SON DAKİKA
SON DAKİKA


Genç kızlarda sık görülen kadın sağlığı sorunları
4.08.2020
Bu hafta ergenlik dönemi ve bu dönemde sıklıkla gördüğümüz sağlık problemlerinden bahsedeceğim. Kız çocuklarında ergenlik dönemi 10-11 yaş civarında başlamaktadır. Meme gelişimi, vücutta tüylenme ve sonrasında adet döngülerinin başlaması ile kendini gösterir ve bu süreç 13 yaşında tamamlanır. 
Ergenlik döneminin erken başlaması kadar gecikmesi de pek çok sağlık probleminin habercisi olabilir.

Ergenlik yaşının erken başlaması risklidir

Günümüzde obezite, hazır gıdalar ile beslenme, çevresel pek çok zararlı etkene maruziyet ergenlik belirtilerinin erken dönemde başlamasına sebebiyet vermektedir. Bu durumda sürecin yavaşlatılması önemlidir, aksi takdirde kemikler erken yaşta olgunlaşarak boy kısalığı gelişmesine neden olmaktadır. Ergenlik belirtilerinin gecikmesi de hormonal ya da genetik problemlerin işareti olabilir. 14 yaşına gelmiş bir kız çocuğunda meme gelişimi ve tüylenme gibi belirtilerin hiçbirinin olmaması mutlaka değerlendirme gerektirmektedir. Ayrıca 16 yaşına gelen bir genç kız hala adet görmeye başlamadıysa üreme sistemi ile ilgili gelişimsel bir problemin belirtisi olabilir.

Aşırı kilo polikistik over sendromuna neden olur!

Ergenlik çağındaki kız çocuklarında aşırı kilo ya da obezite erken yaşta şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kolesterol yüksekliği gibi problemleri beraberinde getirir. Metabolik sendrom denilen bu tablonun engellenmesinde en önemli etken düzenli spor yapılması ve sağlıklı beslenmedir. Ayrıca aşırı kilo beraberinde polikistik over sendromu dediğimiz tablo gelişmektedir. Vücutta aşırı tüylenme ve sivilcelenmenin yanı sıra adet düzensizlikleri görülmektedir. Adet düzeni iki-üç ay ara ile olabilirken bazı gençlerde ise sık aralıklarla aşırı kanamalar görülebilmektedir. İlerleyen yaşlarda doğurganlık olumsuz etkilenmekte ve çocuk sahibi olmakta problem yaşanabilmektedirler. 
Kan hastalıkları da ergenlik döneminde kendini gösterebilir. Adetin başlamasıyla birlikte uzun süren kanamalar ve kansızlık problemi ortaya çıkmış ise kan pıhtılaşma sistemi ile ilgili hastalıkların erken belirtisi olabilir, ebeveynler bu konuda dikkatli olmalı ve gerektiğinde sağlık kuruluşlarına başvurmalıdır. 

Adet sancısını ihmal etmeyin

Adet sancısı yine ergenlik döneminde başlayan problemlerden biridir. Adet döneminde okul başarısını etkileyecek düzeyde şiddetli ise ya da devamsızlık nedeni oluyorsa mutlaka değerlendirilmelidir. Sancılı adet problemi olan genç kızların azımsanmayacak kadarında ileri yaşlarında çikolata kisti tespit edilmektedir. Çikolata kistlerinin üreme fonksiyonları üzerine uzun vadede pek çok olumsuz etkileri bulunmaktadır.
Akıntı sıklıkla bu yaş grubunda görülen problemler arasındadır. Akıntının rengi sebebinin tespit edilmesinde önemli ipucudur. Kahverengi ya da kanlı akıntı rahim içi problemlerin işaretidir. Hormonal düzensizlikler ya da yumurtalık kistlerine bağlı ara kanama ya da lekelenmeler olabilir. Eğer akıntının rengi sarı renkte ise enfeksiyonun işaretidir. Bazen yoğun enfeksiyonda kaşıntıda eşlik edebilmektedir. Eğer beyaz renkli akıntı varsa bu durum mantar enfeksiyonunu düşündürmektedir. Ayrıca kullanılan günlük pedler ve sentetik çamaşırlar da allerjiye neden olarak kaşıntı yapabilmektedir. Kullanılmaması konusunda genç kızlar uyarılmalıdır.
Genç kızlarımızı cinsel gelişimi ve ergenlik konusunda bilgilendirmeyi ve eğitim vermeyi ihmal etmeyelim. Cinsel kimlik konusunda çocuklarımıza en sağlıklı bilgiyi ebeveynleri olarak bizler verebiliriz, farklı kaynaklardan alınan yanlış bilgilendirmelerin yaşam boyu cinsel sağlıkları üzerinde olumsuz etkiler yaratacağını unutmayalım.
Sevdiklerinizle birlikte sağlıklı ve mutlu bir hafta geçirmeniz dileğiyle...
Merak ettikleriniz ve sorularınız için bana [email protected] mail adresinden ya da doc.dr.yesimbayoglutekin instagram hesabından ulaşabilirsiniz.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap