SON DAKİKA
SON DAKİKA


Çizmelerimi çıkarayım mı?
18.05.2020

Ülkemizin bu günlere nasıl geldiğinin örnekleri ile doludur tarihin yaprakları. Bunları bugün hatırlamak ve o günlerin kahramanlarını unutmamak ve hatırlamak  gerektiğini düşünüyorum.

Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciasını hatırlayalım.

O kara gün 13 Mayıs 2014’te 301 madenci kardeşimiz yaşamını yitirmiş 162 madenci kardeşimiz yaralı kurtulmuştu. Türkiye tarihine ‘kara gün’ olarak geçen büyük facianın altıncı yıl dönümü. Kurtarılan işçilerden Murat Yalçın faciadan sonra getirildiği hastaneden ayrılırken sedye kirlenmesin diye “çizmelerimi çıkarayım mı?” diye sormuş ve kameralara yansıyan bu sözleriyle herkesi duygulandırmıştı. İşte o madenci kardeşimizin kader arkadaşlarının hayatını kaybettiği 301 canın yaşamını yitirdiği facia ve ardından yaşanan bir çok olay hâlâ hafızalarda tazeliğini koruyor.

MİRALAY SÜLEYMAN

100 yıl önce 15 Mayıs 1919’da İzmir' de düşman askerine ilk kurşunu sıkan şehit gazeteci Hasan Tahsin’in atması üzerine Yunanlılar Orduevini bastı. Miralay Süleyman Fethi Bey'i esir alarak halkın önünde "Vito (Yaşa) Venizelos" diye bağırması istediler. Miralay Süleyman Fethi Bey'in son sözü ise "Kato (Kahrol) Venizelos" oldu. Dipçiklerle katlettiler, naaşını denize attılar, naaşı bulunamadı. Şehit Miralay Süleyman Fethi Bey’in ruhu şad olsun, eğilmeyenlere selam olsun!

SİYAH KUĞU

Şarkılar türküler yazılan kuğular ile ilgili, hep beyaz olduğu hafızalarda yer alır. Tıpkı Avustralya’nın keşfinden önce eski dünyada, bütün kuğular beyaz zannedildiği gibi. Görünüşe göre bu şüphe götürmez kanaatin dayanağı, deneysel delillerdi. Görünen ilk siyah kuğu, bazı ornitologlar ve kuşların renkleriyle aşırı derecede ilgilenenler için herhalde ilginç bir sürpriz olmuştu; ama bu olgunun ortaya koyduğu daha temel bir şey vardı: Gözlem ve deneylere dayalı öğrenmenin, ciddi boyuttaki sınırlamaları ve bilgimizin kırılganlığı. Tek bir gözlem, milyonlarca beyaz kuğunun binlerce yıldır teyit etmiş olduğu genel bir kanıyı geçersiz kılabilir. Bunun için tek bir siyah kuğu olması yeterlidir!

Fatih’in, Haliç’i karadan geçen kadırgaları, Nusrat’ın mayınları ve 16 Mayıs 1919’da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün İstanbul’dan Samsun’a hareket ettiği Bandırma vapuru. Hepsi birer Siyah Kuğudur! Tarihin denizler üzerinden yazıldığının kanıtlarıdır.

Siyah kuğu ne bir film ne de kitap adıdır! Siyah kuğu, bir destanın adıdır."

TÜRK KIZI ŞEHİT OLDU          

18 Mayıs 1915 Çanakkale'de keskin nişancı olan bir Türk kızı şehit oldu

Çanakkale'de bazı Türk kadınları da keskin nişancı olarak görev almıştı. Avusturalyalı bir asker yazdığı mektupta bu ayrıntıya da yer veriyordu... er J.C.Davies mektubunda şunları ifade etti: "…Benim de vurulduğum 18 Mayıs 1915 günü, keskin nişancı bir Türk kızı pusuda çarpışıyordu. Gizlendiği yerden gün boyunca ateş etti ve çok sayıda adamımızı vurdu. Ancak gün batmadan bir Avusturalyalı tarafından vurulmasına gene de üzüldüm. Güzel yapılı ve tahminen 19-21 yaşlarında genç bir kızdı. Ölü olarak ele geçirdiğimizde, yanında başka bir Türk'ün ölüsünü de bulduk. Genç kızın bedeninde tam 52 kurşun yarası vardı… Bu savaş korkutucu...”

SAYLAN’I UNUTMADIK

Bugün bir başka Türk kadını da yaşamını yitirdi. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan yaşamını yitirdi. “Oysa ölüler hatırlandıkça yaşarlar,” diyor Türkan Saylan “Tek ve Tek Başına” adlı kitapta. Bu topraklarda yetişen ve karanlığın yutma çabasına karşı ışıl ışıl parlamaya devam eden Türkan Saylan’da unutulmayacak.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap