Kaynak:İHA

Kafkas Arısı ve Yüksek Kalite Bal Üretimi Markalaşma Yolunda

Yayın Tarihi: 10.04.2026 - 14:21
Artvin Bal Çalıştayı’nda apiturizm ve Kafkas arısı vurgulandı. Uzmanlar, bölgenin bal üretimiyle markalaşma fırsatına dikkat çekti.

Artvin’de düzenlenen Bal Çalıştayı’nda arıcılık, apiturizm ve Kafkas arısı üzerine önemli değerlendirmeler yapıldı. Uzmanlar, bölgenin marka değerine dikkat çekti.

Artvin Bal Çalıştayı ile Arıcılıkta Bilimsel Dönüşüm

Ekolojik çeşitliliği ve zengin bitki örtüsüyle Türkiye’nin önemli arıcılık merkezlerinden biri olan Artvin, “Bal Çalıştayı”na ev sahipliği yaptı. Etkinlikte, bölgedeki arıcılığın geliştirilmesi, bal üretiminin kalitesinin artırılması ve Artvin balının ulusal ve uluslararası pazarda markalaşması hedefleri ele alındı.

Çalıştay kapsamında Hatila Vadisi Taşlıca köyünde bulunan Kafkas Arısı Gen Merkezi’ne teknik gezi düzenlendi. Artvin’in 2 bin 700’ü aşkın bitki türü, 112 bin aktif koloni varlığı ve yıllık yaklaşık 1400 ton bal üretimiyle Türkiye’nin önde gelen arıcılık merkezlerinden biri olduğu bir kez daha vurgulandı.

Prof. Dr. Aslı Özkırım: “Artvin Apiturizm İçin Büyük Potansiyele Sahip”

Programda değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Aslı Özkırım, Artvin’in arıcılık kültürünün köklü geçmişine dikkat çekti. Geleneksel üretim yöntemlerinin korunarak modern tekniklerle desteklenmesi gerektiğini ifade eden Özkırım, bölgenin yalnızca kestane balı ile değil, farklı çiçek ballarıyla da öne çıktığını belirtti.

Özkırım, Artvin’in bal çeşitliliğinin hem markalaşma hem de yeni bir turizm modeli olan apiturizm açısından büyük fırsat sunduğunu vurgulayarak, “Artvin artık birçok farklı bal çeşidiyle anılacak” ifadelerini kullandı. Ayrıca arı temalı fotoğraf kampları ve doğa-üretim deneyimini birleştiren apiturizm projelerinin planlandığını aktardı.

Kafkas Arısı ve Artvin Balının Ekonomik Değeri

Çalıştayda Kafkas arısının korunması gereken yerli bir ırk olduğu da bir kez daha gündeme geldi. Uzmanlar, bu arı türünün bulunduğu coğrafyaya uyum sağlayarak yüksek verimlilik oluşturduğunu ve korunmasının büyük önem taşıdığını belirtti.

Artvin Ticaret Borsası Başkanı Osman Akyürek ise arıcılığın yalnızca üretim değil aynı zamanda kırsal kalkınma için stratejik bir alan olduğuna dikkat çekti. Akyürek, sahte bal üretimine karşı denetimlerin artırılması gerektiğini vurgulayarak, “Artvin’de bal ilaç olarak satılır” sözleriyle bölge balının kalite algısını öne çıkardı.

Çalıştayın, hem bilimsel arıcılık uygulamalarının yaygınlaşmasına hem de Artvin balının marka değerinin güçlenmesine katkı sağlaması bekleniyor.

Etiketler