SON DAKİKA
SON DAKİKA


Adet sancısı neden olur?
12.07.2020

İyi pazarlar değerli okurlarım,

Bu hafta kadınlarda sıklıkla görülen bir problem olan adet döneminde yaşanan sancının nedenlerini anlatacağım.

Öncelikle kadınlarda adet döngüleri neden oluyor biraz bundan bahsedelim. Kadın vücudunda her ay gebeliğe hazırlık için yumurta gelişimi olmaktadır. Gebeliğin rahim içine sağlıklı bir şekilde yerleşmesi ve büyümesi için rahim içini döşeyen doku da her ay döngüsel olarak kendini gebeliğe hazırlar. Eğer gebelik gelişmez ise bu doku kanama ile dökülür ve bir sonra ki ay yeniden oluşmaya başlar. Dokunun kanama ve rahmin kasılması ile dökülmesi dönemine adet ya da regl dönemi adı verilir. Adet dönemi 4-7 gün arasında sürmektedir. Adet döngüsü ile ilişkili pek çok rahatsızlık görülebilmektedir. En sık görülen problemlerden biri adet döneminde görülen sancıdır.

Adet sancısı önemli hastalıkların belirtisi olabilir

Rahim kasılmalarını tetikleyen vücuttan salgılanan bazı maddeler bu kasılmaların çok şiddetli olmasına neden olarak ağrı ve kramplara neden olur. Prostoglandin denilen bu maddeler özellikle adet dönemi başlamadan birkaç gün önce çok yüksek seviyelere ulaşır ve adetin ilk 2-3 gününden sonra düşmeye başlar. Adet dönemlerinde prostaglandin yüksekliğine bağlı olarak karının alt kısmında ve kasıklarda kramplar şeklinde ağrı duyulmasına primer dismenore adı verilir.

Adet sancısı ilk adet görmeye başladıktan sonra ortaya çıkabileceği gibi ilerleyen yaşlarda da ortaya çıkabilir. Ancak bu durumda altta yatan farklı hastalıkların habercisidir.

Özellikle endometriozis dediğimiz rahim iç tabakasının karın iç zarlarına yerleştiği hastalıkta adet sancısı sıklıkla görülür. Hatta ilk bulgudur. Yıllar içinde endometriozis tanısı konulur. Rahim duvarının yapısal bozukluklarında adenomyozis dediğimiz hastalıkta da kazanılmış adet sancısı vardır. Bununla birlikte yoğun kanamalar ve kansızlıkta eşlik eder. Rahim duvarında görülen myom dediğimiz yumrularda da adet kanamaları sancılı geçebilir.

Adet sancısına neler eşlik edebilir

Adet döneminden 1-3 gün önce başlayan ağrı adetin ilk günü en üst noktaya ulaşır iki ve üçüncü günler azalarak etkisini kaybeder. Ağrı bele, kasık, iç bacaklara yayılır. Beraberinde mide bulantısı, baş ağrısı ve baş dönmesi yapabilir.

Adet sancısı yaşam kalitesini etkileyebilir. Genç kızlarda okula devamsızlık ve sınav performansı üzerine olumsuz etkisi görülebilmektedir. Eğer şikayetler şiddetini arttırıyorsa mutlaka bir uzman ile görüşmek gerekir.

Tanı amaçlı olarak ultrasonografi ile rahim ve yumurtalıkların değerlendirilmesi gereklidir. Şüphe edilen farklı hastalıkların ayırıcı tanısı için diğer görüntüleme yöntemlerine ihtiyaç duyulabilir.

Stresle baş etmek ve vitamin takviyesi önemli

Tedavide yaşam tarzı değişiklikleri yapılmalı spor ve yeterince uyku en önemli olanlardır. Stresten uzak durulmalı ya da stresle baş etme yöntemlerine başvurulmalıdır. Düzenli egzersizin vücut üzerinde olumlu etkileri adet sancılarının daha az hissedilmesini sağlayacaktır. Ayrıca magnezyum ve E ve B  vitamini, omega -3 yağ asitleri  takviyesi yapılması önerilir. Sıcak uygulaması iyi gelmektedir.su torbası ile sıcak uygulama adet döneminde krampların azaltılmasına katkı sağlar.

Ağrı kesiciler tedavinin ilk basamağını oluşturur. Bunun yanında düşük dozlu doğum kontrol haplarının da adet sancısını azaltıcı etkisi vardır.

Sevdiklerinizle birlikte sağlıklı ve mutlu bir hafta geçirmeniz dileğiyle…

Merak ettikleriniz ve sorularınız için bana [email protected] mail adresinden ya da doc.dr.yesimbayoglutekin instagram hesabından ulaşabilirsiniz.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap