SON DAKİKA
SON DAKİKA


Kurban bayramı'nda beslenmemiz nasıl olmalıdır?
25.07.2020

Kurban Bayramı yaklaşırken, ülkemizde de bayramları beslenme açısında fazla miktarda gıdalar tüketerek geçirdiğimiz için birkaç beslenme ve kurban bayramında nasıl bir yol izlemeliyiz konusuna değinmek istiyorum.

Kurban Bayramı’nda neredeyse her öğün et ile beslenmekte geçmekle ve diğer gıdalara sebzelere çok yer verilmemektedir. Burada yapılan en büyük yanlış bu olmaktadır, kırmızı eti tek bir öğünde tüketmek daha sağlıklı olacaktır.

Yapılan en büyük yanlışlardan biri de etlerin hemen kavurma olarak tüketilmesidir, kırmızı et kesiminden sonra 1-2 gün bekletilerek tüketilmesi öneriliyor.

Etin taze olmasından kaynaklı hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık veya ishal gibi sindirim sorunlarına yol açmaktadır. Bu rahatsızlıklar bayram boyunca size hazımsızlık sorunları yaşatacaktır.

Et kısık ateşte, herhangi bir yağ ilave etmeden, uzun sürede pişirilmelidir.

Fazla et tüketiminden kaynaklanan sindirim sistemi sorunlarına yakalanmamak için kahvaltılarda et değil yumurta, peynir, domates, salatalık, çok tahıllı esmer ekmekleri tüketerek, kırmızı et tüketimini akşama bırakılmalıdır.

Özellikle yoğurt, ayran, kefir gibi süt grubu ürünlerini ara öğünlere koyarak sağlıklı seçenekler oluşturabiliriz.

Eti pişirirken yağsız tava, fırın veya sulu pişirme yöntemlerini kullanmak en sağlıklı seçenek olacaktır. Et mangalda pişirilecekse et ve diğer besinler ile ateş arasında 15-20 cm olması gerekiyor. Yoğun et tüketiminin vücutta toksin etkisinden uzaklaşmak için C vitamininden zengin sebze-meyve tüketmemiz sağlığımız açısından faydalı olacaktır.

Bayram sürecinde kırmızı et tüketiminde aşırıya kaçmamak her gıdanın yanında muhakkak bol yeşillikli salatalara yer vermemiz gerekmektedir.

Kırmızı etin yanında tatillerde olmazsa olmaz tatlılar, ağır şerbetli tatlılar yerine meyve veya sütlü tatlılar tüketmek çok daha hafif ve güzel bir seçenek olacaktır.

Çikolata, şeker, şerbetli tatlılardan uzak durmakta fayda sağlayacaktır.

Yaşanılan hazımsızlık ve sindirim sıkıntılarını önlemek adına günde 45-60 dakika kadar yürüyüş yapmakta fayda olacaktır.

Sıcak yaz günlerinde, ödem toplamamak adına bol bol su tüketimini sağlayabilir, günde 1-2 adet maden suyu tüketerek sindirimimizi rahatlatabiliriz.

Etlerin saklanma konusunda etleri tüketimlerine göre bölüm bölüm ayırarak, tüketilecek kadar olanın dinlendirildikten sonra dondurulması gerekmektedir. Yine aynı şekilde tüketilecek olan etin dondurucudan buzdolabına alarak bir gün orada çözündürülmesi en sağlıklı yöntemdir.

Herkesin bayramının güzel geçmesini temenni ederek, bayram da kırmızı et tüketiminin belirli bir miktarda olarak, bol su, hareket ve sebze-meyve tüketimini ile geçmesinin sağlığımız için en yararlı olacağını söylemekte fayda var diyerek herkese iyi bayramlar diliyorum.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap