SON DAKİKA
SON DAKİKA


Şeker bağımlılığını kırmanın 8 yolu
3.10.2020
Toplumumuzda görülen en büyük bağımlılıklarından hatta farkında olmadığımız bağımlılıklarımızın başında şeker bağımlılığı gelmektedir, burada bahsetmiş olduğumuz şeker işlenmiş olan şekerdir. Dünya Sağlık Örgütü ilave şekeri günlük beslenmemizin %5’ine kadar izin veriyor. Ortalama olarak 2000 kalori beslenen bir kişi için 25 gram şeker yani 5 küp şeker olarak belirtebiliriz.
Bu şeker hangi şeker diyecek olursanız, paketli gıdalar, kek, kurabiye, hamur işi gibi işlenen tüm şekerlere işlenmiş şeker olarak adlandırarak dikkat etmemiz gerektiğini vurgulamamız gerekiyor.
Burada dikkat edilmesi gereken bir konu meyve ve süt, meyve şekeri (früktoz) ve süt şekeri (laktoz) doğal olarak meyve ve sütte bulunduğundan kaynaklı “eklenti şeker” kategorisine girmemektedir. Günde ortalama olarak 5 küp şeker ile sınırlandıramadığımız beslenmelerde dikkat çekmek adına şu maddelere dikkat edebiliriz:

1. Vücuttaki Alkali Mineralleri Tüketmek: Magnezyum, potasyum gibi mineralleri beslenmemize eklemek. Yani koyu yapraklı sebzeler, brokoli, çiğ kakao, çiğ fındık, fıstık, avokado gibi gıdaları beslenmemize eklemek.

2. Yemeklere Baharat Katmak: Zerdeçal, zencefil, tarçın, Hindistan cevizi ve kakule gibi baharatlarla beslenmemizi tatlandırmak ve aynı zamanda kan şekerimizi dengelemek için birebir yöntemlerdendir.

3. Yemeklerle Birlikte Orta Zincirli Yağ Asitleri Almak: Kuruyemişler, sızma zeytinyağ, Hindistan cevizi, keten tohumu, chia tohumu, çiğ badem, somon, sardalya, alabalık gibi gıdaları besinlerle birlikte tüketmek ve böylelikle bu gıdaların vücuda doygunluk vermesini sağlamak, kan şekerini dengede tutmak.

4. Lif Zengini Allkali Gıdalar Tüketmek: Düzenli olarak tüketebileceğimiz yüklü lifli gıdalar iştahımızın kesilmesinde ve düzenlenmesinde önemli rol oynar. Bunlar koyu yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, salatalık, enginar, bezelye, bamya, sarı kabak, brüksel lahanası, kırmızı biber, karnabahar, kırmızı biber, beyaz lahana, kinoadır.

5. Bol Bol Su ve Bitki Çayı Tüketmek: Vücudun susuz kalması beyin loblarında çoğunlukla iştah merkezi ile çakışarak vücuda açlık sinyali yayar fakat çoğunlukla bu susuzluktan oluşur bu yüzden su içmeyi ihmal etmeyin.

6. Yeterince Uyku, Stress ve Düzenli Egzersiz: Kendimizi yorgun, stresli ve halsiz hissettiğimizde çoğunlukla yemeğe yöneliriz ve bunlar genellikle yüksek yoğunluklu gıdalar olmaktadır. Bu yüzden düzenli egzersiz, yoga, meditasyon gibi yöntemler ile vücudunuzu rahatlatın.

7. Etiketleri Okuyun: Etiket okuma alışkanlığı ile aslında “sağlıklı, light, şekersiz” yazan tüm etiketlerin altında şeker direkt olarak değil de başka versiyonlarını tükettiğinizin farkında varabilirsiniz. 

8. Kafeini, Alkolü ve İşlenmiş Gıdaları Azaltmak: Kafein vücuttan fazla miktarda su çektiği için her kafein aldığınızda daha fazla su içmeniz gerektiğini unutmayın. Alkolden mümkün olduğunca uzak durun.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap