SON DAKİKA
SON DAKİKA


Gemi su almaya devam ediyor
17.06.2019

Ekonomi gemisi su almaya devam ediyor. Paketler falan filan işe yaramadı. Çıkmaza düşenlerin senetleri protesto edilmeye devam ediyor. Öyle ki bu yılın ilk dört ayında protesto edilen senetlerin sayısı yüzde 57 artarak 7 milyar lirayı buldu.

Vatandaşın gırtlağına kadar borç batağına saplandığını kime sorsan söyler. Tüketici kredi borcu 178 kat armış, bireysel kredi burcu ise 24 kat artış gösterdi. Karşılıksız çek tutarı da yüzde 84 artış gösterdi.

Ekonomide başlayan ateş alev alev büyümeye devam ediyor. Döviz aldı başını gidiyor, bir türlü denge tutmuyor. Paramız değer kaybediyor. Borçlar artıyor ayakta kalma savaşı veren esnaf bankalara teslim olmuş durumda, büyük işletmeler borç yapılandırmasına gidiyor kısaca krizle baş başa kalan esnaf ve iş dünyası korunmasız hale düştü.

Kriz gittikçe derinleşiyor, kapanan şirket sayısı artıyor, işsiz sayısı büyüyor, torpili olan işe giriyor olmayan sokakları mesken tutuyor. Torpili engellemek için getirilen KPSS yerine sözlü sınav yapılıyor. Yazılıdan 100 alsın, sözlüde torpilin yoksa ağzından kuş tutsan işe giremiyorsun.

İşsizliğin çözümü noktasında atılan adımlar askıda kalıyor, kayıtlı işsiz sayısı bir önceki yıla göre yüzde 1.2’lik artışla 4 milyon 084 bin 951 kişiye ulaştı. İşsizlerin yüzde 49.9’u erkek, yüzde 50.1’i kadın geri kalanı ise 15-24 yaş grubundan.

Diğer taraftan açlık sınırı ise 2 bin 124 lirayı buldu, 12 milyondan fazla emeklinin 8 milyondan fazlası bu rakamın altında yaşam mücadelesi veriyor. Hükümet bin liranın altında maaş kalmayacak demesine rağmen 1 milyon 120 bin kişinin aylık galeri bin liranın altında. Bu verilerden sonra iktidarın bireylerine bu ücretlerle gelin sizlerde birkaç ay geçinin diyesi geliyor insanın. Gerçi desen ne değişecek duyan olmayacak nasıl olsa.

BEBEKLER VE ANNELERİ

Toplumsal bir acı daha yaşanıyor oda 15 yaşından küçük 165 kızımız anne olduğu kayıtlara geçmiş durumda. 15-17 yaş grubunda anne olan kızlarımızın sayısı ise 11 bini aşmış durumda. Kısaca ülkemizde 60 bin 164 bebek 19 yaşından küçük çocuklarımız tarafından dünyaya getirilmiş.

Çocuk anne utancı hala sürüyor. Dünyaya gelen her yüz bebekten birinin annesi 17 yaşın altındaki çocuklardan oluşuyor. 2018 yılında 15 yaş altında küçüklerin yaptığı 167 doğumla birlikte bu yaşın altında çocukların son 16 yılda yaptığı doğumların sayısı 15 bini geçti.

Kanayan sosyal bir yara olarak önümüzde duran bu tablo insanın içini ürpertiyor. Dünyaya hala pembe gözlüklerle bakan çocuklarımız adeta sahipsiz bir şekilde başlarına çile yumağı örülüyor, kimseden çıt çıkmıyor.

Sosyal, ekonomik ve kültürel anlamda yaşanan çöküşlerin acılarını millet olarak derinden yaşamaya başladık. Yaşanan bu çarpıklıklar karşısında seslerini çıkaranların söylemlerini duyması gereken iktidarın ise olumlu yönde büyük adımları yok. Kısaca millet kaderi ile baş başa bırakılmış, İstanbul’un peşine düşülmüş.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap