SON DAKİKA
SON DAKİKA


Şişmanlık doğurganlığı olumsuz etkiliyor
26.07.2020

İyi haftalar değerli okurlarım,

Bu hafta sizlere önemli bir halk sağlığı problemi olan şişmanlığın kadın sağlığı üzerine olan kötü etkilerini anlatacağım. Şişmanlık ya da obezite vücutta anormal ve aşırı yağ birikimi olarak tanımlanan bir durumdur. Günümüzde artık yaygın olarak görülen bu durum her yaş grubundan kadın ve erkeği etkilemektedir. Ancak kadınlarda yol açtığı olumsuz etkiler hem genel sağlık durumunu hem de üreme sağlığını olumsuz etkilemektedir. Obezite kadınlarda erkeklerden daha fazla sıklıkta görülmektedir. Günümüzde kadınların %24’ü obez , %30’u ise aşırı kiloludur.

Kimler risk altındadır?

Beslenme alışkanlığındaki hatalar en önemli risk faktörleri, özellikle aşırı beslenme ve yetersiz fiziksel aktivite riski arttıran durumlardır. Bunun yanında yaş, genetik yatkınlık, sigara alkol gibi bağımlılıklar, kullanılan ilaçlar, doğum sayısı ve sıklığı gibi pek çok neden riski arttıran durumlar arasında. Guatr ya da böbrek üstü bezi hastalıkları, psikolojik problemlerde eşlik etmektedir.

Obezite genel olarak şeker hastalığı ve kalp damar hastalıkları için önemli risk faktörüdür. Şeker hastalığının kötü etkileri artan kilo ile birlikte daha sıklıkla görülür. Damar sertliğine bağlı infarktüs riski artar, yüksek tansiyon ve buna bağlı inme ve beyin kanaması görülme riski artmaktadır.

Gebelik obeziteden kötü etkilenir!!!

 Aşırı kilolu ya da obez anne adayları riskli gebelik için en önemli adaylardır. Tekrarlayan gebelik kayıpları , düşük oluşma riski arttığı gibi bebekte anormallik görülme oranında da artış yaşanmaktadır. Gebelikte şeker hastalığı gelişmesi ve buna bağlı hem anne hem de bebeğin sağlığının olumsuz etkilenme riski yüksektir. Obez anne adayları zor doğum ve sezeryan ile doğum açısından risk altındadır. Bebeğin aşırı kilolu doğma riski nedeniyle doğum sonrası yenidoğan yoğun bakımda yatış riski artmaktadır. Gebelik zehirlenmesi riski obez gebelerde daha sıklıkla görülür. Hem gebelikte hem de doğum sonrasında damar içinde pıhtı oluşmasına bağlı tıkanıklık, akciğer ve beyine pıhtı atma risk yüksektir. Obez annelerde daha az anne sütü oluşmaktadır. Emzirmede başarısızlık ve mama ile beslenme bebekte de obezite riskini arttırmaktadır.

Aşırı kilo kısırlığa yol açar!!

Obezitenin doğurganlığı azaltıcı etkisi bulunmaktadır. Düzenli yumurtlama olmadığı için gebelik şansı azalmaktadır. Bu nedenle yardımla üreme tekniklerine başvurma oranı artmaktadır. Aşırı kilo hormonlar üzerinde olumsuz etkiler yaparak gebelik için gerekli olan aylık döngüsel değişiklikleri olumsuz etkilemektedir. Yumurtlamanın daha az olması dışında rahim duvarında kalınlaşma ve gebeliğin tutunmasını engelleyici değişikliklere yol açmaktadır. Ayrıca gebeliğin sağlıklı tutunamaması sonucunda gebelik kayıpları da sıklıkla görülebilmektedir.

Menopoz döneminde ise obeziteye bağlı kronik hastalıkların yanı sıra kadın kanserlerinin sıklığında artış yaşanmaktadır. Obezite rahim kanseri için önemli bir risk faktörüdür. Özellikle seyrek adet gören kadınlarda rahim duvarında kalınlaşma yapmaktadır. Menopoz döneminden sonra da rahim kanserine ilerleme riskini arttırmaktadır. Ayrıca obezite meme kanseri için de risk oluşturmaktadır. Yağ dokusunda salgılanan hormonlar meme kanserine dönüşümü hızlandırmaktadır.

Obezite kadınlarda tüm yaşam dönemlerinde önemli problemler ortaya çıkmasına zemin hazırlamaktadır. Olumsuz yaşam koşulları, dengesiz beslenme, hareketsiz yaşam obeziteriskini her geçen gün arttırmaktadır. Kadınların obezitenin sonuçları hakkında bilinçli olması ve yaşam tarzı değişiklikleri obezite ile mücadelenin en önemli basamaklarıdır.

Sevdiklerinizle birlikte sağlıklı ve mutlu bir hafta geçirmeniz dileğiyle…

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap