SON DAKİKA
SON DAKİKA


Gebelik ve emzirme dönemi oruç tutmaya engel mi?
26.04.2020

İyi pazarlar değerli okurlarım,

Bugün ki yazıma Ramazan ayının ülkemize ve Müslüman alemine hayırlar getirmesi dileklerimle başlıyorum. Ramazan ayı hem ruhun hem de bedenin temizlenmesi için önemli bir fırsat. Ramazan ile ilgili akla gelen en sık soru ise ‘’hamileler ve bebek emziren kadınlar oruç tutabilir mi?’’ oluyor.

Gebelik sürecinde bebeğin tüm ihtiyaçları anneden karşılanıyor. Bu nedenle annenin yeterli ve doğru beslenmesi ve bebeğin sağlıklı gelişmesi için gerekli olan enerji, vitamin ve mineralleri alması çok önemlidir.


Gebelikte oruç tutulabilir mi?


Oruç tutma kararı kişisel olarak verilmesi gereken bir karardır. Dinimizde de hamile kadınların orucu kaza edebileceklerine dair ayet ve hadisler bulunmaktadır. Gebeliğin ilk 3 ayında bulantı kusmaya bağlı olarak anne yeterince beslenemez hatta kilo kaybına uğrar ise oruç tutulması doğru olmayacaktır. Bebeğin ihtiyacı olan besinlerin alınamaması sağlıklı gelişimine engel olacaktır. Ayrıca sıvı kaybına bağlı olarak anne adayında halsizlik, baş dönmesi, bayılma gibi şikayetler olabilir. Gebeliğin 3-6. ayları nispeten diğer aylara göre rahat geçmektedir. Bu dönemde anne adayı eğer kendini iyi hissediyor ve oruç tutmaktan olumsuz etkilenmiyorsa tutmasında sakınca yoktur. Gebeliğin 6. ayından sonraki süreçte bebek hızla kilo alır ve daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar. Bu dönemde oruç tutulması sakıncalı sonuçlar doğurabilir.


Oruç tutmak hangi olumsuz sonuçlara yol açar?


Gebelikte 9 saatin üzerinde olan açlık süreci bebek üzerinde olumsuz sonuçlara yol açar. Bebeğin enerji ihtiyacı yeterince karşılanamadığı için kilo alımı yavaşlar. Gebeliğin ilerleyen haftalarında tutulan oruç bebeğin hareketlerinde azalmaya yol açar. Anne adayı iftar ve sahur arasında gebelik sürecinde alması gereken besinleri ve yeterli sıvıyı tüketmez ise bebeğin organ gelişimi olumsuz etkilenebilir.

Gebelerin oruç tutmadan önce kadın doğum hekimlerinden görüş almaları uygun olacaktır. Kronik hipertansiyon, gebelik ya da gebelik öncesi şekeri olan anne adayları, erken doğum tehdidi, gebelik zehirlenmesi, düşük tehdidi, bebekte gelişim anormallikleri gibi pek çok neden gebelikte oruç tutmaya engel olabilir.  Bu durumlarda orucun kazaya bırakılması hem anne hem de bebek sağlığı için en doğru karardır.


Oruç tutan anne adayları nelere dikkat etmelidir?


İftar ve sahurda sağlıklı ve dengeli beslenme ve bol sıvı tüketimi çok önemlidir. İftarda çok hızlı ve aşırı besin tüketimi iftar sonrasında hazımsızlık,  şişkinlik ve sindirim problemlerine yol açacaktır. İftarı açarken hurma, zeytin, peynir gibi iftariyelikleri tüketip biraz ara verdikten sonra çorba ile öğüne devam etmek gereklidir. Etli sebze yemekleri, ızgara köfte, tavuk gibi besinler ana yemek olarak tüketilebilir. Ağır yağlı, baharatlı yemekler ve kızartmalardan uzak durulmalıdır. Mutlaka salata, cacık, yoğurt gibi sindirimi kolaylaştıracak besinler tüketilmelidir. İftar sırasında aşırı sıvı tüketmek yerine iftar sahur arasında belirli aralıklar ile sıvı alarak en az 8 bardak su içilmelidir. Yatmadan yemek yerine mutlaka sahura kalkılmalıdır. Sahurda yumurta tüketilmelidir. Öğün aralarında kuruyemiş ve meyve tüketmeye özen gösterilmelidir. Tatlı ihtiyacı sütlü tatlılar ile giderilmeli, ağır şerbetli tatlılardan uzak durulmalıdır. Ayrıca oruç tutan anne adaylarının multivitamin, kalsiyum ve D vitamini desteği alması da faydalı olacaktır.


Emziren anneler oruç tutabilir mi?


Lohusalık dönemi ve ilk 6 ay emziren annelerin oruç tutması doğru değildir. İlk 6 ay bebeğin temel besini anne sütüdür. Annenin oruç tutmasına bağlı olarak süt miktarı ve içeriği etkilenebilir. Bebeğinizin yeterince beslenememesi ve kilo alamamasına yol açar. Ayrıca emziren kadınlarda enerji ihtiyacı hamilelere göre daha fazladır.

Bakara, 2/185
“(O sayılı günler), insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur’an’ın kendisinde indirildiği Ramazan ayıdır. Öyle ise içinizden kim bu aya ulaşırsa, onu oruçla geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun. Allah, size kolaylık diler, zorluk dilemez. Bu da sayıyı tamamlamanız ve hidayete ulaştırmasına karşılık Allah’ı yüceltmeniz ve şükretmeniz içindir.” Diyanet işleri Kuran’ı Kerim Meali

Dinimizce de oruç tutmak ile ilgili kolaylaştırıcı pek çok hüküm bulunmaktadır.

Orucu gerçek anlamıyla, ailelerimiz ve sevdiklerimizle birlikte yaşayabileceğimiz hayırlı bir Ramazan ayı diliyorum.

Merak ettikleriniz ve sorularınız için bana [email protected] mail adresinden ya da doc.dr.yesimbayoglutekin instagram hesabından ulaşabilirsiniz.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap