SON DAKİKA



Haber > Yaşam > Minnettarlık ömrü uzatıyor

Minnettarlık ömrü uzatıyor

28 Kasım 2023 Salı - 12:55




İşte 100 yaşını görenlerin 8 özelliği





İspanya'da yapılan bir araştırma 100 yaşını aşan insanlardaki ortak kişilik özellikleri hakkında bazı ipuçları verdi. Elindekinin kıymetini fark etmek, bazen zor olsa da minnettarlık duygusunu korumak ve hayattan zevk almayı bilmek ortak bir özellik.

İspanyol araştırması, 100 yaşına ulaşmanın sırlarını mercek altına aldı ve bu uzun ömür sırlarını 8 temel kişilik özelliğinde buldu. Araştırma, uzun yaşamın sadece yeme içme alışkanlıklarından ziyade bireyin kişilik özelliklerine de bağlı olduğunu ortaya koyarak dikkat çekti. 100 yaş ve üzerindeki bireylerde sıkça gözlemlenen bu özellikler, uzun ömürle ilişkilendirildi ve insanların yaşamlarını uzatmada etkili faktörler olarak belirlendi.

Madrid Üniversitesi'nden Lola Merino ve ekibi, İspanya genelinde yaşları 100 ila 107 arasında değişen 16 kadın ve 3 erkekle gerçekleştirdikleri görüşmelerle çalışmalarını sürdürdü.

10haber.com'da yer alan habere göre o özellikler şöyle:

CANLILIK: Araştırmaya katılan 100 yaşındaki bir kadın, "98 yaşıma kadar dikiş dikiyordum, şimdi bulmaca çözmeyi seviyorum ve sudokuyu deniyorum. Asansörle aşağı iniyorum ama bacaklarımı çalıştırmak için merdivenlerden yukarı çıkıyorum" demiş. Bunlar enerjik ve yaşama bağlı birinin yapabileceği şeyler ve canlılık gerektiriyor.

BAĞLILIK: Aileye, işe ve kişisel hedeflere bağlı olmak ömrü uzatıyor.

SOSYAL OLMAK: Görüşülen kişilerin hepsi sosyalleşmeyi seviyor ve aile ile yakın çevreleriyle sıcak bağları olduğunu belirtiyor.

POZİTİFLİK: Elindekinin kıymetini fark etmek, bazen zor olsa da minnettarlık duygusunu korumak ve hayattan zevk almayı bilmek ortak bir özellik.

KONTROL: Sorumluluk sahibi olmak ve karar verebilme özelliği. Böylece hem yaşanabilecek olumsuz potansiyel zararların önüne geçiyorlar, hem de kendi kararlarını verip sorumluluk alarak hayatlarına sahip çıkıyorlar.

ZEKA: Bir asrı deviren insanların ortak bir diğer özelliği ise zeki olmaları. İyi bir hafıza, hzlı seyreden konuşmalara katılabilme, geçmişte akademik veya profesyonel başarılara imza atmış olmak ortak özellik olarak öne çıkıyor.

DAYANIKLILIK: Zorlukların üstesinden gelebilen, hatta bu zorluklar sayesinde güçlenen insanlar daha uzun yaşıyor.

ENTELEKTÜEL MOTİVASYON: Araştırmaya katılan yaşlılar meraklı olmak ve öğrenmekten zevk almak olarak tanımlanan bu özellik sayesinde okula gidemediği halde okuma yazma öğrenmiş, bol bol kitap okumuş, dünyada olup biteni merak edip araştırmış.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap