SON DAKİKA
SON DAKİKA


Ağlatan değer fındık….!
22.07.2019

Karadeniz Bölgesi’nde yaşamak oldukça zor.


Dik yamaçlar, tepeler ve yükselen dağların arasından inişli çıkışlı kıvrılan yolları yürüyerek, hayatın zorluklarına göğüs geren, elleri nasır tutan ve alınlarında derin çizgiler açılan vatandaşlarımızın yaşamsal ihtiyaçlarının yükünü kısmen de olsa hafifleteceğine umutla bakılan fındık ne acıdır ki Karadenizlinin kara yazgısı oldu.

 

Genel anlamda devletin tarım politikasından yoksun olarak çalışmasından dolayı  ülkemizin diğer bölgelerinde görülen olumsuzlukları Karadeniz Bölgesi de yaşamaktadır. Özellikle fındık, Trabzon, Giresun, Ordu ve Samsun illerinin en önemli geçim kaynağı olarak bilinirken, yıllardır ülkemizin bir fındık politikası olmamıştır.

 

Dünyada fındık yetiştiren ülkeler sıralamasında ilk sırayı alırken ve en kaliteli fındık ülkemizde yetiştirildiği gerçeği varken dünya fındık borsasının yabancıların elinde olması gerçekten düşündürücüdür. Yanlış politikalar, üreticiye müdahale etti. Onların kuruluşu olan Fiskobirlik senelerce siyasilerin manevralarıyla üretici kuruluşu olmaktan çıkarıldı.

 

Bölgedeki üreticiler, fındık bahçelerinin bakımları dahil, ürünlerini kendi kuruluşlarına teslim edene kadar yaptıkları masrafı karşılayamaz durumda. Hatta bazı yerlerde fındık alım merkezleri dahi yok. İş tüccara kalınca devlet üreticiyi koruyamaz durumda. Önemli olan noktaya dikkat çekmek isterim. Tüccar, üreticiden aldığı fındığı bir şekilde elinden çıkarıyor ve kar ediyor. Siyasallaşan üretici kuruluşu Fiskobirlik’in nasıl zarar ettiği çok düşündürücüdür.

 

Ülkemiz ekonomisi açısından çok önemli bir yeri olan fındık, iç piyasada çeşitli alanlarda tüketilerek ülkeye ekonomik girdi sağlayabilir. Böylelikle yöre halkımızın küçük de olsa sorunları çözülebilir. Tabii ki bazı alakası olmayan ve fındıkçılıktan anlamayan kişilerin elinde oyuncak olmazsa!

 

Bazı yerlerde Fiskobirlik’in binaları kiraya verilerek, kuruma girdi sağlama düşüncesi doğru olsa da fındık üreticilerinin unutulmuşluğa bırakılması doğru değildir. Bu gibi yerlerde Fiskobirlik adına fındık alım yerlerinin olduğunu zannetmiyorum. Devletin acilen gerçek bir fındık politikası yürütmesi ve üreticiyi destekler çalışmalarını yeterli düzeye çıkarması gerekmektedir.

 

Dünyada altın kadar değerli olan fındık, üreticiler için ağlatan değer olmamalıdır. Fındık, üreticinin yüzünü güldürmelidir. Elbette yetkililerin planlı çalışmalarıyla ve destekleriyle birlikte...!

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap