin aşısına güvenmediğini ve bu nedenle de aşı olmayacaklarını çeşitli platformlarda dile getiriyor.
İnsanların aşı ile ilgili tereddütte olmasının şüphesiz birçok sebebi var…

Televizyonlara bakıyorsunuz sağlıkçılar dışında çeşitli meslek gruplarından isimler, aşının etkinliği ile ilgili yorumda bulunuyor.

Herkesin sağlığını yakından ilgilendiren ve bu illetten kurtulmamıza neden olacak böyle bir durumda bile ne yazık ki bilenlerden çok bilmeyenler konuşuyor! Buna bir de sağlık çalışanlarının farklı görüşleri eklenince, durum iyice içinden çıkılmaz bir hal alıyor…

*

Şu bir gerçek ki insanların aşı konusunda kararsız kalmalarının asıl nedeni, geçen bunca süreçte ikna edici açıklamalar yapılamaması…  
Bu noktada, bazı hususlarda eleştirilerde de bulunan Prof. Dr. Cem Baykal, sosyal medyadan koronavirüs aşısına karşı olanları ikna edebilecek bir yazı yayınladı. Herkesin anlayabileceği şekilde sade bir dil seçen Baykal’ın ifadeleri şu şekilde;

“Tek aşıya mahkum olmamız, 65 yaş üstüne güvenliliği ve etkinliği kanıtlanan aşımız olmaması, başlamakta 5 hafta geç kalmış olmamız gibi eleştirilerimiz baki.

Şu anda seçenek bu aşıyı olmak ya da ‘Ben Ferrari dışında araba kullanmam’ moduna geçip olmamak. Aşının Brezilya sonucunda olduğu gibi sadece %50 koruduğu doğru değil. Covid-19’u ağır geçirmekten, hastanelik olmaktan, yoğun bakıma girmekten ve de daha kötüsünden % 90 üstünde koruyor. % 50 diye bahsedilen virüsü kapmak ve belirti vermeden geçirmek ya da belli belirsiz şikayetlerle geçirmek açısından koruma. Aşı her durumda bundan daha kötü geçirmenizi engelliyor.

Size desek ki ‘elimizde bir hap var meme kanseri ya da akciğer kanseri olmayı %90 engelliyor, hatta en erken evre olmayı da %50 azaltıyor.’ Hapı anında içer misiniz, içmez misiniz? Durum aynen böyle, elimizde bir aşı var, yan etkisi olmadığı güvenli olduğu garanti ama koruyuculuğu yani sizi hasta etmeme gücü, kötüleşmekten korumak ağırlıklı olmak üzere mevcut. Daha günlük dile çevirirsek elimizde bir aşı var onu olunca covid-19’u en fazla her seneki grip gibi geçireceksiniz. Bunun nesine karşısınız ve isyan ediyorsunuz? Diğer ‘Çin aşısı’ kaygısı da ya her şey Matriks ise ve sahteyse ben niye olayım bu aşıyı sorusu. En fazla vücuduna yarım ml su verilmiş olur, çünkü faz 1 ve 2’de yan etkileri az güvenli sonucu her ilaç kadar elimizde.

Aşınızı olun, yok ben doktordan, bilim insanından daha çok okumuş yazmış, bilen bir kişiyim diyorsanız da çocuklarınıza neden aşı yaptırdınız o zaman sorumu yanıtlayın.”

Sözün özü; şakası olmayan bu konuda insanların kafası daha fazla karıştırılmasın.

Artık bilenler konuşsun…   
 

 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap