Kurban Bayramı yaklaşırken, ülkemizde de bayramları beslenme
açısında fazla miktarda gıdalar tüketerek geçirdiğimiz için birkaç beslenme ve
kurban bayramında nasıl bir yol izlemeliyiz konusuna değinmek istiyorum.
Kurban Bayramı’nda neredeyse her öğün et ile beslenmekte
geçmekle ve diğer gıdalara sebzelere çok yer verilmemektedir. Burada yapılan en
büyük yanlış bu olmaktadır, kırmızı eti tek bir öğünde tüketmek daha sağlıklı
olacaktır.
Yapılan en büyük yanlışlardan biri de etlerin hemen kavurma
olarak tüketilmesidir, kırmızı et kesiminden sonra 1-2 gün bekletilerek
tüketilmesi öneriliyor.
Etin taze olmasından kaynaklı hazımsızlık, şişkinlik,
kabızlık veya ishal gibi sindirim sorunlarına yol açmaktadır. Bu rahatsızlıklar
bayram boyunca size hazımsızlık sorunları yaşatacaktır.
Et kısık ateşte, herhangi bir yağ ilave etmeden, uzun sürede
pişirilmelidir.
Fazla et tüketiminden kaynaklanan sindirim sistemi
sorunlarına yakalanmamak için kahvaltılarda et değil yumurta, peynir, domates,
salatalık, çok tahıllı esmer ekmekleri tüketerek, kırmızı et tüketimini akşama
bırakılmalıdır.
Özellikle yoğurt, ayran, kefir gibi süt grubu ürünlerini ara
öğünlere koyarak sağlıklı seçenekler oluşturabiliriz.
Eti pişirirken yağsız tava, fırın veya sulu pişirme
yöntemlerini kullanmak en sağlıklı seçenek olacaktır. Et mangalda pişirilecekse
et ve diğer besinler ile ateş arasında 15-20 cm olması gerekiyor. Yoğun et
tüketiminin vücutta toksin etkisinden uzaklaşmak için C vitamininden zengin
sebze-meyve tüketmemiz sağlığımız açısından faydalı olacaktır.
Bayram sürecinde kırmızı et tüketiminde aşırıya kaçmamak her
gıdanın yanında muhakkak bol yeşillikli salatalara yer vermemiz gerekmektedir.
Kırmızı etin yanında tatillerde olmazsa olmaz tatlılar, ağır
şerbetli tatlılar yerine meyve veya sütlü tatlılar tüketmek çok daha hafif ve
güzel bir seçenek olacaktır.
Çikolata, şeker, şerbetli tatlılardan uzak durmakta fayda
sağlayacaktır.
Yaşanılan hazımsızlık ve sindirim sıkıntılarını önlemek adına
günde 45-60 dakika kadar yürüyüş yapmakta fayda olacaktır.
Sıcak yaz günlerinde, ödem toplamamak adına bol bol su
tüketimini sağlayabilir, günde 1-2 adet maden suyu tüketerek sindirimimizi
rahatlatabiliriz.
Etlerin saklanma konusunda etleri tüketimlerine göre bölüm
bölüm ayırarak, tüketilecek kadar olanın dinlendirildikten sonra dondurulması
gerekmektedir. Yine aynı şekilde tüketilecek olan etin dondurucudan buzdolabına
alarak bir gün orada çözündürülmesi en sağlıklı yöntemdir.
Herkesin bayramının güzel geçmesini temenni ederek, bayram
da kırmızı et tüketiminin belirli bir miktarda olarak, bol su, hareket ve
sebze-meyve tüketimini ile geçmesinin sağlığımız için en yararlı olacağını
söylemekte fayda var diyerek herkese iyi bayramlar diliyorum.