SON DAKİKA
SON DAKİKA


Brezilyalı Uğurcan!
14.10.2020
2010 yılının Mayıs ayında bir dizi röportaj için Brezilya’ya gitmiştim. Santos’ta oynayan eski Fenerbahçeli Edu Dracena ile de görüşecektim. Antrenman bitmiş, futbolcular duşa gidiyorlardı. Ancak sahada çelimsiz, zayıf bir çocuk kafa ile top sektiriyor, bir televizyon kameramanı da o anları kayıt altına alıyordu. Tercümanım, ‘Bu çocuğun adı Neymar’ dedi. ‘Brezilyalılar dünyaya şimdi de onu pazarlıyor’. Neymar o günlerde 18 yaşındaydı ve hiç A Milli olmamıştı. (U 17 takımında sadece 3 maçta yer almıştı). Ama Brezilyalılar O’nu dünyaya pazarlıyorlardı. Ve o yılın Ağustos ayında ilk milli maçına çıkacaktı.

Evet, Brezilyalılar dünya kadar futbolcuyu dünyaya pazarlıyor. Ve bu işi çok da iyi yapıyorlar. En iyi pazarlama yöntemlerinden biri de milli takımda oynatmak. Brezilya Milli Takım formasını giyen oyuncuyu kim almak istemez? Dünyada milli takımda en fazla oyuncu oynatan ülke onlar olsa gerek. Bu pazarlama stratejisi sayesinde milyonlarca dolar da ülkelerine akıyor.

Baklayı ağzımdan çıkartayım; eğer Uğurcan Çakır, Brezilyalı olsaydı çoktan Avrupa’ya gitmişti. Geçen yıl harika bir sezon geçirdi ama uluslararası tecrübesi neredeyse hiç yoktu. İngiltere gibi ülkelerde transfer edilecek oyuncunun A Milli olması neredeyse birinci şart. Şenol hoca Uğurcan’a Milli formayı verseydi onun hem fiyatını artırırdı hem de transfer olasılığını. Arkadan gelen Erce’nin ve yedek bekleyen diğer iki kalecinin de önü açılırdı. Şenol hoca Brezilyalı olsaydı bunu yapardı. Hocanın kaleci tercihine saygı duyuyoruz. Ama meseleye bir de bu açıdan bakmasında yarar görüyoruz.

Lehmann mı, Kahn’mı, Uğurcan mı?

Oliver Kahn dünyanın en iyi kalecisi olmasına rağmen 2006 Dünya Futbol Şampiyonası’nda yedekti. Almanların hocası Jurgen Klinsmann, kaleci tercihini Jens Lehmann’dan yana kullanmıştı. İkisi de aynı yaştaydı (36). O güne kadar Kahn 85, Lehmann ise yanılmıyorsam 30 ya da 31 kez milli olmuştu. Peki Klinsmann neden Lehmann’ı tercih etmişti? Çünkü, topu oyuna bir libero gibi sokabiliyordu. Bu sayede Almanlar defansta rakipten adeta bir kişi üstün oluyordu. Şenol hoca da Mert’i bu yüzden tercih ediyor olabilir ama kamuoyu Uğurcan’ın daha iyi kaleci olduğunda hemfikir. Hoca, Uğurcan’a hiç değilse hazırlık maçlarında şans tanımalı.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap