SON DAKİKA



Haber > Yaşam > Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: Sigaraya haram diyenler bu ayeti delil gösteriyor

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: Sigaraya haram diyenler bu ayeti delil gösteriyor

09 Şubat 2020 Pazar - 15:17




Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, "Ayetlerden, hadislerden, zararından hareket ederek sigaraya haram diyen alimler her zaman olmuştur. Bunu yaparken, hükmü Kur'an ve sünnette açıkça beyan edilmemiş bir mesele olan sigara kullanımı hakkında, konuyla alakalı Kur'an ve sünnet literatürünü taramışlar ve sonuçta haramlık hükmünü, ilgili ayet ve hadislerin ışığında vermişlerdir." dedi.





Erbaş, Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) ile üniversite bünyesinde faaliyet gösteren Genç Mekteb-i Tıbbiyeliler, Genç Yeşilay ve Genç Yeryüzü Doktorları tarafından "9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü" kapsamında düzenlenen programdaki konuşmasında, yüce din İslam'ın, yeryüzünün en şerefli varlığı olan insanoğlunun hem bu dünyadaki hem de ahiretteki mutluluğu için birtakım kurallar vaz ettiğini söyledi. 
Diyanet İşleri Başkanlığının da topluma din hizmeti sunarken, dinin ilk muhatabı insanı merkeze alarak bu gayeye yönelik hizmetlerini sürdürdüğüne işaret eden Erbaş, göreve geldiklerinden bugüne kadar, sözünü ettikleri ulvi gayenin önünde engel teşkil edecek unsurlara karşı toplumda sürekli bir bilinç, tavır ve farkındalık oluşturmanın gayreti içerisinde olduklarını, sigarayla mücadele konusunun da bu gayretin en önemli ve özel yönünü oluşturduğunu belirtti.
 
Erbaş, sigaranın, bugünün dünyasında en yaygın kullanılan bağımlılık yapıcı maddelerin başında geldiğini aktararak, "Dünyadaki yetişkin nüfusun 3'te 1'ine tekabül eden 1,1 milyar sigara tiryakisinin varlığı maalesef bunu teyit etmektedir. Bu yönüyle sigara, sadece kullanan kişiyi ya da toplumu değil, bütün insanlığı derinden etkileyen çok önemli bir psikososyal sorundur. Nitekim tüm uyarı ve alınan önlemlere rağmen genç, yaşlı, aktif, pasif içici ayrımı yapmaksızın can almaya devam eden sigara, dünyada her yıl milyonlarca insanın ölümüne sebep olmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü'nün dünyada her yıl 8 milyondan fazla kişinin sigaradan dolayı hayatını kaybettiğine, diğer bir ifadeyle sigaranın her dört saniyede bir kişiyi öldürdüğüne dair açıklaması durumun vahametini gözler önüne sermektedir." değerlendirmesinde bulundu. 
 
"SİGARAYA HARAM DİYORUZ AMA DELİLLERİMİZ VAR"
 
"Biz sigaraya haram diyoruz ama delillerimiz var." diyen Erbaş, Maide Suresi'nin 32'nci ayetine işaret ederek, "Kim ki inancı, mezhebi, dini ne olursa olsun yeryüzünde bir kimseyi öldürürse haksız yere bütün insanları öldürmüş gibi olur.' diyor ayet. Sadece Türkiye'de 100 bin kişiyi öldüren bir madde için 'Bu katildir, katletmek de haramdır.' demek zor bir şey mi?" ifadelerini kullandı. 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap