SON DAKİKA
SON DAKİKA


Diyabet ve beslenme
22.08.2021

Diyabet halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen bir metabolizma hastalığıdır. Diyabet; vücudumuzda pankreasın yeterli seviyede insülin üretememesi veya ürettiği bu insülini yeterli seviyede kullanamamasından dolayı oluşan, yaşam boyu devam eden bir hastalıktır.

Diyabet hastalarında başlangıç öyküsü çocuk yaşlarda başladığı gibi ilerleyen süreçlerde de devam edebilmektedir. Diyabet Tip 1 Diyabet, Tip 2 Diyabet, Gestasyonel Diyabet ve diğer türler olarak dörde ayırmak mümkündür.

Ülkemizde ve dünyada en çok görülen Tip 2 Diyabettir bugün de ben Tip 2 hakkında konuşmak istiyorum.

Tip 2 Diyabet; görülme sıklığı arasında ki grubu şöyle sınıflandırabiliriz, ailesinde diyabet öyküsü olanlar, stresli bir yaşam sürenler, fazla kilolu olmak, 4 kg’dan daha ağır bebek doğuran kadınlarda görülebilmektedir.

Tip 2 diyabet kendini şu belirtilerle göstermektedir, çok su içme, yorgunluk, sık idrara çıkma, ellerde ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma, açlık hissi gibi belirtilerle ortaya çıkabilmektedir.

Tip 2 Diyabet tedavisinde öncelikli hedef beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıklarını değiştirmektir. Beslenme alışkanlıklarını değiştirerek kan şekerini istenilen seviyelerde tutmak ve bir süre bu şekilde takip etmek gerekmektedir, eğer bu yöntem işe yaramazsa hap tedavisine geçilmelidir ama öncellikli hedef her zaman beslenme değişikliği, egzersiz programı ve yaşam tarzı değişiklikleri ile bu durumu düzeltmektir.

İnsülin tedavisine ise bu programlara uyduğu halde kan şeker regülasyonunu sağlayamadığımız durumlarda geçmek gerekmektedir. Buna doktor, beslenme uzmanı bir arada multidisipliner bir çalışma ile yürütmelidir.

Tip 2 Diyabet bir bireyin öncelikli hedefi; kan şeker regülasyonunu sağlamaktır, bunun için ilk hedef beslenme planı ile ideal kilo aralığına gelmektir, bununla birlikte besin çeşitliliğini ve beslenme yöntemlerini öğrenerek kendisine çizilen planı hayatına katmaktır.

Diyabet hastalarına şöyle önerilerde bulunabiliriz;

-Yemeklerde lifli gıdalarla birlikte protein ve süt gruplarını bir arada tüketerek dengeli bir tabak yapmalılardır, örneğin bir tabağın ½ salata ve yeşilliklerle kapladığımızda kalan ¼’ü proteinle kalan ¼’ü ise tam buğday veya lifli gıdalarla yanına da süt grubu ekleyerek düzen oluşturmalıyız.

-Yeterli miktarda su tüketmeli,

-Düzenli kendimizi çok yormayacak egzersizler yapmalı,

-Meyve tüketimi tek başına kan şekerimizi etkiliyorsa yanına muhakkak protein kaynağı olarak ayran, yoğurt, kefir grubu gıdayı eklememiz gerekmektedir, örneğin: 1 adet şeftali + ayran gibi ara öğünler yapılabilir.

-Bunu yaşam tarzı haline getirerek diyabet ile çok güzel mücadele verebilirsiniz, diyabet çözümü basit olan ve sürdürülebilir beslenme ve yaşam isteyen bir hastalıktır.

-Bu yolda doktorunuzdan ve beslenme uzmanınızdan yardım istemeyi ihmal etmeyin.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap