SON DAKİKA
SON DAKİKA


Biraz menopozdan bahsedelim
27.10.2019
Merhaba değerli okurlarım.

Bugün kadın hayatında önemli bir dönem olan menopoza değinmek istiyorum. Çocukluk, ergenlik, doğurganlık çağı gibi menopoz da hayatımızın evrelerinden birini oluşturuyor. Ortalama insan ömrünü 85 yıl olarak kabul edersek kadınların yaşamlarının büyük bir kısmını menopoz döneminde geçirdiği dikkati çekiyor. O zaman menopoz döneminde vücutta ortaya çıkan değişikliklerden bahsedelim.
Menopoz nasıl başlar?
Menopoz terimi kanamanın durması anlamına geliyor. Menopoz öncesi geçiş dönemi ve menopoz sonrası dönemi de içine alan süreç ise perimenopozal dönem olarak adlandırılıyor. Aslında menopozun oluşmasındaki en temel etken yumurtalıkların yaşlanması ve kadın vücudu için önemli olan östrojen gibi önemli hormonların artık salgılanmaması. Bu nedenle sıklıkla adet düzensizlikleri ile bu süreç kendini göstermeye başlıyor. Ardından ateş basmaları olarak da adlandırılan terleme, yüzde kızarıklık, çarpıntı, vücutta ısı artışları ile giden ataklar ortaya çıkıyor. Bu ataklar bazı kadınlarda menopozdan sonraki 10 yıllık süreçte bile devam edebiliyor.

Menopozda hangi değişiklikler olur?

Hormonal durumdaki değişiklikler vücutta kalp damar sağlığı üzerinde önemli rol oynuyor. Menopoz öncesi kadınlarda sıklıkla görülmeyen kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet gibi kronik hastalıkların görülme sıklığı artmaya başlıyor. Tabi ki bu süreçte bazal metabolizma hızının yavaşlaması ve kilo almak da önemli rol oynuyor. Kemikler de bu süreçten olumsuz etkilenen dokular. Menopoz sonrasında kemik erimesi daha sıklıkla karşımıza çıkıyor. Kemik erimesi ile birlikte kırıkların görülme riski artıyor. Bilişsel fonksiyonlar yine menopoz döneminde azalıyor. Dikkatini toparlama, odaklanma problemleri yaşanabiliyor. Ateş basmaları uykusuzluk, sinirlilik, depresyona eğilimi arttırıyor.
Cilt altı bağ dokusunda incelmeye bağlı olarak ciltte kırışıklıklar ve sarkmalar ortaya çıkıyor. Genital organlar yine bağ doku desteğini bu dönemde kaybettiği için sarkma problemi bu organlarda da sıklıkla karşımıza çıkıyor. Ayrıca idrar kaçırma, sık idrara çıkma, ani sıkışma hissi bu dönemde ortaya çıkan ya da sıklığı artan problemler arasında. 

Yaşın ilerlemesi ile birlikte kanser sıklığının da arttığını unutmamak gerekli. Özellikle meme, kalın bağırsak, rahim ve yumurtalık kanserlerinin sıklığı bu dönemde artmakta.

Menopoz dönemini sağlıklı geçirmek için neler yapmalıyız?

Sağlıklı yaşam, dengeli beslenme ve fiziksel aktivite bu dönemde her zamankinden daha fazla önem taşıyor. Kilo kontrolünü sağlayabilmek için mutlaka günlük yaşantının içinde egzersiz ve yürüyüşler olmalı. Yıllık düzenli kontroller ve kanser için tarama testleri önemli. 

Beslenmede alınması gereken önemli takviyelerden biri D vitamini hem antioksidan özelliği ile yaşlanmayı geciktiriyor hem de kemik erimesini önlüyor. Kalsiyumdan zengin ürünler olan süt peynir, yoğurt gibi ürünlerin günlük belirli miktarlarda alınması gerekli. Selenyum takviyesi beyin fonksiyonları üzerinde olumlu etkilere sahip. Ateş basmaları için keten tohumu, soya filiz, şerbetçi otu, çuha çiçeği gibi bitkisel östrojen içeren takviye gıdalar alınabilir. C vitamini tüketimi antioksidan ve bağışıklık sistemi güçlendirici özelliği nedeniyle önemli turunçgiller bolca tüketilebilir. Ginseng tüketiminin de zinde kalmak ve cinsel aktivite üzerinde olumlu etkileri mevcut.
Merak ettikleriniz ve sorularınız için [email protected] adresinden bana ulaşabilirsiniz.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap