SON DAKİKA



Haber > Yaşam > İşçinin "hileli arabuluculuk" iddiasında yeniden yargılama kararı

İşçinin "hileli arabuluculuk" iddiasında yeniden yargılama kararı

29 Aralık 2019 Pazar - 13:02




İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 9. Hukuk Dairesi, kendisine "hileli arabuluculuk tutanağı" imzalattırıldığı iddiasıyla işe iade davası açan işçinin başvurusunu haklı bularak, yargılamanın yeniden yapılmasına karar verdi.





 
İzmir'de bir firmada çalışan 20 işçinin iş sözleşmesi 14 Kasım 2018'de  feshedildi. İşten çıkartılan işçiler arasında bulunan S.Ö, fesih sonrası  kendisine, haklarının yer aldığı arabuluculuk tutanağının gösterildiği,  imzalamadığı takdirde hiçbir hak alamayacağı iddiasıyla savcılığa şikayet  dilekçesi verdi ve işe iade davası açtı.

İzmir 15. İş Mahkemesi, arabuluculuk tutanağının "irade fesadı"  altında imzalandığı yönündeki iddianın ispatlanamadığı ve arabuluculuk faaliyeti  sonunda işçinin işe iade davası açamayacağı gerekçesiyle davayı reddetti.
 



Mahkemenin bu kararına itiraz eden S.Ö, kararı istinafa taşıdı.
 
Dosyayı inceleyen İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 9. Hukuk Dairesi,  işçiyi haklı bularak davanın yeniden görülmesine hükmetti.
 
Daire, kararında şu ifadelere yer verdi:



 

"Görüşmelerde 10'dan fazla işçiye aynı şekilde sırayla iş yerinde  belgelerin imzalatıldığı, ibra etkisi kazandırılmaya çalışıldığı, tazminat ve  alacaklarla ilgili olarak delil oluşturma ve dava açma yasağı oluşturma yönünde  çaba içine girildiği anlaşılmaktadır. Usulüne uygun bir arabuluculuk başvurusunun  ve görüşmesinin yapılmadığı gibi mevzuat hükümleri çerçevesinde arabuluculuk  anlaşma belgesinin düzenlenmediği sonucuna varılmaktadır."
 
Daire, hukuken geçerli bir anlaşmanın varlığı kabul edilerek  "arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılan konularda dava açılamayacağı"  yönündeki gerekçeyle davanın reddinin hatalı olduğu görüşüne vardı.
 



Davacının anlaşma veya işten ayrılma iradesi bulunmadığı iddiası  konusunda gerekli araştırmaya gidilmesi gerektiğini belirten 9. Hukuk Dairesi,  "Toplanacak deliller, dosya içeriği ile benzer mahiyetteki İzmir iş  mahkemelerinde görülen dava dosyaları kapsamları da değerlendirmeye tabi  tutularak sonucuna göre zorunlu arabuluculuk evrakları da incelenerek işin  esasına girilerek karar verilmesi gerekmektedir." değerlendirmesinde bulundu.
 
S.Ö'nün avukatı Meliha Yaman Yurdugül, AA muhabirine yaptığı  açıklamada, iş mahkemelerinde görülmesi gereken davalarda, dava şartı olarak  arabuluculuğa başvurma zorunluluğunun olduğunu belirtti.
 
Dava konusu olayda söz konusu işverenin işçinin arabulucuya başvurma  hakkını elinden alma suretiyle arabulucuyu iş yerine getirdiğini savunan  Yurdugül, şöyle konuştu:



 
"İşçinin iş akdi feshedilebilir. Fesihten sonra süreleri var,  arabulucuya başvurur. Feshin geçersiz olduğu ya da tazminatların tam olarak  ödenmediğine dair arabuluculuk tutanağı eline alır. İşveren işçilerin  başvurusunun önüne geçmek için arabuluculuk tutanağını bir ibraname olarak  kullanıyor. İşçilerin bütün haklarının verildiğine dair bir arabulucunun önünde 1  saat gibi bir sürede imzalatıyor. Tutanağın geçersizliği nedeniyle biz tekrar  arabuluculuk başvurusu yaparak süreci başlattık. Anlaşmayla sonuçlanmadığı için  mahkemeye başvurduk."
 
İlk yapılan arabuluculuk görüşmelerinin hileye dayandığını, bu nedenle  sözleşmenin geçersiz olduğunu ileri süren Yurdugül, işçinin kendi iradesiyle bir  arabulucuya gitmediğini kaydetti.
 



 Arabuluculuk sürecinin bütün hüküm ve sonuçlarının işçiye  anlatılmadığını aktaran Yurdugül, "Alınan belgede ibraname etkisi yaratılmaya  çalışılmıştı. İstinaf, hileli işleme 'dur' dedi. İşçi iş güvencesi tazminatlarını  alamamıştı. Tekrar işe iadesi, yapılan sözleşmenin geçersizliği ve bu  geçersizliğe bağlı tazminat alacakları gündeme geldi." şeklinde konuştu.
 
  
 
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap