SON DAKİKA
SON DAKİKA


Busenaz Sürmeneli
3.07.2023

Dünya spor tarihine baktığımızda birçok efsane ile karşılaşırız. Futboldan basketbola, tenisten yüzmeye kadar. Ama dünya tarihinin gelmiş geçmiş en kült, en sıradışı, en büyük efsanesi hiç kuşkusuz Muhammed Ali idi. Geçenlerde hayatının anlatıldığı ‘Ali’ filmini bir kez daha izledim. Bir kez daha onun ne kadar büyük bir insan olduğuna tanık oldum. Büyük bir karakterdi. Büyük bir yıldız. Ona bakarak yolunuzu bulabilirsiniz. Onun gibi yolu açan olmak kolay değildi.


O sadece tüm Müslüman âleminin sevgisini kazanmakla kalmadı, tüm dünyanın saygı duyduğu bir insan oldu. Cenazesi dünya spor tarihinin görüp göreceği en büyük cenazeydi. Binlerce insan, binlerce sanatçı, sporcu, devlet adamı cenazesine katıldı. 70’lerde Türk insanını ekran karşısına kilitleyen sporcuydu. O yıllarda gazete sayfalarında hep manşetlerdeydi. Attığı her yumruk, söylediği her söz, takındığı her tavır milyonlarca kişiye ilham oluyordu. Ringde bir sanatçıydı. Kendinden emindi. Rakiplerine meydan okuyordu. Sinirlerini bozuyor onlara ringi dar ediyordu. Muhammed Ali bir başkaydı.


Evet onu birkaç cümle ile anlatamayız. O bir kutuptu. 70’lerde Trabzonlu Cemal Kamacı’ya ışık olmuştu. Cemal Kamacı, Avrupa Şampiyonluğuna ulaştığında ondan ilham alıyordu. Bugünlerde ise bir başka Trabzonluya Busenaz Sürmeneli’ye yol gösteriyor. Busenaz Sürmeneli ringde tıpkı onun gibi dans ediyor. Tıpkı onun gibi rakiplerine kök söktürüyor. Tıpkı onun gibi kilo düşmesine rağmen asla pes etmiyor. Tıpkı onun gibi kazandıkça kazanıyor.


Muhammed Ali’nin .nünü kesmek için türlü türlü oyunlar oynandı. Şimdilerde Busenaz’ın önünü kesmek için de aynı şeyler yapılıyor. Ama başaramıyorlar.

Başaramayacaklar da. Busenaz da kendinden çok emin. Dünya, Olimpiyat ve Avrupa Şampiyonu bu kızımız tıpkı Ali gibi kendisinden sonra gelecek sporculara örnek oluyor, yol gösteriyor. Bayan boksunda dünyanın efsanesi olma yolunda ilerliyor. Türk spor tarihine çoktan altın harflerle geçen Busenaz’ın önünde Paris Olimpiyatları var. Biz ondan orada da altın bekliyoruz. Ardından 2028 Los Angeles Olimpiyatlarında da üçlemeyi tamamlamasını...

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap