SON DAKİKA
SON DAKİKA


Doğal doğum süreci ve anne adayının desteklenmesi
3.11.2019

İyi pazarlar değerli okurlarım...

Bugün hayatın en kutsal görevi olan anne olmamızı sağlayan doğum sürecinden ve bunun nasıl doğal olarak yaşanabileceğinden bahsedeceğim. Anne olmak bir kadının sahip olabileceği en kıymetli deneyimlerden biri ve kadına sunulan bir armağandır. Gebelik sürecinde yaşanılan bu tatlı heyecan yerini doğum yaklaştıkça endişelere bırakmaktadır. Anne adayı doğum sürecinin zorlukları, doğum ağrısıyla baş edememenin korkuları, bu süreçte oluşabilecek beklenmedik durumlar ve bebeğinin bundan zarar görebilme endişesi ile doğum eylemini olumsuz duygular ile karşılamaktadır. Tabi ki geçmişte yaşanılan ya da şahit olunan kötü tecrübeler, toplumun doğum olayının doğallığından uzaklaşması da anne adayının bu doğal süreci endişe içinde yaşamasında önemli rol oynamaktadır. Aslında doğum süreci içgüdüsel bir olaydır. Ne kadar az müdahale edilirse süreç o kadar kolay ve sıkıntısız ilerlemektedir. Kadın bedeninde doğumun başlaması ve sağlıklı ilerlemesi için gerekli hormonlar salgılanmaktadır. Bunlardan en önemlisi oksitosin denilen hormondur. Aslında bu bağlanma ve güven duygusunun hormonudur. Anne adayında doğal olarak salgılandığında doğum sancıları kendiliğinden başlamakta ve doğum süreci sorunsuz ilerlemektedir. Anne adayı doğuma nasıl hazırlanmalı?

 

Gebelik 9 ay süren uzun soluklu bir maratondur. Anne adayının gebeliğin sağlıklı ilerlemesi ve bebeğin normal gelişimi için doğal besinler ile dengeli beslenmesi ve gerekli fiziksel aktivitelerde bulunması önemlidir. Bunun dışında gebelik sürecinde anne adayının desteklenmesi, eğitimi ve doğum sürecine hazırlanması için pek çok hastanede ve aile sağlığı merkezlerinde ‘gebe okulları’ ve ‘gebe sınıfları’ adı altında doğuma hazırlık kursları bulunmaktadır. Anne adayı hem gebelik, doğum ve lohusalık döneminde yaşayabileceği problemler ile ilgili bilgilendirilmekte hem de doğum süreci ile ilgili eğitimler verilmektedir.

 

Doğum sürecinde uygulanacak nefes ve gevşeme egzersizleri öğretilmekte, masaj teknikleri ile ağrının nasıl azaltılacağı gösterilmektedir. Bunun dışında doğumun kolay olabilmesi için yapılması egzersizlerhem plates topu ile hem de ayakta ve yerde yapılabilecek hareketler konusunda eğitim verilmektedir.Ayrıca bu eğitime anne adayları ile birlikte doğumda kendisine eşlik edecek bir yakını da katılabilmektedir. Bu sayede anne adayı doğum sürecine farkındalığı artmış, desteklenmiş ve nasıl baş edeceği konusunda eğitilmiş bir şekilde hazırlanmaktadır. Anne dostu doğum nasıl olmalıdır? Anne dostunun felsefesi tıbbi müdahalelerden arındırılmış doğal doğumun desteklenmesi olarak açıklanabilir. Bu nedenle doğumun gerçekleşeceği ortam anne adaylarının beklentilerini karşılayacak şekilde dizayn edilmiş olmalıdır. Tek kişilik, içinde tuvalet ve banyo olan geniş ve konforlu ev sıcaklığı olan ortamlar sunulmalıdır. Ilık suyun ağrı algısını azaltıcı etkisi olduğu için anne adayına istediğinde ılık duş alma imkanı sağlanmalıdır. Doğum sürecinde anne adayı özgürce hareket edebilmelidir. Suni sancı, lavman gibi uygulamalardan uzak durulmalıdır.

 

Anne adayının ihtiyacı olan sıvı ve enerjiyi alabilmesi için gerekli miktarda su ve enerjisi yüksek sulu gıdaları alması desteklenmelidir. Anne adayı bu süreçte destek olacak bir yakını yanında bulunabilmelidir. Bebek doğar doğmaz anne teni ile temas etmeli ve mümkün olan en kısa sürede emzirilmelidir. Göbek kordonu geç klemplenmelidir. Doğumun içgüdüsel bir olay olduğu unutulmamalıdır. Her annenin içinde bebeğini dünyaya getirecek güç bulunmaktadır. Bu süreçte anne adayı desteklenmeli, güçlendirilmeli, kendisi hakkında doğru kararları verebileceğine inandırılmalıdır. Her anne normal doğum yapma hakkının farkında olmalı ve bu hakka sahip çıkmalıdır. Sorularınız ve merak ettikleriniz için yesimbayoglutekin@ yahoo.com mail adresinden bana ulaşabilirsiniz.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap