SON DAKİKA



Haber > Yaşam > İlk cemre ne zaman düşecek? Cemre tarihleri...

İlk cemre ne zaman düşecek? Cemre tarihleri...

17 Ocak 2020 Cuma - 17:19




İlkbahar mevsimine 1 buçuk ay kaldı. Bahar aylarının müjdeleyicisi ise cemre düşmesi... İlk cemre tarihi yaklaşırken vatandaşlar "İlk cemre ne zaman düşecek?" diye sormaya başladı.





Cemre, İlkbahar başlangıcında yedişer gün arayla; önce havada sonra su ve toprakta oluştuğu sanılan sıcaklık artışı, anlamına geliyor. Cemre aynı zamanda kor durumunda ateş anlamına da gelirken vatandaşlar cemre tarihlerini ilkbahara yakın bir süre kala aratmaya başladı.

İLK CEMRE NE ZAMAN DÜŞER?

İkisi şubat ayında ve biri mart başlarında olmak üzere, birer hafta arayla önce havada, sonra suda ve daha sonra da toprağa düşer. Cemre 19-20 Şubat'ta havaya, ikinci cemre 26-27 Şubat'ta suya ve üçüncü cemre 5-6 Mart'ta toprağa düşer.

Cemre, ''ateş', 'kor' anlamına gelir.

Anadolu'da yaygın kullanılan geleneksel halk takvimi, ''Kasım Günleri'' ve ''Hızır Günleri'' olarak ikiye ayrılır.

Miladi takvime göre Kasım Günleri, 8 Kasım'da başlar ve 179 gün sonra, yani 5 Mayıs'ta sona erer. Hızır Günleri ise, 6 Mayıs'ta başlar ve 7 Kasım'a kadar, 186 günlük süreci kapsar.

Cemre düşmesi, Kasım Günleri'nden Hızır Günleri'ne, yani kıştan bahara geçişin sembolleridir.


Baharın gelişini müjdeleyen cemre toprağa düştükten sonra, bahar bayramı Nevruz'un da yaklaştığı anlaşılır. 

Beğendim
1
Sevdim
1
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap