SON DAKİKA
SON DAKİKA


TÜİK verileri ve Trabzonspor
14.05.2023

Hemşerimiz Ekrem İmamoğlu geçen gün acayip şaşırdığım bir bilgi paylaştı sosyal medya hesabından. Bu bilgiye göre Trabzon ülkemizdeki 81 vilayet içinde kişi başına düşen gelirde 50'nci sıradaymış. Hakikaten çok şaşırdım bu bilgiye.

Bana göre; Trabzon ne bileyim en azından ilk 25’e giremiyorsa da 40’a girmeliydi. Ama girememişti. Bu bilgiyi öğrenince verdiğim ilk tepki şu oldu: Trabzonspor bu ülkede gerçekten çok büyük bir iş başardı. Türkiye ortalamasının çok altında bir gelirin olduğu bir şehirde her maç 40 bin kapasiteli stadyumu doldurmak ve şampiyonluk elde etmek gerçekten çok büyük, gerçekten inanılmaz bir başarıydı.

Bu bilgiyi daha da derinleştirmek için Türkiye İstatistik Kurumu yani TÜİK’in sitesine girdim. Girmez olaydım! Şaşkınlığım daha da arttı. 2012’de ülkemizde kişi başı gayrisafi milli hâsıla 12 bin 582 dolardı. 2022’de bu rakam 10 bin 655 dolara gerilemişti. Yani fakirleşmiştik.

2021’de il bazında büyüme hızında Trabzon 81 vilayet içinde 67’nci sıradaydı. Bu kadar geri planda olmak gerçekten çok acıtıcıydı. TÜİK’in sitesinde dolaşırken 2021 yılı verilerine göre Trabzon’da yaşayan bir kişinin yıllık gayri safi milli hasılasının 54 bin 9 TL olduğunu da görüyorsunuz. Yanı başındaki Rize ili 58 bin 574 ile Trabzon’u geçiyordu. Artvin ise 90 bin 274 ile bölgenin çok üzerinde bir gelir elde ediyordu 2021’de. İstanbul’un 2021 ortalaması ise 140 bin 698 TL’ydi.


Bu bilgiler Trabzonspor’un elde ettiği başarının büyüklüğünü ayan beyan gözler önüne seriyordu. Bu verilere baktığımızda şehir Trabzonspor’dan başka bir şey üretmiyor gibiydi. Tek değeri tek markası Trabzonspor gibiydi; bu kadim, bu tarihi şehrin. Yüksek geliri olmayan şehir insanı için Trabzonspor bulunmaz bir meşgale diyebiliriz. Bir rehabilitasyon aracı. Kişisel derdi, tasayı, geçim sıkıntısını unutturan, belki başka bir açıdan baktığımızda işsiz, üretmeyen, üretemeyen, üretmesi için imkân verilmeyen halkı uyutan bir olgu Trabzonspor. Bu bilgileri elde eden insan çok rahatlıkla anlayabilir şehirde bütün bir hafta, bütün bir sene Trabzonspor’un konuşuluyor olmasının sebebini. Bu sevginin altında yatan sebeplere ekleyebilir eldeki bu ekonomik verileri.

İstanbul’da yaşayan F.Bahçe, G.Saray ve Beşiktaş taraftarının 3 kat geliri vardı Trabzon’daki bir insana göre. Onların statlarının dolu olması ve daha fazla hasılat elde etmeleri de gayet normaldi. 2021 yılında gayrisafi yurt içi hasıladan (GSYH) en yüksek payı %30,4 ile İstanbul almıştı zaten.

TÜİK’in sitesinde 2022’nin şehir şehir gayrisafi yurt içi hasılasını bulamadım. Ama orada şu bilgi de gözümüzün önündeydi. Sitenin içindeki verilerden birinde Türkiye haritası renklendirilmişti ve Trabzon ilinin üzerindeki renge göre bir Trabzonlu’nun yıllık ortalama eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert geliri 42 bin ila 50 bin 499 TL gösteriliyordu 2022 verilerinde. Anladığım kadarıyla 2021’e göre daha da fakirleşmişti Trabzonlular! (https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Gelir-Dagilimi-Istatistikleri-2022-49745)

Ertuğrul Doğan’a ödül!

Hafta başı Trabzon Gazeteciler Cemiyeti, Trabzonspor Başkanı Ertuğrul Doğan’a spor ödülü verdi. Herkes bu neyin ödülü diye sordu. Hakikaten de zamansız bir ödüldü. Ben Ertuğrul Doğan olsaydım bana bu ödülü verenlere ben de aynı soruyu sorardım. Bu neyin ödülü?

Ama Doğan’a bu zor döneminde Trabzonspor’a sahip çıkmasından dolayı ödül verilebilir. Bunun dışındaki ödüller bana göre anlamsız kalır. Değer görmez. Ödül; alanı da vereni de kamuoyunu da tatmin etmeli.

 Scout ekibi başarılı mı?

Naci Ünüvar sessiz sedasız ayrıldı Trabzonspor’dan. Alt yapısı meşhur Ajax’ta bir sistemin parçasıydı. Ama bu sezon 4 hoca değiştiren ve bir sistem oturtamayan Trabzonspor’da kendini gösteremedi. Gösteremezdi de. Bu noktada onu kim neden transfer etti sorusunu da sormalıyız. Hatta Kouassi, Emrehan, Batuhan Kör, Kerem, Diabate, Andjusic, Messias gibi oyuncuları da kim neden aldı diye de sormalıyız. Scout ekibini de sorgulamalıyız bu durumda. Son yıllarda Trabzonspor’a değer katacak oyuncu neden bulamıyorlar? Afrika’dan, Brezilya’dan haberdarlar mı? Afrika’da, Arjantin’de, Belçika’da, Balkanlarda, Brezilya’da yılda kaç maç izliyorlar?

Alaattin Kazancı’nın vefatı~

Trabzon basını son yıllarda çok değerli kalemlerini, yazarlarını kaybetti. Geçen hafta da güzel insan, kulübün emektar fotoğrafçısı Alaattin Kazancı erken yaşta ayrıldı aramızdan. Rahmetli Cevat Kol gibi, Cevat Ocak gibi isimlerin ardından Alaattin de üzdü bizleri. Alaattin’in cenazesi çok kalabalıktı. Kulübün ve şehrin ona gösterdiği vefa takdire şayandı. Allah rahmet eylesin.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap