SON DAKİKA
SON DAKİKA


Vatandaş çarpılıyor... Önlem için atılan adımlar yetersiz kalıyor
14.11.2020

 
Millet olarak salgın illeti ile boğuşuyoruz. Kurtuluş adına sayısız önlemler ve yasaklar alınıyor.  Ekonomik anlamda vatandaşın beli büküldükçe bükülüyor. Salgının etkilemediği alan yok. Mutfaktaki yangının söndürülmesi adına ekonomik anlamda sayısız tedbirler ya da kolaylıklar getiriliyor. Şunu söyleyeyim, ballandıra ballandıra millete sunulan kredi imkanlarının ileride acı faturaları olacaktır.

Yaşanan bu süreçte vatandaş elektrik borcunu bile ödeyemez hale geldi. 6 aya 1 milyon 655 bin 226 abonenin elektrik ve doğalgaz borcu ödenmediği için kesilmiş durumda. Her ay 185 bin konutun elektriği 80 bin konutun da doğalgazı borcundan dolayı kesiliyor.

Çarşı pazarda fiyatlar uçuşa geçer de doğalgazda geçmez mi; yüzde 80’e varan zam yapıldı. Elektrik ise yüzde 70 zamlandı. Kış aylarına girdik kabaran faturalar ile millet karşılaşmaya başladığında kesik yiyenlerin sayısı bir o kadar daha artacak.

Salgın için o yasak, bu yasak diyoruz, eyvallah da, ya vatandaşın kayıpları ne olacak? Geride kalan süreçte yastık altındakini tüketip kefen parasını bile harcayan milletin elinde avucunda kalanlar hayatını sürdürmesine imkan tanımıyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak istifa etti, sonrasında konuşulanlara bakın. Her türlü senaryo yazılıyor Albayrak’ın gidişi ile ilgili. Zamlar altında ezilen vatandaşın, emeklinin, işçinin, memurun, çiftçinin, iş insanlarının sorunları gündemden düşüyor.

Doğalgaz ve elektrikte yaşanan bu soygunu kim durduracak? Bir dakika arayla fatura keseni mi, hayali elektrik faturası tanzim edeni mi ararsın, ne ararsan var! Arkadaş, nerede bu sektörü denetleyenler, işi özele havale etmişiz, sonrasına bakmıyoruz. Faturalar aldı başını gidiyor diye millet isyan ediyor duyan var mı, var ise beri gelsin. Beyler kemer sıka sıka kemerde delik kalmadı bilesiniz.

Yaşanan bu ekonomik sürece atlatmak, bunların çözümü için sadece hükümeti sorumlu tutup kimse yan gelip yatmamalı, herkes elini taşın altına koymaktan imtina etmemeli. Bunun bedeli zamlarla vatandaşa ödetilmemeli.

Yaşanan gerçekleri yansıtmak bizim görevimiz.

İş dünyası hükümetten atılacak daha somut adımlar beklediğini söylüyor, iktidar bunlara imkan sunmalı, muhalefet ise siyaset adına prim yapacağım diye bunlara köstek olmamalı. Ekonomide düze çıkmak için yandaşları korumak yerine bütün paydaşları içerisine alacak adımlardan bahsediyorum. O kadar gariplikler yaşıyoruz ki, Kültür ve Turizm Bakanlığı yatırımlar için belirlenen rakam 1 milyar 691 milyon lira. Diğer taraftan taraftan sadece Osman Gazi Köprüsü’nden geçmeyen araçlar için 2020 yılının ilk altı ayı için 1 milyar 750 milyon lira ödedik. Kime? Yandaş denilen müteahhide. Bir bakanlığın bütçesinden fazla yapılan bu ödeme kimin cebinden çıktı tabii ki vatandaşın. Tabii ki hükümetin atacağı adımlar sadece kendine yakın iş insanlarına olmaması gerektiğini söylüyorum. Vatandaş kemer sıkarken yandaşlar kemer gevşetmemeli.

Artık iktidarın ve muhalefetin ekonomik anlamda geleceğe yön verme adına birbirlerini itmeye hakkı yoktur. En iyi ben bilirim diyerek iktidar muhalefeti görmezden gelirse yine aynı sahneler yaşanır. Ekonominin belinin doğrulması adına seferberlik yapılmalı, bunda da iktidarı, muhalefeti ve iş dünyası aynı masa etrafında buluşmalı.

Ekonomideki çöküşün sorumlusu arama yerine düze çıkmanın çarelerinin üretilmesi adına adımlar atılmalı, atılmazsa yarın çok geç olacak, yine vatandaş bunun bedelini ödeyecek. İş insanları sermayesini siyasetçilerin kaprisleri uğruna yok etmemeli. İktidar yanlısı, muhalefet yanlısı diyerek iş dünyasına yaklaşımdan da vazgeçip el ele verme zamanı geldi bilesiniz.



 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap