SON DAKİKA
SON DAKİKA


Yumurtalıklar neden erken yaşlanır?
24.11.2019

İyi pazarlar değerli okurlarım,

Bu hafta günümüzde artan sıklıkta karşımıza çıkmakta olan yumurtalıkta erken yaşlanmanın nedenlerinden ve önlemek için neler yapılabileceğinden bahsedeceğim.

Kadın yaşının ilerlemesi ile birlikte doğurganlık kapasitesi azalmaktadır. Bu süreç özellikle 35 yaşından sonra hızlanmaktadır. Bazı kadınlarda bu süreç daha hızlı seyretmekte ve yumurtalık rezervi erken yaşlarda tükenmektedir. Her yüz kadından biri 40 yaşından önce, her bin kadından biri de 30 yaşından önce menopoza girmektedir. Bu durum özellikle çocuk sahibi olmayı engellemekte ve kısırlıkla sonuçlanmaktadır.

Yumurtalıkların erken yaşlanmasına neden olan pek çok neden vardır. Genetik yatkınlık en önemli faktörlerden biridir. Anne ya da kız kardeşlerde benzer öykü var ise risk artmaktadır. Ayrıca frajil X sendromu, Down senromu, Turner sendomu gibi genetik hastalıklar doğurganlık kapasitesini olumsuz etkileyen durumlardandır. Bunun dışında yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarının da doğurganlık üzerine etkisi bulunmaktadır. Aşırı kilolu ya da çok zayıf olmak yumurtalık rezervini olumsuz etkilemektedir. Sigara yumurtalıkların erken yaşlanmasındaki en önemli etkendir. Etkisi yıllar içinde artmakta ve yumurtalıkları geri dönüşümsüz olarak etkilemektedir. Sigara içen kadınlar yaşıtlarına göre 4-5 yıl erken menopoza girmektedirler. Erkekler sigarayı bıraktıklarında etkisinin geri dönüşü birkaç ay içinde olmakta iken kadınlarda bu geri dönüş görülememektedir.

Egzersiz yapmamak, hareketsiz yaşam vücutta toksin birikimini arttırarak erken yaşlanmaya zemin hazırlamaktadır. Stres de benzer etkiye yol açmaktadır. Aşırı kahve tüketiminin de infertiliteye yol açtığı gösterilmiştir.

D vitamini önemli bir antioksidandır. Yani yaşlanmayı geciktirir. D vitamini eksikliğinde erken menopoz riski artmaktadır.

Otoimmun hastalıklar yumurtalıklarda da hasarlanmaya yol açarak yaşlanmaya neden olur. Özellikle tiroidit, romatoid artrit, sistemik lupus gibi hastalıklarda bağışıklık sistemi ile ilgili bozukluklar bulunmaktadır. Vücut yumurtalıklara karşı yabancı bir doku gibi görerek reaksiyon oluşturabilir. Bu durum yumurtalık rezervinin hasarlanmasına yol açarak doğurganlık kapasitesini azaltabilir.

Çikolata kisti gibi nedenlerle geçirilmiş yumurtalık cerrahisi yine doğurganlık kapasitesini olumsuz etkileyebilecek bir durumdur. Kanser tedavisi nedeniyle kemoterapi ya da ışın tedavisi almak geri dönüşümsüz olarak yumurtalıklara zarar verebilmektedir.


Erken menopoz önlenebilir mi


Yaşam tarzının düzenlenmesi ve sağlıklı beslenme en önemli etkiye sahiptir. Düzenli spor yapmak çok önemlidir. Hareketsiz yaşamdan uzak durulmalıdır. Kilo kontrolü düzgün yapılmalıdır. Sigaradan uzak bir yaşam seçilmelidir. Bol miktarda D vitamini sentezlemek için güneşe maruziyet önemlidir.

Beslenirken doğal antioksidanları tüketmeye özen gösterin. Ceviz, taze fındık, brokoli, karnabahar, lahana, domates, havuç, nar, üzüm gibi besinler yüksek antioksidan içerir. Turunçgiller C vitamini deposudur bol miktarda tüketilmelidir. Yeşil çayın yine antioksidan özelliği bulunmaktadır. Takviye besin olarak Omega 3, UbiQuinol, Koenzim Q, L-arginin, Maca ekstresi, selenyum tüketilmesi faydalı olabilir.

Merak  ettikleriniz ve sorularınız için [email protected] adresinden bana ulaşabilirsiniz.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap