SON DAKİKA



Haber > Yaşam > Vampir kelebekten sonra şimdi de bu böcek ortaya çıktı

Vampir kelebekten sonra şimdi de bu böcek ortaya çıktı

03 Eylül 2020 Perşembe - 13:38




Rize'de vampir kelebek tehdidinin ardından şimdi de patates böceği endişesi yaşanıyor. Üretici ise "Bitkinin yapraklarını yiyor, suyunu emiyor. Bütün ürünler tehdit altında" ifadelerini kullandı.





Rize'de bazı yerlerde görülen patates böceği üreticiyi tedirgin ediyor. ''Vampir kelebek'' (ricania simulans) sorunu nedeniyle son yıllarda ürünlerini hasat edemeyen üreticiler, şimdi de yeni karşılaştıkları bu böcek türü yüzünden endişeleniyor.
Patatesin yoğun olarak üretildiği bölgelerde rastlanılan ve geliştirilen yöntemlerle bahçede yok edilen patates böceği, Rize’de özellikle patlıcan fidanlarına dadanıyor.

''EKTİĞİMİZ BÜTÜN ÜRÜNLER TEHDİT ALTINDA''
 
Üretici Ferhat Ketenci "Bu yeni böceği özellikle patlıcanlarda görüyoruz. Bitkinin yapraklarını yiyor, suyunu emiyor ve kurumasına neden oluyor. Yalancı kelebek bir taraftan bu böcek bir taraftan bir de kokan böcek var. Ektiğimiz bütün ürünler tehdit altında, hiçbir şeyi eve götüremiyoruz." diye konuştu.




'PANİĞE GEREK YOK' AÇIKLAMASI
Bitkinin zamanla yapraklarını yiyen ve kurumasına neden olan böcek türü için uzmanlar, paniğe gerek olmadığını belirtiyor.
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa Akıner, "Patates böceği zaten Türkiye'de yıllardır olan bir böcek. Son dönemde bu bölgede görülmesi ile beraber vatandaşların birkaç noktada şikayeti olduğu yönünde duyumlar var. Ancak bölgemizde etkili olan yalancı kelebek gibi bir durum söz konusu değil. 'Patates böceği' ile patates ekiminin yoğun olduğu yerlerde hem mekanik hem kimyasal mücadele yapılıyor." dedi.
<
 
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap