SON DAKİKA
SON DAKİKA


Ateş düştüğü yeri yakmasın!
3.07.2021

Ülkemizde sosyal medya kullanan herkes, Tip 1 SMA hastası çocukların ailelerinin feryatları ile karşılaşıyor.

Aileler çare ararken, Tip 1 SMA hastalığı nedeniyle ölümle yaşam arasında savaş veren küçücük çocukların görüntüleri, insanın içini parçalıyor.

Peki nedir son dönemde hepimizin aklının bir köşesine yer eden SMA hastalığı?


Açılımı Spinal Musküler Atrofi olan SMA, omurilikte bulunan motor sinir hücrelerinin kaybından ötürü ortaya çıkan, kas kaybına ve kas zayıflığına sebep olan bir hastalık.

Nadir görülen bir kas hastalığı olan bazı Tip 1 SMA'lı çocukların aileleri, zamanla yarışarak gerekli gördükleri tedaviye erişebilmek için bulundukları şehrin valiliğinden izinli bağış kampanyaları düzenliyor.

Bakıldığında gündemde olan, fakat çözüm anlamında gündemde yeterince yer bulamayan bir hastalık ne yazık ki.


Eline telefonu alan herkes, Tip 1 SMA hastalığı ile mücadele eden ailelerinin isyanı ile karşı karşıya kalıyor. Aileler sabırla, tane tane dertlerini anlatıp halktan ve devletten yardım bekliyorlar. Tek istekleri çocuklarının acılarını dindirecek, onları tekrar ayağa kaldıracak ilaçlarının temin edilmesi.


Türkiye'de sadece Spinraza isimli ilaç, SGK tarafından geri ödemeli olarak karşılanıyor.

Sosyal medyada karşımıza çıkan bağış kampanyaları ise çocukları için yurt dışında Zolgensma adı verilen ilaç gen tedavisinin uygulanmasını isteyen aileler tarafından düzenleniyor.

Türkiye'de Spinraza adlı ilaç ile uygulanan tedavi, bir hayat boyu sürmesi gerektiği için, aileler çocuklarının Zolgensma adlı ilaç ile tek seferde ve etkili gen tedavisi görmesini istiyor.


Tabii ki büyük meblağlar…


Bir çocuk için neredeyse 15-20 milyon TL gibi rakamlar telaffuz ediliyor.

Yiğit Alp, Eyüp Çınar, Defne, Barış, Fatma, Zeynep Sare, Sevinç Nur, Arel, Esma, Ela Beyazgül, çare bekleyen çocuklarımızdan yalnızca birkaçı…

Aileler ağlayarak çektikleri videolarda zamanla yarıştıklarını anlatmaya çalışıyor.

Annelerden biri "Oğlum ileride büyüdüğünde, 'Böyle bir şansım vardı, neden bana bunu yapmadın, neden beni ilacıma kavuşturmadın? Neden çabalamadın' desin istemiyorum" diyerek, çaresizliğini anlatıyor.

Bergüzar Korel, Cem Yılmaz başta olmak üzere konuya duyarlı birçok sanatçının ön ayak olduğu yardım kampanyaları ile 2 yaşına gelmeden gerekli görülen tedavi ücretine ulaşan aileler ve çocuklar var. Darısı diğerlerinin başına.


Ve ne yazık ki gerekli para toplanamadan hayatını kaybeden çocuklar da var…

Biz yardım konusunda hassas ve hemen organize olabilen bir toplumuz.

Yeter ki, Sağlık Bakanlığı öncülüğünde herkesin duyabileceği ve kolay uygulanabilecek bir bağış kampanyası düzenlensin…

Türkiye Cumhuriyeti Devleti için bu çocukları sağlığına kavuşturacak adımları atmak zor değil. Sağlık Bakanının da bu konuda gerekli hassasiyeti göstereceğine yürekten

inanıyorum.


Sözün özü; Ateş yalnızca düştüğü yeri yakmasın…

Devletimiz ve 83 milyon el ele verelim…

Ailelerin gözyaşlarını dindirelim…

 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap