Artvin’de 500 Bin TL’lik Kredi Dolandırıcılığı
Yayın Tarihi: 03.03.2026 - 09:52
Artvin’de 500 bin TL’lik kredi dolandırıcılığına İstanbul’da operasyon: 8 gözaltı, 5 tutuklama.
Artvin’de düşük faizli kredi vaadiyle 500 bin TL dolandırılan vatandaşın şikâyeti üzerine başlatılan soruşturma İstanbul’a uzandı. Eş zamanlı operasyonda 8 şüpheli yakalandı, 5’i tutuklandı.
Artvin merkezli dolandırıcılık ağı İstanbul’da çökertildi
Artvin İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, düşük faizli kredi vaadiyle gerçekleştirilen nitelikli dolandırıcılık olayına ilişkin kapsamlı bir çalışma başlattı. Yusufeli ilçesinde yaşayan bir vatandaşın 500 bin TL dolandırıldığını bildirmesi üzerine dosya, çok yönlü soruşturmaya dönüştü.
Yusufeli Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen Projeli JASAT faaliyeti kapsamında şüphelilerin organize şekilde hareket ettiği tespit edildi. Yaklaşık 5 ay süren teknik ve fiziki takipte, şebekenin iletişim trafiği ve para transfer ağı detaylı biçimde analiz edildi.
5 aylık teknik takip: MASAK verileri mercek altında
Soruşturma sürecinde iletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınmasına yönelik adli işlemler uygulanırken, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) verileri üzerinden finansal hareketlilik incelendi.
Yapılan analizlerde dolandırıcılıkta kullanılan banka hesapları, para akış zinciri ve bağlantılı kişiler tek tek belirlendi. Şüphelilerin kimlik ve adres bilgilerinin netleşmesiyle operasyon için düğmeye basıldı.
İstanbul’da eş zamanlı operasyon: Çok sayıda dijital materyal ele geçirildi
İstanbul’da belirlenen 8 farklı adrese eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyonda 8 şüpheli gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen zanlılardan 5’i tutuklanarak cezaevine gönderildi, 3 şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Adreslerde yapılan aramalarda 16 cep telefonu, 16 banka/kredi kartı, 14 çek ve 11 SIM kart ele geçirildi. Ele geçirilen materyallerin, farklı mağdurlara yönelik dolandırıcılık faaliyetlerinde kullanıldığı değerlendiriliyor.
Yetkililer, özellikle "düşük faizli kredi" gibi cazip vaatlerle yapılan yönlendirmelere karşı vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı. Resmi kurumlar dışında yapılan finansal tekliflere itibar edilmemesi gerektiği vurgulanırken, benzer yöntemlerle mağduriyet yaşayanların güvenlik birimlerine başvurmaları istendi.