SON DAKİKA



Haber > Yaşam > Güneş radyasyonunu da ölçülecek

Güneş radyasyonunu da ölçülecek

01 Şubat 2020 Cumartesi - 18:56




4. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında, Meteoroloji Genel Müdürlüğünün Türk Bilim Üssü'ndeki Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu'na takılacak sistemle ultraviyole radyasyon ölçümü de yapılacak.





Antarktika'daki Türk Bilim Üssü'ne kurulan  meteorolojik gözlem istasyonuna, bu yıl gerçekleştirilecek 4'üncü Ulusal  Antarktika Bilim Seferi kapsamında güneş radyasyon ölçüm algılayıcısı sistem  takılacak.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Cumhurbaşkanlığı himayesinde,  Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde gerçekleştirilecek 4'üncü Ulusal  Antarktika Bilim Seferi için hazırlanan heyet, 9 Şubat'ta yola çıkmayı planlıyor. 

Tarım ve Orman Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü de bir temsilciyle sefer  heyetinde yerini alacak. Kurum adına Mühendis Çetin Biçer çalışmalar yürütecek.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Antarktika'ya Türk Bilim Üssü kurulması  çalışmalarına ve araştırma faaliyetlerine destek olarak bir mühendisi geçen yılki  3'üncü Ulusal Antarktika Bilim Seferi'ne dahil etmişti. Bu kapsamda,

Horseshoe  Adası'ndaki Türk Bilim Üssü'nde 50 metre yükseklikteki düz bir alana Otomatik  Meteoroloji Gözlem İstasyonu (OMGİ) kurulmuştu.

Kurulan istasyon, rüzgar hızı, rüzgar yönü, hava sıcaklığı, nispi nem,  hava basıncı, yağış miktarı, kar kalınlığı, küresel güneş radyasyonu ve  güneşlenme süresi ölçümlerini gerçekleştiriyor.

Depolanan veriler kullanıma sunulacak

OMGİ tarafından dakikalık olarak ölçülen meteorolojik veriler, 1 yıl  süresince sistemin veri toplama ünitesinin hafıza modülüne kaydedildi ve  depolandı.

İstasyonda kaydedilen veriler, ilgili kurumlar, bilim insanları ve  araştırmacılarla paylaşılarak bilimsel araştırmalarda kullanılacak.

OMGİ'den elde edilen ilk verilerde, küresel güneş radyasyonu  ölçümlerinin yüksek değerlere ulaşması nedeniyle Türk Bilim Üssü'nün tesis  edildiği alanda ultraviyole radyasyon ölçümü yapılmasının uygun olacağı ve  araştırma çalışmalarına katkı sağlayacağı değerlendirildi. Bu nedenle,  gerçekleştirilecek seferde istasyona güneş radyasyon ölçüm algılayıcısı sistem  takılacak ve ultraviyole radyasyon ölçümü yapılmasının önü açılacak.

Ayrıca, istasyonda bulunan algılayıcıların yıllık test, kontrol ve  bakımları gerçekleştirilerek, oluşan eksiklikler giderecek. Aynı zamanda yıl  boyunca kaydedilmiş veriler de sefer kapsamında değerlendirilecek.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap