SON DAKİKA
SON DAKİKA


Karabağ denklemi
17.11.2020

Kardeş AZERBAYCAN KARABAĞ’da büyük bir zafer kazandı. Zaferin kazanılmasında Azerbaycan yönetiminin usta siyasi manevraları ile Azerbaycan ordusunun savaşma yetisi, Türkiye’nin sağladığı çok yönlü destek ve Rusya’nın yol vermesi önemli rol oynadı.

Bu zaferle;

*Azerbaycan, Ermeni işgalinden önce Türklerin çoğunlukla yaşadığı vatan topraklarının tamamına yakınını geri almayı sağladı.( Dağlık Karabağ’da, Ermenilerin çoğunlukla yaşadığı bölgeler Ermenistan’ın kontrolünde kaldı)

*5 Km. genişliğindeki bir koridorla, Nahçıvan ve Azerbaycan arasında doğrudan karayolu ve eski hatlar üzerinde yapılacak inşa ile demiryolu ulaşımı sağlandı.

Bu durum Türkiye’nin Azerbaycan ve diğer Türk devletleri ve Uzak Asya’ya ulaşımına ve tarihi İpek Yolu’nun canlandırılmasına katkı sunabilecek .

* İran’la sınır olan bölge Azerbaycan’ın kontrolüne geçti. (Dünyada en çok Azeri Türk’ün yaşadığı (40-45 milyon) yer İran’dır.

Rusya’nın ne kazandığına geçmeden önce, Euronews kanalının, 15.11.2020’de yayınladığı bir röportaja değinmek istiyorum: Muhabirin, orta yaşlardaki Ermeni erkeğe “ Şimdi ne yapacaksın?” diye soruyor. Ermeni, yaktığı eve bakarak, şu cevabı veriyor:

“ Kardeşlerimi, kızkardeşlerimi öldüren teröristlere bir şey bırakmak istemiyorum. Buraya tekrar döneceğim, ben dönemesem de çocuklarım dönecek...”

Kuvvetle ihtimal, algı oluşturmaya yönelik bir mizansen olsa da, bu cevabı hafızalarımıza kazımak zorundayız. O coğrafyada Rusya etkin olduğu sürece, er ya da geç dönmeyi deneyeceklerine asla şüphe yoktur. Onları döndürmemek, dönmeye kalkıştıklarında da o topraklara gömmek esas hedeflerimizden biri olmalıdır.

Gelelim Rusya’nın kazandıklarına:

*Etki ve ilgi alanındaki ülkelere, “Farklı rotalarda seyrederseniz başınıza neler gelebileceğini görün!” mesajı vermiştir.

*Diplomatik görüşmelerdeki tavrı ve sağlanan ateşkesteki rolü ile “Bölgedeki en etkin gücün Rusya olduğunu” imajını tazelemiştir.

*”Gerek temas hattında ve gerekse sağlanacak koridorda, barış gücü olarak yalnız Rus askerlerinin konuşlanacak olmasıyla” hem Ermenistan hem de Azerbaycan üzerinde baskı kurabilecek ve dengeleri bozabilecek bir imkana kavuşmuştur.

Olası bir İran karışıklığında daha etkin bir rol oynayabilecek konuma gelmiştir.

 

İran’daki Azeri Türklerin milliyetçilik duygularının şahlanmış olması; İran açısından hassasiyeti artırmıştır. İsrail’in Azerbaycan’a sağladığı desteği de bu kapsamda ele almak gerekir. Oyunun henüz başında olduğumuzu ve bu pilavın daha çok su kaldıracağını unutmadan yolumuza devam etmek zorundayız.

Gerisini yine şiire bırakalım:

EY TÜRK OĞLU KALK DOĞRUL!

Ey Türkoğlu kalk doğrul, doğrul düştüğün yerden!

Ayak izine hasret, yollar bizi bekliyor.

Geceyi savan tanlar, dilden dile destanlar ;

Tarihe yön verecek, yıllar bizi bekliyor.


Kanınla özdeş alem, Ay’ı tutan ufuklar;

Berzahtaki şüheda, sağlar bizi bekliyor .

Sonsuza yolcu kervan, huzurla dönen devran;

Adınla anılacak çağlar bizi bekliyor.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap