SON DAKİKA
SON DAKİKA


Açlığını yemekle doyurmak
29.08.2021

Diyet sürecinde çoğu kişi kendini aç bırakmayı çok sever böylelikle kısa süre verebileceğinden daha çok kilo vereceğini düşünür aslında durum böyle değildir. Siz açlığınızı bastırmak adına her kahve içtiğinizde, sakız çiğnediğinizde, atıştırmalık yediğinizde aslında var olan açlık-tokluk mekanizmanızla oynamış oluyorsunuz. Örneğin sabah dokuzda kahvaltı yapan bir birey beni bastırsın akşama kadar yemek yemeyeyim diyerek her acıktığında yediği gıdalar akşam acıkmasını engelleyerek alması gereken vitamin minerallerden kendini mahrum bıraktıracaktır. Akşam az yer yatarım diyerek ilerlerken bir süre kendisini yemeklere saldırırken, hiç acıkmamışken kendini yemek yerken bulabilir. Çünkü açlık-tokluk merkezi tamamen şaşmıştır. Bu yüzden vücut acıktığında yemek yemeli, doyduğunda bırakmalıdır.

Kendinizi bastırarak acıktığınızda yemek yememek; yemek bozukluklarına sebep olmaktadır. Özellikle bu açlıkları reklamların bize dayattığı gibi şeker içeren gıdalarla bastırmak hiç mantıklı bir yaklaşım değildir. Bu hem tez zamanda acıkmanıza ve kan şekeri regülasyonunuzun bozulmasına sebep olacaktır. Uzun süren mesai saatleriniz var ve tam açlık hissetmediğiniz anlarda ara öğün ile beslenmek en mantıklısıdır ama bu şartlarınıza göre planlanan karbonhidrat ve protein dengesini oluşturabildiğiniz ara öğünlerdir. Açlık hissettiğinizde rutin yemek saatiniz sürelerinde yemek yememek için açlığı bastırmak ve yemek tüketmemek vücut için hiç iyi olmayacak ve zamanla yeme bozukluklarına sebebiyet verebilecektir. Açlığınızı farkına varıp ona cevap vermek, doygunluğun da farkına varıp doygunluğu hissetmek vücutta bu sistemin doğru ilerlediğinin göstergesidir. Obezite artışıyla birlikte bizler aslında doyduğumuzun çok farkında olmayan, ne zaman yediğimizin belli olmadığı bir dönemden geçiyoruz, bu yüzden sürekli aç ve atıştırma halinde olabiliyoruz, fizyolojik açlığımızı farkında varmadan sürekli yemek halinde olunca yağlanmalar ve kilo alımlarımız artıyor, bu yüzden vücutta açlığı ve tokluğu hissetmek vücut için çok önemlidir. Vücut sinyallerinizi dinleyerek hareket etmeye gayret gösteriniz.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap