SON DAKİKA
SON DAKİKA


Ortak akıl parti kurmak mı?
7.12.2020

Türk siyaseti çelişkiler içinde ne yapacağını bilmiyor. Örgüt disiplininden ayrılarak herkes kendi çıkarları uğruna parti kurma çalışmaları çok yanlış. Sağ düşüncelerde pek görülmeyen parti kurmalar ne dense sol düşünceye sahip kişilerden geldiği garip!

 

Parti içi demokrasi sadece sol partilerde olur. Feodal bir yapıdan demokrasiye geçiş çok kolay gözükmüyor. Seçim sonuçları itibariyle bakıldığında iktidar yoksa Kılıçdaroğlu’na  başarısızlık demek ne kadar doğru olur? Ancak, şunu kabul edebiliriz. Partilerde başkan sultasının olduğu gerçeği varken en azından sosyal demokrasiyi düşünen partilerde olmaması gerekir.


Eğitimli ve örgütlü olmayan toplumlarda vekillerin tamamını halkın seçmesi sakıncalıdır. Bir ara çözüm var mıdır? Elbette vardır ve gerçekleştirilmelidir. Bunu da sol düşünen partilerden beklemek çok doğaldır. Sayın Kılıçdaroğlu’na gelirsek, vatan sevgisi, meslek bilgisi ve insanlığına söylenecek söz yoktur. Teşkilatı idarede zafiyet var gibi görünse de  şu an Millet cephesini bir arada tutma başarısı asla yadsınamaz. Bunu cumhur ittifakının bütün argümanları ile yıkmak istemesinden anlıyoruz.


Kılıçdaroğlu’nun, başarısız yöneticileri görevden alırım sözüne çok katılırım. 12 Eylül öncesi ve sonrasına baktığımızda Cumhuriyet Halk Partisinin bugünkü teşkilatları geçmiş seçimlerde de gösterdi ki ayrı tellerden çalıyor. Tam birlik ve beraberlik yok. Partinin başında skin biri var diye teşkilatların sakin kalması kabul görmez. Revizyona geç kaldığında hemfikiriz. Ancak, bu düşünceler parti kurmasını gerektirmez. Sol düşünen kişiler fırsatı gaza yapmayarak kuracakları partilerin oy oranlarının iktidar değişikliğinde bir rol oynayacaklar mı? Ortak akıl bu olmamalı! Ortak akıl, yediden yetmişe tüm herkesi ilgilendiren vatan meselesinde birlikte yürümektir.

 

Gerek Muharrem İnce’nin ve gerekse bir başka kişilerin parti çalışmaları millet ittifakı acısından düşünülen yol asla olamaz. Zira cumhur ittifakının, millet ittifakını zorlayıcı kuvvet olarak nifakçı olarak algılanabilir. O nedenle partileşme gelişmelerinin Türk siyasetinin geleceği acısından doğru olmadığını açıkça görebiliyoruz.


CHP için kişisel önerimiz; parti siyasi partiler kanunu ve seçim kanununu değiştirmeyi beklemeden tüzük kurultayı yapmalı ve delege sistemi değil üye sistemi ile seçilecekler belirlenmelidir. İlçe, İl ve Genel Başkan en fazla iki kez aday olabilmelidir. Milletvekilliği belirlemesinde Genel Merkezin yüzde on kontenjan düşünebilir. Genel merkez tüm projelerini ilçe ve il yönetimleri vasıtasıyla halka anlatmalı. Böylelikle katılımcılık sağlanmalıdır.

 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap