SON DAKİKA
SON DAKİKA


Anne adayları salgın döneminde nelere dikkat etmeli
5.04.2020

İyi haftalar değerli okurlarım, korona virüs nedeniyle artık toplumun büyük bir kısmı zamanını evde geçirmek zorunda. Sosyal izolasyona ne kadar dikkat edersek hastalığın yayılmasına o kadar engel olur ve hem kendimizi hem sevdiklerimizi korumuş oluruz. Ancak bu dönemde en önemli grubunu anne adayları oluşturuyor. Sağlıklı bir gebelik süreci için düzenli kontrollerin önemli olduğunu biliyoruz. Ancak korona virüs salgınında anne adayları neler yapmalı kontrol süreleri nasıl olmalı bu haftaki yazımda buna yer vereceğim. Gebelik süreci 9 aylık bir maraton ve anne adayının vücudunda birtakım değişiklikler meydana gelerek kendini hamileliğe adapta etmektedir. Ancak bazı bulgular son derece önemli olabilir ve anne adayının sağlık kuruluşuna derhal başvurması gerekebilir.

 

Gebeliğin her üç aylık periyodunda farklı birtakım değişiklikler meydana gelir ve bunların değerlendirilmesi gerekir. Gebeliğin ilk üç ayında neler önemli: Gebeliğin başladığı ilk aylarda gebeliğin rahim içine sağlıklı bir şekilde yerleşmesi önemlidir. Bazen dış gebelik dediğimiz gebeliğin rahim içinden farklı bir alana yerleştiği durumlar söz konusu olabilir. Bu durum kendini adet gecikmesi sonrası karın ağrısı ve lekelenme şikayeti ile gösterir. Eğer gebelikten şüphe ediyorsanız ve karın ağrınız varsa ve bu ağrı giderek artan karakterde ise ağrı kesiciye cevap vermiyor ve beraberinde baygınlık hissi de oluyorsa mutlaka sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Ayrıca düşük tehdidi de gebeliğin ilk aylarında sıklıkla karşılaşılan durumlardandır. Kanama şikayeti ile ortaya çıkar. Ancak gebeliğin rahim içine yerleştiği dönemde kahverengi akıntı olabileceği unutulmamalıdır. Eğer parlak kırmızı kanama varsa ve beraberinde ağrı eşlik ediliyorsa mutlaka hastaneye başvurulmalıdır. Bulantı kusma gebeliğin başında sıklıkla görülen bir durumdur. Basit tedbirlerle bu şikayetin üstesinden gelmek mümkündür. Ancak şiddetini sürekli arttırıyor ve kilo kaybına yol açıyorsa ve anne adayı beslenemiyorsa tıbbi yardım alınmalıdır.

 

İkinci üç ayda neler önemli: Bu dönemde bebek gelişmeye devam eder anne adayının kilo kontrolü önemlidir. Gebeliğin en rahat dönemlerindendir. Bu dönemde sıklıkla mide yanmaları, bacaklarda kramplar olabilir. Ayrıca tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları varsa erken doğuma yol açabileceği için mutlaka tedavi edilmelidir.

 

Gebeliğin 20. haftasından yani yaklaşık 5. Haftasından sonra anne adayı bebeğin hareketlerini hissetmeye başlar. Bebeğin hareketleri takip edilmelidir. Bu dönemde en önemli şikayet yine kanamadır. Kasık ağrısı ve kanama varsa önemli bir bulgudur mutlaka hastaneye başvurmak gerekir. Üçüncü üç ayda en önemli dönem: Gebeliğin 32. haftasından sonraki süreç çok önemlidir. Bebek hızla kilo almakta ve organları olgunlaşmaktadır. Bu dönemde bebeğin yeterli gelişiminin değerlendirilmesi gerekmektedir. Anne adayını için en önemli kriter bebeğin hareketleri olmalıdır. Bebeğin hareketlerine odaklanılmalıdır. Bu hareketlerde normale göre azalma olursa ciddi bir durumun habercisidir. Anne adayının 12 kilodan daha fazla almamaya özen göstermesi gerekmektedir. Ayrıca sona aylarda tansiyon ölçümü ara ara yapılmalıdır. Özellikle baş ağrısı görme bulanıklığı gibi şikayetler varsa ve tansiyon 140/90 ve üzerinde ise gebelik zehirlenmesi olarak bilinen önemli bir durumun işareti olabilir. Derhal hastaneye başvurulmalıdır. Kanama ve su gelmesi şikayeti bu dönemde önemlidir. Bu durumlarda da derhal hastaneye başvurmak gerekir. 36. Haftadan sonra sağlıklı tüm gebelerde bebeğin kalp atışlarının takip edilmesi için NST çekilmektedir. Bu dönemden sonra kontrol aralıkları önem taşımaktadır.

 

Anne adayı hastaneye nasıl başvurmalı: Korona virüs bulaşma riski nedeniyle evden çıkarken mutlaka maske takın. Mümkün olduğunca az kişi ile hastaneye başvurun. Hastanede sıra beklerken sosyal mesafeye dikkat edin. Yanınızda kolonya ya da el dezenfektanı bulundurun. Ellerinizi sıklıkla dezenfekte edin. Elinizi yüzünüze, gözünüze ve ağzınıza götürmeyin. Kimse ile yakın temasta bulunmayın. Eve geldikten sonra ellerinizi en az 20 saniye su ve sabunla yıkayın. Kıyafetlerinizi en az 60 derecede yıkayın. Eğer yanınızda getirdiğiniz yıkanamayacak çanta gibi aksesuarlarınız varsa bunları da deterjanlı su ile mutlaka silin. Unutmayalım korona virüs aldığımız hiçbir önlemden daha güçlü değildir. Sevdiklerinizle birlikte mutlu ve sağlıklı günler geçirmeniz dileğiyle...

 

Sorularınız ve merak ettikleriniz için yesimbayoglutekin@ yahoo.com mail adresi ve doc.dr.yesimbayoglutekin instagram hesabından bana ulaşabilirsiniz.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap