SON DAKİKA



Haber > Türkiye > DNA'larını izole edecekler

DNA'larını izole edecekler

04 Şubat 2016 Perşembe - 15:05




Avrasya Üniversitesi Lise öğrencilerine yönelik temel bilimler alanında faaliyetler gerçekleştiriyor.





Avrasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aşkın Asan, “Mevcut yaşamımızı daha iyi sürdürebilmek, çevremizde yaşananları ve içinde bulunduğumuz evreni daha iyi anlayabilmemiz için temel bilimlere ihtiyacımız vardır. Teknoloji temel bilimlerin çıktılarıyla gelişmektedir. Ne yazık ki temel bilimler ülkemizde gün geçtikçe öğrenciler tarafından daha az tercih edilmektedir.

asan

Bu şekilde devam edecek olursa temel bilimler alanında yeterli sayıda ve iyi yetişmiş bilim insanı bulmakta sorunlarla karşılaşacağımız kaçınılmaz olacaktır.  Araştırma-geliştirme faaliyetlerini de olumsuz etkileyecek bu durum ülkemizi, ileride birçok teknolojik üründe dışa bağlı kılacaktır. Bir ülkede ekonomik büyüme teknoloji üretilmesine bağlıdır. Teknoloji üretimi, ülkelerin tasarım, inovasyon, AR-GE çalışmaları, maddi kaynak gibi birçok faktöre bağlı olmakla birlikte eğitimli ve yetenekli genç insan gücü en önemli faktördür” dedi.

LİSE ÖĞRENCİLERİ KENDİ DNA’LARINI İZOLE ETME İMKANI BULACAK 

Biyokimya Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Büyükleyla, “Avrasya Üniversitesi olarak, gençlerin teknolojinin temeli, olmazsa olmazı olan doğa bilimleri çalışmalarına ilgisini uyandırmak ve ilgi alanlarını seçmeye çalışan lise öğrencilerine destek vermek amacıyla, öğrencilere belirli aralıklarla kısa bilimsel faaliyetler yapmayı planlamaktayız.  İlk faaliyet DNA İzolasyon’u konusunda olacaktır. Yarım gün sürecek programda katılımcı öğrenciler Fen Edebiyat Fakültesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Laboratuvarında kendi DNA’larını izole etme imkânı bulacaklardır.  Ayrıca bu bölümler hakkında ve bölümlerin dünya ve özellikle de ülkemiz için önemi hakkında bilgilendirileceklerdir” dedi.

LİSE ÖĞRENCİLERİNİ ÜNİVERSİTEMİZE BEKLİYORUZ

Proje Sorumlusu Dr. Yasemin CAF, “Lise öğrencilerini üniversitemize bekliyoruz. Bizimle iletişime geçtiklerinde tüm ziyaretlerini planlayacağız. Üniversite öğrencilerimiz de projede etkin rol alacaklar. Okul müdürlerimize yazı yazdık. Amacımız temel bilimlere yönelik farkındalık çalışmalarına katkı vermek. Ülkemizin teknoloji ve Ar-Ge çalışmalarına destek vermektir" dedi.


ŞİZOFRENİ, ALZHEİMER VE KANSER’İN GENETİK TEMELİ İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fatma Söylemez, " Bölümümüzde şizofreni, alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklar ve kanser gibi sıklığı giderek artan fakat henüz kesin erken tanı ve tedavi imkanları geliştirilememiş hastalıkların genetik temeli ile ilgili çalışmalar yapılmaktadır. İnsan genom projesi, genomik ve proteomik gibi alanlarda yapılan çalışmalarla elde edilen bilgiler sonucunda insan genomu ile ilgili bilgilerimiz çok artmıştır. Bu bilgileri kullanarak henüz patolojisi tam olarak aydınlatılamamış hastalıkların tanı ve tedavisini sağlamak mümkündür. Bu konuda çalışmalar devam etmektedir" dedi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap