SON DAKİKA
SON DAKİKA


Obezite ve Beslenme
7.03.2021

Dünyada ve ülkemizde giderek artmakta olan bulaşıcı olmayan hastalık (boh) grubuna giren obezite kapsamında 4 Mart Dünya Obezite Günü olarak belirlenerek buna dikkat çekmek amaçlanmıştır.

2008 yılında obezite tüm dünya da 400 milyon iken; 2015 yılında 700 milyondur. Bu sayı gün geçtikçe sürekli artmaktadır.

Obezite beraberinde; insülin direnci, diyabet, polikistik over, tansiyon, kalp hastalıkları gibi birçok hastalıkla birlikte seyretmekte veya bu hastalıklara yakalanma riskini artırmaktadır.

Özellikle artık obeziteyi çocukluk çağında başlayarak ilerleyen tüm süreçlerde kilo problemi olarak yetişkinlikte devam etmesini gözlemlemekteyiz.

Obeziteyi önlemede tüm dünyada yoğun çalışmalar devam etmekle birlikte, bu durumu çözmek için sağlık parametreleri ile birlikte bir beslenme uzmanı ile çalışarak bu mücadeleyi sürdürmek gerekiyor.

Özellikle evlere bağlı olduğumuz bu dönemlerde obezite oranında daha da artışların olacağı öngörülüyor. Bu noktada erkenden önlem almak ve alışkanlıklarımızı değiştirmeye gayret göstererek bunu önlemeyi sağlayabiliriz.

Evde kolayca bu durum altında olup olmadığınızı bel çevrenizi ölçerek bakabilirsiniz. Kadınlarda maksimum 88 cm, erkekler bel çevresi maksimum 102 cm olmalıdır. Bu miktarlar sınırdır ve bu değerlerin üzerine çıkılmaması gerekmektedir.

Obezite çözülmesi multidisipliner bir çalışma içerisinde çözülmesi gereken bir durumdur. Kan tahlilleri, beslenme uzmanı, psikolog, fizyoterapist gibi branşlarla ilerleyerek bu durumun çözümü için uğraşılmalıdır.

Düşük kalorili diyetler için verimli çözümler alamayacağızdır. Bu tarz diyetler ile zayıflamaya çalışan kişiler vücutlarını daha da çıkmaz bir hale sokarlar. İdeal kilo kaydı hafta da 500 gr-1kg olarak sınırlandırarak ayda 2-4 kg arası kilo kaybı sağlanması gerekmektir. BKI (beden kitle indeksi) 30’un üzerinde olan kişilerin daha fazla kilo vermesi mümkündür, ama zamanla bu denge oluşacaktır. Hızlı kilo vermek geçici bir çözüm ve vücudu zor duruma bir sokan durumdur, sürdürülebilir beslenmeyi; aktif fiziksel aktivite ile destekleyerek sürdürmek her zaman en geçerli yöntemdir ve böyle kalmaya devam edecektir. Eğer böyle bir durum yaşıyorsanız bir beslenme uzmanına danışmaktan çekinmeyiniz. Sağlıklı günler dilerim.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap