Dünya Kupası 2026
A+ A-
Yorum
10

Emeklilerin Göç Haritası Değişti! İşte En Çok Tercih Edilen ve En Fazla Terk Edilen İller

Yayın Tarihi: 20.07.2026 - 15:24
TÜİK verilerine göre 2025'te 11 bin 885 kişi emeklilik nedeniyle şehir değiştirdi. İstanbul en fazla göç alan ve göç veren il oldu.
Kaynak:İNTERNETHABER

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2025 yılı İç Göç İstatistikleri, emeklilerin şehir tercihlerini ortaya koydu. Emeklilik nedeniyle 11 bin 885 kişi yaşadığı ili değiştirirken, hem en fazla emekli göçü alan hem de en fazla emekli göçü veren il İstanbul oldu.

Emekli olanların rotası şaşırttı! İşte emeklinin göç için en çok tercih ettiği iller - Resim: 1

Emeklilerin En Çok Taşındığı İller Belli Oldu

TÜİK tarafından yayımlanan 2025 İç Göç İstatistikleri, emeklilik sonrası şehir değişikliği yapan vatandaşların tercihlerini gözler önüne serdi. Verilere göre geçen yıl Türkiye genelinde 11 bin 885 kişi, emeklilik gerekçesiyle başka bir ile taşındı.

Emeklilerin en fazla göç ettiği şehir 1.103 kişiyle İstanbul oldu. İstanbul'u 921 kişiyle Balıkesir, 828 kişiyle Ankara takip etti. Listenin üst sıralarında yer alan iller, sundukları sosyal imkânlar, sağlık hizmetleri ve yaşam olanaklarıyla öne çıktı.

Öte yandan emeklilik nedeniyle en az göç alan iller ise 3 kişiyle Gümüşhane, 9'ar kişiyle Iğdır ve Siirt olarak kayıtlara geçti.

Emekli olanların rotası şaşırttı! İşte emeklinin göç için en çok tercih ettiği iller - Resim: 2

Emeklilik Sonrası En Fazla Göç İstanbul'dan Verildi

Veriler, emeklilik sonrası şehir değiştirenlerin önemli bölümünün İstanbul'dan ayrıldığını da ortaya koydu. 3 bin 344 kişi, emekli olduktan sonra İstanbul'dan başka illere taşındı. Böylece emeklilik nedeniyle şehir değiştiren yaklaşık her üç kişiden biri İstanbul'dan göç etmiş oldu.

Başkent Ankara'da 1.080 kişi, İzmir'de ise 694 kişi emeklilik sonrasında farklı illeri tercih etti.

En az emekli göçü veren iller arasında Ardahan 10 kişiyle ilk sırada yer alırken, Bayburt'tan 18, Muş'tan ise 26 kişi emeklilik nedeniyle başka şehirlere taşındı.

Emekli olanların rotası şaşırttı! İşte emeklinin göç için en çok tercih ettiği iller - Resim: 3

Ev Sahibi Olanların Göç Tercihleri de Dikkat Çekti

TÜİK verileri, yalnızca emeklilik değil, konut sahibi olmanın da şehir değişikliklerinde önemli bir etken olduğunu gösterdi. 2025 yılında 60 bin 22 kişi, ev satın aldığı için farklı bir ile taşındı.

Ev aldığı gerekçesiyle en fazla göç alan il 8 bin 189 kişiyle İstanbul olurken, Ankara 6 bin 779 kişiyle ikinci sırada yer aldı. Kocaeli, 2 bin 548 kişiyle İzmir'i geride bırakarak üçüncü sıraya yükseldi.

Ev sahibi olduğu için en fazla göç veren il ise 15 bin 135 kişiyle İstanbul oldu. İstanbul'u Ankara (3 bin 172) ve İzmir (2 bin 746) izledi.

Emekli olanların rotası şaşırttı! İşte emeklinin göç için en çok tercih ettiği iller - Resim: 5

TÜİK Verileri Göç Eğilimlerini Ortaya Koydu

TÜİK'in açıkladığı verilere göre, 2025 yılında Türkiye genelinde 2 milyon 475 bin 19 kişi iller arasında göç etti. Göçün başlıca nedenleri arasında eğitim, daha iyi yaşam koşulları, aile bireylerine bağlı yer değişikliği, emeklilik ve konut sahibi olma gibi faktörler öne çıktı.

Açıklanan istatistikler, özellikle emeklilik sonrası yaşam planlamasında şehir tercihleri ile büyükşehirlerden daha sakin bölgelere yönelim eğiliminin sürdüğünü gösterirken, İstanbul'un hem göç alan hem de göç veren il konumunu koruduğunu ortaya koydu.

Etiketler