SON DAKİKA
SON DAKİKA


Partileri Kapatmadan Önce Açılmasına İzin Verilmemeli
19.12.2020

Ülkemizde gündem oluşturmak üzerine MHP’ye diyecek yok. Genel Başkan Devlet Bahçeli HDP’nin kapatılması gerektiğini söyledi… İttifak ortağından “Parti kapatmak çözüm değil” cevabı geldi. Bu atışma ülkemizde siyasi partilerin kapanması adına yaşananları yeniden akıllara getirdi.

Ülkemizde Anayasa Mahkemesi’nin kuruluşundan önce 1950 yılından sonra kurulan Millet Partisi 1954 yılında Ankara Sulh Ceza Mahkemesi tarafından kapatıldı. Aynı mahkeme 27 Mayıs 1960 ihtilalinden sonra iktidardan uzaklaştırılan Demokrat Parti’nin de kapısına kilit vurulmasına karar vermişti.

1963 yılında kurulan Anayasa Mahkemesi, parti kapatma davalarının görüldüğü mahkeme oldu. Bu mahkeme, bütün partilerin feshedildiği 12 Eylül 1980 ihtilaline kadar 6 parti hakkında kapatma kararı verdi. Siyasi partilerin 1983 yılında kurulmasına izin verilmesinin ardından 18 partinin kapanmasına karar vererek seçimlere girmesine izin vermezken, yüksek mahkeme aralarında DYP’nin de bulunduğu 16 partinin kapatılması taleplerini reddederek seçimlere girmesine imkan tanımıştı.

Ne kadar parti kapatırsan o kadar parti kuruluyor. Şunu hemen belirtmek isterim, ülkemize karşı her türlü ihanet içerisinde olanların siyaset arenasına çıkarak vatanımıza, milletimize, bayrağımıza ve devletimize karşı tetik düşürenlere destek olmasının da önüne geçmek gerek.

Bugün baktığımızda Yargıtay’ın resmi internet sitesinde “Faaliyette Olan Siyasi Partiler” listesine göre son 1 yılda politika sahnesine 23 yeni siyasi partinin dahil olduğunu görmek mümkün.

İttifaklar dönemi, ekonomik kriz, erken seçim söylentileri… Hareketli siyaset sahnesi, yeni aktörler çıkartırken, yeni hareketlere de alan açıyor. Yargıtay’ın resmi internet sitesinde “Faaliyette Olan Siyasi Partiler” listesine göre son 1 yılda 23 yeni siyasi parti kuruldu.

Siyaset sahnesinde 2 Aralık 2019’da Gelecek Partisi ile başlayan 1 yıllık sürecin son halkası 18 Kasım 2020’de kurulan Devrim Hareketi oldu. Yargıtay listesinde yaklaşık 4 yıl, 4 aylık bir süreçte, Osmanlı Partisi’nden önce kurulan 23 parti siyaset sahnesinden çekilmiş.

Başlatılan parti kapatma tartışmalarının sürekli gündeme gelmemesi adına kuruluşlarına izin verilirken gerekli incelemelerin yapılmasının önem arz ettiğini söylemek isterim. Düşünce özgürlüğü diyerek teröristlere destek olanlara siyasal arenada cirit atmasına izin vermemek gerekir.

ÜNİVERSİTELERİMİZİN

Yazık ülkeme! Sakarya Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu, üniversiteler için “fuhuş evleri” ifadesini kullandı. İşin içine cumhurbaşkanını da karıştırıp aklı sıra ahkam kesmiş.

Bu tipler üniversitede öğretim üyesi olarak görev yapmaya devam ettiği sürece biz çok daha dünyanın en başarılı üniversiteler sıralamasında kendimize yer bulmak için yırtınırız. Times Higher Education (THE) adlı dergi dünyanın en iyi 500 üniversitesini sıraladı ne yazık ki ülkemizden sadece 2 üniversiteyi listeye koydu. Bu tipler olduğu sürece bu sıralamada ülkemizden fazla üniversite olmasını çok daha bekleriz.

Bu sıralamayı umarım YÖK de dikkate alır ve zırvalayan bu öğretim üyelerine bunun gerekçelerini sorar. Dünya üniversiteleri, “Uluslararası ödül ya da madalya kazanmış mezunların sayısının üniversitenin mezun sayısına oranı. Dünyadaki önemli firmaların CEO pozisyonlarında bulunan üniversite mezunlarının toplam mezun sayısına oranı. Üniversite öğretim üyelerinden uluslararası ödül ya da madalya kazanmış olanların sayısı. Araştırma yazılarının sayfa sayısı toplamı. Önde gelen bilimsel dergilerde yayımlanan makalelerin sayısı. Yüksek derecede etkili dergilerde yayımlanan makale sayısı. Üniversite öğretim üyelerinin atıf yapılan makale sayısı” gibi kriterler üzerinden değerlendiriyor. İşte bunlara kafa yormayı bırakan Sofuoğlu gibi tiplerin uğraş vereceği alan ise ne hikmetse bel altı alan oluyor. Üniversitelerde geleceklerini şekillendiren öğrencilerimize bu haksızlığın yapılması, alın teri döküp kafa patlatan gerçek eğitimcilere karşı yapılan bu saygısızlığın bedeli olur umarım.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap