SON DAKİKA
SON DAKİKA


Trenler soygun geliyor!
6.03.2019

Uyuyor muyuz yoksa uyutuluyor muyuz? Galiba uyutuluyoruz. Mevcut iktidar, Erzincan üzerinden Trabzon’a demir yolunun geleceğinin vaadini veriyor. Elbette çok önemli bir proje. Ancak, Erzincan-Trabzon bağlantılı bu yol Doğu Karadeniz’e ekonomik olarak ne katabilir? Biraz düşünelim. Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin’de üniversiteler olduğu halde hiçbirinin Karadeniz Sahil Yolu'nun sosyoekonomik yapı üzerine tez hazırlamış bir öğretim görevlisi yok. Evet sahil yolu yapılmış ama yolun getirisi ve götürüsü arasında büyük farklılıklar var. Sahil yolu, sahil insanının denize olan yakınlığını kaldırdı. Doğal koylar kayboldu. Yol ile ticari merkezler il merkezlerine sıkışmış durumda.

Erzincan bağlantılı Trabzon demir yolunda, ülkemizin bazı bölgelerinden Trabzon’a yüklü vagonlar gelebilir. Trabzon bu vagonlara ne yükleyebilir? Bölgedeki diğer il ve ilçeler yine merkezlere bağlı çalışacak. Demek ki, yeni bir soygun tipi yaratılmak isteniyor. Oysa kurtuluş, Samsun-Sarp arası yapılacak demir yolu bölgenin ekonomik çıkarı için çok daha akılcı projedir. Böylelikle tüm Karadeniz’de bulunan il ve ilçelerdeki ekonomik sıkışma yaşanmayacaktır. Üstelik bu proje Uzakdoğu ülkelerine kadar uzanabilen bir yoldur. Şunu açıkça ifade etmek istersek, ülkenin yaşadığı tüm ekonomik olumsuzluklar içinde demir yolunun yapılacağı da başka bahara diyebiliriz. Ülkeyi yönetenler, ellerinde gerçek bir demir yolu projesi yokken varmış gibi veya yapılacak gibi afaki söylemlerle halkımıza şirin görünmek gayreti içindedirler.

Köyler boşalmış, halkımız merkezlere hücum etmektedir. Nedenleri hiç araştırıldı mı? Okullar kapandı, neredeyse otlar arasında harabeye dönüştü, bu araştırıldı mı? Daha çok örnekler varken kapital kişilerin isteği ile bu ülke hala bir şeyler yapıyorsa tüm halkımıza geçmiş olsun. Aynen Köy Enstitülerinin kapatılışı gibi... Bu ülkede hiç akıllı ve kalıcı proje üretilmeyecek mi? Ama biz biliyoruz ki, gerçek projeyi onaylayacak halkımızdır. Kapital tren yolu soygununa değil halkçı bölüşmeye alkış tutmak için görevimizi yapacağız.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap