SON DAKİKA



Haber > Yaşam > Bebek masajı lüks değil, ihtiyaç!

Bebek masajı lüks değil, ihtiyaç!

07 Aralık 2021 Salı - 11:12




Bebek masajının, iyileştirici rolü şimdilerde bilim insanları tarafından her yönüyle masaya yatırılıyor. Uzmanlara göre belli bir teknikle ve yağlarla uygulanan bu masaj, bebeğin gelecekteki yaşamı üzerinde bile etkili. İşte özellikle "prematüre bebekler için bir lüksten çok ihtiyaç " olarak nitelendirilen bebek masajının püf noktaları...





Araştırmalar, bebeklere masaj yapmanın onlara yetişkinlik dönemine kadar devam eden faydalar sağlayabileceğini ortaya koyuyor. Özellikle prematüre bebeklerde masajın ne kadar faydalı olduğuyla ilgili uzmanlar da bilimsel verileri sık sık paylaşıyor. Eğer bu masaj doğru yağlarla ve tekniklerle yapılırsa bebeklerin kilo alımını artırabiliyor, hatta bakteriyel enfeksiyonlardan bile koruyabiliyor. Ancak en önemli detay, bu teknikle bebeğine masaj yapmak isteyen anne-babaların, konuyla ilgili uzmanlardan mutlaka görüş alması.

UYKU KALİTESİNİ DÜZENLİYOR, BAĞIRSAKLARA İYİ GELİYOR

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Serap Sapmaz, bebek masajının giderek daha fazla uygulanan, anne ve bebek bağlanmasını artıran bir yöntem olduğunu söyledi. Bebek masajının bebeğe zarar vermeyen yumuşak hareketlerle yapılması gerektiğini vurgulayan Sapmaz, "Bebek masajı, bebeğin gözlerinin içine bakılarak, konuşularak yapıldığında gelişimini destekleyen bir eyleme dönüyor. Masajın, anne-bebek bağlanmasını artırdığı için emzirme süresini de olumlu etkilediği kanıtlandı" dedi.

Ayrıca bebek masajının uykudan önce yapılmasının uyku kalitesini artırdığını ve bağırsak hareketlerine de iyi geldiğinin de altını çizdi. Dr. Sapmaz, masajın düşük doğum ağırlıklı bebeklerin  motor becerilerinin gelişimine de katkı sunduğunu belirtti. 

'TOPLUMDA DESTEKLENMESİ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ'


Konuyla ilgili yapılan çalışmalardan da söz eden Sapmaz, "Özellikle doğum ağırlığı çok düşük olan yenidoğan bebeklere bu masaj uygulandığında, 2 yaşına geldikleri zaman zihinsel gelişimlerinin de anlamlı olarak daha yüksek olduğunu biliyoruz. Bundan dolayı bebeklere yeterli uyaranın sağlanması adına bebek masajının toplumda yaygınlaştırılmasının ve desteklenmesinin gerektiğini düşünüyoruz. Çok düşük doğum ağırlığı ya da yenidoğan yoğun bakımında yatma gibi durumları olmayan bebeklerde, bu masaja gerek olduğuna dair henüz yeterli kadar kanıt bulunmuyor. Ancak anneyi sakinleştirmesi, stres hormonlarını azaltılması anne-bebek ile babanın birlikte keyifli bir vakit geçirmesi, dokunmanın özellikle bebeğin gelişimine faydalı olması açısından da faydalı olduğunu düşünüyorum" dedi.

'KULLANILAN YAĞLAR ALERJİK REAKSİYONA SEBEP OLABİLİR'

Masaj yaparken kullanılacak ürünlere dikkat edilmesi gerektiğine de vurgu yapan Dr. Serap Sapmaz, kullanılacak yağların alerjik reaksiyonları konusunda uyarılarda bulundu:

"Vücudun küçük bir noktasında deneme yapılarak herhangi bir kızarıklık ve alerjik reaksiyon görülüp görülmediğine bakılmalı. Çünkü kullandığınız ürün  ne kadar doğal olursa olsun alerjik reaksiyon yaşanabilir."

Oldukça hassas olan bebek cildi üzerinde fazladan kullanılan ürünler, gözeneklerin tıkanmasına yol açabilir. Bu konuda tavsiye veren Dr. Sapmaz, "Çok az bir ürün el içerisine alınmalı ve eller ovalanarak ısıtılmalı. Isıtılarak yapılması, yağın hem az kullanılmasını sağlayacak hem de elleriniz ısındığı için bebeklerin irkilme refleksinin de uyarılmamasına yardımcı olacaktır. Bir de gördüğümüz bir başka sorun, bebeğe masaj yapma niyetiyle aşırı uyaran verilmesidir. Bu da aslında bebeği tedirgin edebiliyor. Mutlaka loş ve sessiz bir ortamda, ılık ellerle, nazik hareketlerle yapılmasını öneriyoruz" diye konuştu.


'PREMATÜRE BEBEKLERİN BÜYÜMELERİNE KATKI SAĞLIYOR'

Doktor Ozan Uzunhan, prematüre bebeklerde masaj uygulamasıyla ilgili bazı klinik çalışmaların mevcut olduğunu dile getirdi. Uzunhan,"Özellikle yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde masaj uygulanan prematüre bebeklerin solunum fonksiyonlarının iyileştiği, ek oksijen gereksinimlerinin azaldığı, tartı alımlarının ve büyümelerinin daha iyi olduğu biliniyor. Masaj sırasında yumuşak, ritmik dokunsal uyarılar ile yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde maruz kalınan stresin ve bebeklerin ağrı yoğunluğunun azaldığı, kalp ritimlerinin daha düzenli hâle geldiği ve solunum düzensizliğinin azaldığı gösterilmiştir" ifadelerini kullandı.

BEBEĞİN İHTİYACINA YÖNELİK MASAJ TEKNİKLERİ VAR

Uzunhan, bebeğin ihtiyacına yönelik masaj tekniklerinin olduğuna dikkat çekerek "Yine özellikle nörolojik hasar riski olan bebeklerde belli kas gruplarına yönelik masaj teknikleriyle sinir ileti yollarının düzenli uyarılması ve buna bağlı olarak daha iyi nörolojik sonuçlar sağlanabiliyor" diyerek sözlerine şöyle devam etti:

"Yenidoğan yoğun bakım ünitelerindeki prematüre bebeklere bu amaçla uzman hekim ve fizyoterapistlerin belirleyeceği bireyselleştirilmiş masaj programları uygulanabilir. Bebekler eve taburcu olduktan sonra da her bebeğin ihtiyacına yönelik bireyselleştirilmiş masaj teknikleri ebeveynlere öğretilerek bebeklerin nöropsikomotor gelişimlerinin desteklenmesi sağlanabilir. Yine evde uygulanabilecek masaj teknikleriyle bebeklerin uykuya geçişleri kolaylaştırılabilir ve gaz sancılarının azaltılması sağlanabilir."

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap