SON DAKİKA
SON DAKİKA


Hayat eve sığar
29.03.2020

İyi pazarlar değerli okurlarım, Korona virüse bağlı salgın nedeniyle artık vaktimizin çoğunu evimizde ailelerimizle birlikte geçiriyoruz. Her gün televizyondan sosyal medyadan dünyada ve ülkemizde yeni vakaların artışı ve hastanelerde yaşanılan çaresizlikler gözler önüne seriliyor. Sorumluluk hepimizin artık. Hastalığın hızla bulaşmasını önlemek ve hastanelere başvuran hasta sayısını azaltmak bizlerin elinde. Geçen hafta 14 kuraldan bahsediyorduk yarım kalan konumuzu tamamlayalım. Bulunduğunuz ortamları havalandırın: Korona virüsü solunum yolu ile bulaşan bir hastalık ve havadaki gözle görülmeyen taneciklere asılı kalabiliyor. Bu nedenle içinde bulunduğunuz ortamları sıklıkla havalandırın. Özellikle işyerlerinde sürekli insanların girip çıktığı ortamlarda buna özen göstermek gerekli. Havaların soğuk olması ve ısınma nedeniyle bu aylarda kapalı ortamlarda daha uzun kalıyoruz. Her ne kadar soğuk algınlığından korksak da ortamların havalandırılması solunum yolu ile bulaşan hastalıklardan korunmak için çok önemlidir.

 

Kıyafetlerinizi 60-90° C’de yıkayın:

 

Korona virüsünün sadece ellerle değil kıyafetlerle de taşındığı biliniyor. Özellikle dış ortamda giyinilen kaban, manto, mont gibi kıyafetler vestiyerde saklanmamalı balkonda havalandırılmalıdır. Dışarıda giydiğiniz kıyafetlerinde en düşük 60°C’de yıkanmasına özen gösterilmelidir. Dışarda kullandığınız çanta ve aksesuarlarınızı eve gelince sabunlu suyla silmeyi ihmal etmeyin.

 

Sık kullanılan yüzeyleri her gün deterjanla temizleyin:

 

Elle temasın sık olduğu ve gözden sıklıkla kaçan

yüzeylerden biride kapı kollarıdır. Her gün

defalarca dokunulan bu yüzeyler hastalığın bulaşmasında

en önemli yüzeylerdir. Ayrıca lavabolarda

sıklıkla el yıkanmasına rağmen musluk başlarının

hijyenine de özen göstermek önemlidir. Banyolarda

duş başlıkları, armatürler, lavaboların kendi

temizliği günlük yapılmalı ve çamaşır suyu kullanılmalıdır.

Soğuk algınlığınız varsa maske takmadan

çıkmayın, yaşlı ve kronik hastalığı

olanlar ile temas etmeyin:

 

Korona virüsün yaptığı hastalık soğuk algınlığı ile başlar ve birkaç gün içinde ateş, öksürük ve solunum sıkıntısına dönüşür. Salgının hızla yayılması nedeniyle soğuk algınlığı belirtisi gösteren herkesin kendini korona virüs ile enfekte Kabul ederek sosyal izolasyonuna özen göstermesi gerekmektedir. Genç ve sağlıklı bireylerde bu hastalık soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyon gibi seyretmektedir. Ancak yaşlı ve kronik hastalığı olan bireylere bulaştığında alt solunum yollarına ilerleyecek akciğer hasarına yol açmakta ve ölüme neden olmaktadır. Bu nedenle soğuk algınlığı bulguları olan tüm bireyler maske takarak hastalığın bulaşmasına engel olmaya katkı sağlamalıdır.

 

Kişisel eşyalarınızı ortak kullanmayın:

 

Özellikle ev ortamında havlu, eldiven, bardak, çatal kasık, tıraş bıçağı gibi kişisel eşyalarınızı ortak kullanmayın. Korona virüsü özellikle nemli ortamlarda uzun süre yaşamaktadır. Bu nedenle havluların ortak kullanımı virüsün aile içi bulaşını hızlandımaktadır. Hijyen kuralları gereği de kişisel eşyaları ortak kullanılmamalıdır. Pek çok bulaşıcı hastalığın insanlar arasında geçişinde en önemli risk faktörüdür.

 

Uyku, beslenme ve sıvı tüketimine dikkat edin:

 

Sağlıklı yaşamak bağışıklık sisteminin güçlü olmasında ki en önemli faktördür. Dengeli beslenmek her besin grubunun vücut için gerekli olan oranda tüketilmesidir. Vücudun proteinlere olduğu kadar karbonhidrat ve yağlara da ihtiyacı vardır. Bir besin grubunu tercih ederken diğerini öğünlerinizden çıkarmak vücudu ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz kalabilir ve bağışıklık sistemi bu durumdan olumsuz etkilenir. Sıvı tüketimine özen göstermek vücuttan toksinlerin uzaklaştırılmasında fayda sağlayacaktır. Özellikle günde 10 bardak su içmeye özen gösterin. Gece uykusu önemlidir. Evde vakit geçirilen bu günlerde düzenli uyumak ve geç saatlere kadar ayakta kalmamak vücut direncine katkıda bulunacaktır.

 

Ateş, öksürük ve nefes darlığınız varsa bir sağlık kuruluşuna başvurun:

 

Koronavirüs enfeksiyonunun en korkulan bulgusu nefes darlığı ile birlikte olan öksürüktür. Zatürreye dönüştüğünün önemli bulgularıdır. Öksürük nöbetler halinde gelmektedir. Soğuk algınlığı şikayetleriniz artarak devam ediyor ve 38°C’nin üzerinde ateşiniz oluyorsa ve buna öksürük nefes dağlığı eklenmişse sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir. Hastaneye başvururken hem yakınlarınıza hem de diğer insanlara bulaştırma riskini düşünerek mutlaka maske takın.

Son bir haftadır sağlık kuruluşlarına başvuru  sayıları oldukça azaldı. Sağlık sisteminin acil olmayan hastalıklarla meşgul edilmemesi bu dönemde çok önemli. Ayrıca hastanelerin enfeksiyonun bulaşı için en önemli risk faktörü olduğu unutulmamalı. Ancak halen hastanelerde sıra yoktur, rahat muayene olurum düşüncesi le başvuruların olduğu gözden kaçmamakta. Aile hekiminizle görüşüp kolayca tedavi alabileceğiniz ya da ötelenebilecek sağlık problemlerinden dolayı hastane başvuruları devam ediyor.

 

Kendiniz ve sevdiklerinizin sağlığını korumak için lütfen evde kalın, sağlık kuruluşlarını gereksiz kullanmayın. Unutmayın hastanede yanında sıra beklediğiniz başka bir hasta bu hastalığı size kolaylıkla bulaştırabilir.

 

Unutmayalım ki, korona virüs aldığınız önlemlerden daha güçlü değildir. Evde kalarak bulaş riskini azaltmanız sizi ve sevdiklerinizi korumanın en önemli yoludur. Merak ettikleriniz ve sorularınız için bana [email protected] mail hesabından ya da docdryesimbayoglutekin instagram hesabından ulaşabilirsiniz

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap