SON DAKİKA
SON DAKİKA


Kış aylarında bağışıklığı desteklemek için beslenme nasıl olmalıdır?
5.12.2021

Havaların soğumasıyla birlikte düşen bağışıklıklarımız için sağlıklı beslenmeye ve takviyelere ihtiyaç duyarız. Burada en önemli nokta ilk olarak bir kan tahlili yaptırarak eksik olan vitaminlerimizi tamamlamak, takviye etmek ardından beslenme ile tamamlamaktır.

Kış aylarında en çok unutulan konuların başında su içmek gelir, su içmeyi sıklıkla unutuyoruz, soğuk havadan asla etkilenmeden su içmeyi ihmal etmemeliyiz, su içmek vücudumuzun temel ihtiyacıdır, halsizlik, yorgunluk gibi vücudumuzun verdiği sinyaller çoğu kez susuzluk neticesinde oluşmaktadır.

Sofralarımıza bol baharatlı sebze çorbaları ile başlayabiliriz, mercimek, bal kabağı, brokoli gibi lifli sebzelerin çorbalarını tüketmek vücudumuza iyi gelecektir.

Soframızda her zaman yeşilliklere yer vermeliyiz, koyu yaprakları sebzeler, antioksidan sebzeler öğünlerimize eklemek vücudumuzun bağışıklığımıza iyi gelecektir.

Hafta da bir iki kere beyaz et; balık tüketmek bağışıklığa çok iyi gelerek omega 3 almamızı sağlayacaktır, balık + bol antioksidanlı salatalar tüketmek kış aylarımızın vazgeçilmezi olacaktır, turp, marul, narlı salatalar balığa çok yakışarak antioksidan kapasitemize iyi gelecektir.

Günde 3-4 porsiyon meyve-sebze tüketimi çok önemlidir, bunların başında antioksidan meyveler, portakal, nar, greyfurt, elmaları ara öğünlerimize veya ana öğünlerimizde salatalarımıza ekleyerek sebze-meyve haklarımızı kullanabiliriz.

Kuruyemişler, yağlı tohumlardan faydalanmak, ara öğünlerimize 2-3 ceviz veya 10 çiğ badem veya 10 çiğ fındık ekleyerek ara öğünler yapabiliriz.

Çay konusu kışın normal siyah çay tüketimi çok artmaktadır, bu nokta da çayı çok demli içmemeli aynı zamanda çok fazla tüketmemeliyiz, bitki çayları tüketmek faydalı olacaktır, beyaz çay, yeşil çay, ıhlamur gibi bitki çayları tüketmek faydalı olacaktır.

Eksik olan vitaminleri yerine koyarak, bu öneriler doğrultusunda beslenmek her zaman kışı bağışıklık açısından iyi geçmesine sebep olacaktır, faydalı olacaktır.

Aynı zamanda kış olsa dahi açık havada tempolu yürüyüşleri ihmal etmeden yapmalı ve aktivitelerden kaçmamalıyız, kış olsa dahi muhakkak haftanın 3 günü 45-60 dakika fiziksel aktivite yapmalıyız.

Uyku konusu da kış için önemlidir, havaların çok soğuk olmasından dolayı yataktan çıkmak istemeyebilirsiniz fakat vücudunuzda ki eksikleri tamamlarsanız, bu hissiyatınız azalacaktır.7-8 saatten daha fazla uyumakta vücudumuza iyi gelmeyebilir, yeterli seviyede uyumak çok önemlidir, uykunuza da dikkat etmenizi önermekteyim. Sağlıklı haftalar dilerim. 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap