SON DAKİKA
SON DAKİKA


Trabzon’um ha Böyle Nereye? (2)
21.10.2022

Trabzon’a gelen giden turist profilini tartışmaktan ziyade, Trabzon nereye gidiyor? sorusuna yönelmek çok daha önemli. Neden mi?

Karadeniz’de sahil boyu denize bu kadar uzak düşen ve estetikten uzak inşaatı yoğun başka il yok! İnsan sorguluyor, böyle bir şehrin stratejik planı yok mu acaba? Zira buradan bakınca yokmuş gibi duruyor.

Bir şehrin deniz dolgusu, inşaatı ve tadilatı bitmek bilmez mi? Öyle ki, doğal yaşam alanı deniz olan martılar dahi, bezduk da, nedu bu? demiş olmalılar ki! şehrin yukarılarına kaçmışlar.

Yıllar içerisinde, bölgedeki diğer iller sahil şeridini ve şehrini korumayı başarmışken, aynı şeyi Trabzon için söylemek çok zor. Herhalde, bize her yer Trabzon deyişi ilgililerince yanlış anlaşılmış olmalı ki Karadeniz’e sığdırılamadı şehir! Şehrin hemen hemen her noktası ya yapım ya yıkım aşamasında! Araç ve yaya güzergahı sürekli değişmekte, yeni yapılan yolların hakkını verelim ama esas insan ve araç yoğunluğunun yaşandığı şehir merkezine halen bir çare yok.

Samsun’da, Ordu’da, Giresun’da şehir merkezi de dahil sahil boyunca insanlar denize girebiliyorken aynı sahil şeridinde bu illerin başarıp da Trabzon’un başaramadığı nedir? Bölgede şehrine sahip çıkarak iyi bir şehircilik ortaya koyan illeri geç olmadan örnek almak lazım. Bu aşamada, şehirdeki meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarının diğer bölge illerindekine benzer aktif ve etkin bir duruş sergileyebilmesi de çok önemli.

Zaman içinde, şehirlerin, günün koşullarına uygun yönde gelişmeleri beklenir. Ancak estetikten uzak, görsel bütünlüğü olmayan bir yapılaşmayla değil! Anlamakta zorlandığımız örnek öyle çok ki, bir tanesi de, Trabzon’un simgelerinden biri, aynı zamanda doğal drenaj da olan Arnavut kaldırımı ve parke taş yollarının dahi yer yer tadilat gören kısımlarının yamalı bohça gibi beton / asfalt kaplanarak bütünlüğünün bozulmasıdır. Gerçi, insan ve araç seli olan yollarda detayları kim görecek ki zaten!

Trabzon’un şehircilik ve turizm algısının gözden geçirilmesi ve iyileştirilmesi elzemdir. Beklenen şey çok da zor değil; profesyonel şekilde turizmi geliştiren, şehirde artan yoğunluğu yönetebilen, gündelik yaşamı kolaylaştıran, huzuru ve düzeni koruyan, insan, çevre ve çözüm odaklı, özüne bağlı bir şehirciliktir. Gönül ister ki, bize her yer Trabzon diyorken, memleket olmasın kimseye TrabzoR!

Doğasıyla, tarihiyle, sanatıyla, kültürüyle, kokusuyla ve tabi bir de futboluyla tariflere sığmaz eşsiz bir sevdadır Trabzon. Nerede ve ne koşulda olursak olalım bordo-mavi çizgimiz.

Yazık edilmemelidir.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap