SON DAKİKA
SON DAKİKA


Histeroskopi nedir ne işe yarar?
23.02.2020

İyi pazarlar değerli okurlarım,

Bu hafta sizlere kadın doğum hekimlerinin sıkça kullandığı ancak çok fazla bilinmeyen bir rahim ameliyatı hakkında bilgi vereceğim.

Histeroskopi rahim içindeki anormal oluşumların kamera ile görülerek tanı konulmasına ve cerrahi işlem yapılarak anormalliklerin ortadan kaldırılmasına yarayan bir ameliyat şeklidir.

Kısırlık tedavisinde yeri var!

Rahimle ilgili pek çok hastalık için kullanılan bir yöntemdir. Özellikle anormal kanamaları olan hastalarda sıklıkla hem tanısal hem de tedavi amaçlı kullanılır. Genellikle bu kanamalara rahimde oluşan polip ya da myom gibi oluşumlar yol açmaktadır. Histeroskopi ile bu problemler kolaylıkla tedavi edilebilir.

Ayrıca tekrarlayan gebelik kayıpları, açıklanamayan kısırlık durumu, yapısal rahim içi şekil bozuklukları gibi kısırlık nedenlerinin araştırılmasında kullanılan bir yöntemdir.

Özellikle rahim içinde perde olarak bilinen uterinseptum dediğimiz şekil bozukluğu histeroskopi ile kolayca tedavi edilebilmektedir.

Tüp bebek tedavisinde tekrarlayan başarısızlıklarda ofis histeroskopi dediğimiz anestezi gerektirmeyen bir prosedür ile rahim içi değerlendirilerek işlembaşarısızlık nedenleri ortaya konulabilmektedir.

Menopoz sonrası ya da meme kanseri tedavisi sonrası ortaya çıkan rahim duvarı kalınlık artışlarında hem tanı hem de tedavi amaçlı kullanılabilen bir yöntemdir.

İyileşme süresi oldukça kısa

Histeroskopi ameliyatı eğer tanısal amaçlı yapılacaksa anestezi uygulamaya gerek bile yoktur. Ancak rahim içi anormallikler tedavi edilecekse anestezi gerekir. Hastanede kalış süresi oldukça kısadır. Ameliyat sonrasında birkaç gün içinde hastalar kendi günlük yaşantılarına geri dönebilirler.

Modern bir ameliyat tekniği olan histeroskopi sayesinde pek çok rahim içi hastalık bıçaksız tedavi edilebilmektedir. Deneyimli kişiler tarafından yapıldığında komplikasyon oranı çok düşük olan bir ameliyattır.

Histeroskopi ameliyatı sonrasında dikkat edilmesi gereken en önemli durum akıntı ve kanamadır. Nadiren enfeksiyon nedeniyle bu tarz durumlar gelişebilmektedir.

Histeroskopi sonrası hamile kalmak mümkün mü?

Rahim içi anormallikler yani uterinseptum nedeniyle operasyon yapılmış ise sonrasındaki gebeliklerin şansı daha yüksek olmaktadır ve düşük gelişme oranı azalmaktadır. Ayrıca polip, myom gibi durumlar gebeliğin rahim içine yerleşmesini olumsuz etkilediği için tedavi sonrası gebelik şansı artmaktadır. Tüp bebek başarısızlığı sonrası rahim içine çizikler atılması işleminin gebelik şansını arttırdığına dair yayınlar bulunmaktadır.

Histeroskopi hasta dostu olan iyileşme süreci hızlı, hastanede kalış süresi kısa olan bir cerrahi tekniğidir. Son yıllarda yaygınlık kazanan bu ameliyat sayesinde ve gerekli durumlarda uygulandığında hastalardan iyi sonuçlar alınmasına yardımcı olmaktadır. Histeroskopi ameliyatlarının yaygınlaşması rahim koruyucu cerrahi uygulanmasını sağlamıştır. Doğurganlığın korunmasına katkı sağlamaktadır.

Sevdiklerinizle birlikte mutlu ve sağlıklı bir hafta geçirmeniz dileğiyle…

Merak ettikleriniz ve sorularınız için bana [email protected]  adresinden ya da doc.dr.yesimbayoglutekininstagram hesabından ulaşabilirsiniz

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap