SON DAKİKA
SON DAKİKA


Kadınlarda D vitamini eksikliği
28.06.2020

İyi pazarlar değerli okurlarım,

Yaz aylarının sıcaklığını gitgide arttırdığı bu günlerde güneş ışığının en önemli faydalarından biri olan D vitamini ve kadın sağlığı ile ilgili öneminden bu hafta bahsedeceğim.

D vitamini ne işe yarar?

D vitamini kemik ve diş gelişimi ve sağlığının korunması için gereklidir. Çocukluk çağında kemik gelişiminde çok önemli olan bu vitamin, özellikle ileri yaşlarda kemik erimesinin önlenmesinde de önemlidir. Doğal bir antioksidan olan D vitamini her gün düzenli tüketildiğinde meme, bağırsak ve prostat kanser gelişimini önler. İlerleyen yaşla birlikte bilişsel işlev kaybını önler, multiple skleroz, şeker hastalığı, eklem romatizması gibi pek çok hastalığın oluşmasına engel olmaktadır. Antiaging etkisi vücutta yaşlanmanın etkilerinin daha yavaş görülmesini sağlamaktadır.

D vitamini nelerde bulunur?

Güneş en önemli D vitamini kaynağıdır. Güneş ışınlarının cilde temas etmesi ile birlikte ciltte üretilmeye başlar. Bu nedenle özellikle bahar ve yaz aylarında yüz, kollar ve bacakların gün içinde güneş ile direk teması D vitamininin sentezlenmesini sağlayacaktır. Farklı yaş gruplarının ihtiyaçları değişmekle birlikte yetişkin bir kadında günlük D vitamini ihtiyacı 1000 ünite olarak belirlenmiştir.  Menopoz kemik erime riskini arttırmaktadır bu dönemde ihtiyaç günlük 1200 üniteye ulaşır.

Besinlerden de D vitamini sağlamak mümkündür. Süt ve süt ürünleri D vitamininden zengindir. Hayvansal gıdalardan karaciğer, yumurtanın sarısı ayrıca balıklardan ton balığı, uskumru, balık yağı D vitaminini bol miktarda içerir.  Tatlı patates, mantar, maydanoz, yulaf gibi gıdalarda da bulunmaktadır. Besinlerden elde edilen D vitaminin güneş ışınlarından elde edilenin yerini tutamayacağı unutulmamalıdır.

D vitamini eksikliğinde neler olur?

Özellikle kapalı mekanlarda çalışan kişiler ve kapalı giysiler nedeniyle güneş ışığına maruziyetin azalması D vitamini eksikliğini arttırmaktadır. Günümüzde her 10 kadından dokuzunda D vitamini eksikliği görülmektedir. Özellikle hamilelik ve emzirme döneminde D vitamini ihtiyacı artmaktadır. Hamilelik sürecinde bebeğin kemik gelişimi için anne vücudundan kalsiyum ve D vitamini hızla çekilmektedir. Artan ihtiyaç karşılanmadığında kemik erimesi ve diş çürükleri ortaya çıkmaktadır.

Menopoz dönemi de ihtiyacın arttığı dönemdir. Sadece kemik erimesini önlemek için değil yaşlanmanın etkilerini yavaşlatmak, kanser gelişimini önlemek ve kronik hastalıkların önüne geçmek için her gün düzenli olarak D vitamini takviyesi alınmalıdır.

Günümüzde D vitamini takviyelerinin bilinçsiz kullanılması ve aşırı tüketilmesi de sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Yorgunluk hissi, yer ve zaman algısında bozukluk, kusma ve kabızlık gibi şikayetlere yol açmaktadır.

Güneşten nasıl faydalanmalı

Günlük D vitamini ihtiyacının ancak %20’si besinlerden karşılanmaktadır. Güneş ışınlarının cilt üzerinde D vitamini sentezi sağlaması asıl ihtiyacı karşılıyor. Bunun içinde öğlen saatlerinde güneş ışınlarının dik olarak ulaştığı zaman diliminde çıplak cilde güneşin teması çok önemli. Güneş koruyucu kremler de D vitamini sentezlenmesini engellemekte. Ayrıca perdenin ya da camın arkasından güneşlenmede yine D vitamini sentezlenmesini engelliyor. Beyaz tenliler için yaklaşık 20 dk yeterli iken esmer tenliler için ihtiyaç yaklaşık 40 dakika civarında olması gerekiyor.

Sağlıklı yaşam için sadece besin takviyeleri yeterli değil düzenli uyuma, günlük düzenli egzersizler de önemli. Hastalıklarınız ve düzenli kullandığınız ilaçlar da D vitamini ihtiyacınızı değiştirebilmektedir. Bu konuda hekiminizden mutlaka yardım alın.

Sevdiklerinizle sağlıklı ve mutlu bir hafta geçirmeniz dileğiyle…

Merak ettikleriniz ve sorularınız için bana yesimbayoglutekin @yahoo.com ya da doc.dr.yesimbayoglutekin instagram hesabından ulaşabilirsiniz.

 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap