SON DAKİKA



Haber > Yaşam > Corona virüs aşısının testi için fare bulunamıyor

Corona virüs aşısının testi için fare bulunamıyor

14 Mart 2020 Cumartesi - 16:08




ABD’nin Maine eyaletinde bulunan ve tıbbi araştırmacılara hayvan temin eden Jackson Laboratuvarı, 11 bini aşkın fare çeşidi satmasına rağmen ellerinde corona virüsü çalışmaları için uygun fare bulunmadığını açıkladı.





Corona virüsü ile birlikte başta maske ve dezenfektan ürünleri olmak üzere birçok maddenin temininde sıkıntı yaşanıyor ancak bambaşka bir eksiklik daha var; corona virüse karşı geliştirilecek aşı ve ilaçların test edileceği fareler... 11 binden fazla fare türünü araştırmacılara sunan ABD'deki bir laboratuvar hayvanı geliştirme merkezi, corona virüsü için ihtiyaç duyulan fare türünün ellerinde bulunmadığını açıkladı. 2003'teki SARS salgını sonrası corona virüs ailesine karşı aşı geliştirmek üzere açılan laboratuvarda söz konusu fare türünün kullanıldığı ancak kaynak olmadığı için laboratuvarın kapatıldığı ortaya çıktı. Neyse ki laboratuvardaki profesör, farenin spermleri
dondurarak sakladığı için çözüm bulundu.

Tüm dünya corona virüsüne karşı etkili bir ilaç ya da aşı geliştirilmesini beklerken, geliştirilen aşı ya da ilacın insandan önce test amaçlı deneneceği fare türünün temininde büyük sorun yaşandığı ortaya çıktı.Bloomberg Businesweek dergisinde yer alan çarpıcı habere göre, corona virüse karşı ilaç ve aşı çalışmaları için ACE2 aktarmagenli fare türüne ihtiyaç var ancak şu an bu tür fare elde yok.
 
KAYNAK OLMADIĞI İÇİN LABORATUVAR KAPANMIŞ
 
Corona virüsü ailesinden olan ve 2003’te ortaya çıkan SARS (Şiddetli Akut Solunum Yolu Sendromu) salgını sonrası aşı geliştirme çalışmaları kapsamında bu tür fareleri kullanan Iowa Üniversitesi’nden Prof. Dr. Stanley Perlman’a ulaşan araştırmacılar “10 yıl önce kaynak yetersizliği nedeniyle laboratuvarı kapattık” yanıtıyla karşılaştı.Neyse ki, Dr. Perlman’ın söz konusu farenin spermlerini dondurarak sakladığı ve bu dondurulmuş spermler kullanılarak ihtiyaç duyulan farelerin elde edileceği belirtildi. Ancak yeterli sayıda fare elde etmenin aylar sürebileceği belirtiliyor.
 
11 BİNDEN FAZLA FARE TÜRÜ VAR AMA İSTENEN TÜR YOK
 
ABD’nin Maine eyaletinde bulunan ve tıbbi araştırmacılara hayvan temin eden Jackson Laboratuvarı, 11 bini aşkın fare çeşidi satmasına rağmen ellerinde corona virüsü çalışmaları için uygun fare bulunmadığını açıkladı. Laboratuvarın küresel lojistik şefi Charles Miller, Dr. Perlman’dan aldıkları dondurulmuş spermleri kullanmaya başladıklarını dile getirdi.Avustralya’daki Flinders Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nikolai Petrovsky, fare konusunda ciddi bir dar boğaz yaşandığını, araştırmacılar üzerinde geliştirilen aşıların hayvanlarda denenmeden doğrudan insanlar üzerinde kullanılması yönünde politik bir baskı olduğunu ancak bunun tehlikeli ve endişe verici olduğunu söyledi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap