SON DAKİKA
SON DAKİKA


NBA ve Süper Lig
11.06.2024

G.Saray ve Fenerbahçe son birkaç yıl içinde oluşturdukları kadrolarla diğer takımlarla arayı epey açtı. Öyle görünüyor ki, ligimiz önümüzdeki birkaç yıl daha bu iki takım arasındaki rekabete sahne olacak. Diğer takımların ekonomik anlamda bu iki takımla yarışması kolay görünmüyor. Ne yeteri sponsorları var ne de transfere harcayacak milyonlarca euroları. Aradaki uçurum seyir zevkini de rekabeti de etkiliyor.

Ligde takımlar arasında daha fazla uçurum olmaması için ne yapılmalı? Karadeniz Gazetesi İmtiyaz Sahibi Soner Yılmaz Bey ile zaman zaman bir araya geliyor ve spor dünyasındaki gelişmeler ile ilgili konuşuyoruz. Son görüşmelerimizden birisinde NBA’deki takımlar ve oradaki transfer sistemi ile ilgili epey aydınlatıcı bilgiler verdi bana. Ben de bu bilgiler ışığında internette biraz araştırma yaptım. NBA’nin diğer basketbol liglerinden değil, dünyadaki birçok organizasyondan farklı iki özelliği var: Draft ve takas sistemi. Özellikle draft yöntemi ligdeki rekabeti her zaman en üst düzeyde tutuyor ve her takımın belli bir hedefinin olmasını sağlıyor. Takas sistemi ise zaman zaman bazı süper takımların kurulmasına imkan tanıyor. Bazen bunun tersi de olabiliyor.

Draft sistemi NBA’nin kurulduğu 1946 yılından beri var. NBA’de Play-Off’lara katılamayan 14 takıma geleceğin genç yıldız adayları arasından kura ile oyuncu seçme hakkı tanınıyor. Bu 14 takımdan da en başarısız olan takımın en başarılı yıldız adayını seçme olasılığı diğer takımlara göre daha yüksek tutuluyor. Play-Off’lara katılan 16 takım ise daha sonra oyuncu seçebiliyor. Bu oyuncular genelde kolej takımlarından seçiliyor. Sezonu en başarılı bitiren yani normal sezonda en fazla galibiyet alan takım en son tercih yapan takım oluyor. Böylelikle ligi üstte bitiren takım arayı açmıyor, altta kalanın canı çıkmıyor. Her takımın rekabete dâhil olmasına imkân tanınıyor. Sistemin tüm kurallarını buraya aktaramayacağım. Takas sistemi ve NBA’deki harcama sistemini de. Ama NBA iyi incelenir ve oradaki transfer kurallarının bir kısmı, bir şekilde Süper Lig’e göre ayarlanabilirse kazanan Türk futbolu olur.

Bilindiği gibi Süper Lig’de her sezon öncesi hangi takımın ne kadar harcama yapacağı TFF tarafından açıklanıyor. Geçen yıl G.Saray’ın harcama limiti 1 milyar 926 bin 591 TL’ydi. Lige yeni katılan Pendikspor’un ise 255 milyon 436 bin lira. Pendikspor’un hem yeterince geliri yoktu hem de belirlenen bu harcama limitiyle ligde başarılı olması imkânsızdı. Sezon sonunda düşmeleri de normaldi. F.Bahçe’nin Mourinho’ya verdiği para, 4 büyükler hariç neredeyse tüm takımların yıllık harcama limitlerinden daha fazla. Harcama limitlerindeki bu dengesizliği ortadan kaldırmak için bir şeyler yapılmalı…

 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap